Buffalo Sabresin Rasmus Ristolainen on NHL:n takalinjojen johtava niittokone: "Kuuluu peliini"

Buffalo Sabresin Rasmus Ristolainen räjäyttää lian pois, jos sellaista NHL-kaukaloihin pääsee pesiytymään. Ristolainen on koko sarjan eniten taklaava pakki.

Rasmus Ristolaisen lähimenneisyys on sujunut hienosti NHL:ssä. Buffalo Sabres on osoittanut vihdoin nousun merkkejä, ja Ristolainen on ollut jälleen kaukalossa oma itsensä.

Monen muun hyvän asian lisäksi hän on kunnostautunut taklaustilastossa. Ristolainen on taklannut 21 ottelussa 72 kertaa, mikä on koko sarjan puolustajista eniten.

Jos mukana otetaan hyökkääjätkin, Ristolainen on tilastossa neljäntenä. Edellä ovat Vegas Golden KnightsinWilliam Carrier (105), hänen seurakaverinsa Ryan Reaves (86) ja Edmonton Oilersin Milan Lucic (74).

Vaatimaton turkulainen ei ala hirveästi hehkuttaa omaa erikoisosaamista niittiosastolla.

– En ole tietoisesti yrittänyt taklata enemmän. Taklaukset ovat aina kuuluneet peliini, Ristolainen viestitti MTV Sportille.

Paljon minuutteja, paljon taklauksia

Suomalaisista toiseksi eniten on taklannut New York Islandersin Leo Komarov, 54 kertaa. Pakeista Ristolaisen jälkeen toiseksi kovin niittaaja on Dallas Starsin Esa Lindell (36).

Ristolainen on taklannut ottelua kohti 3,4 kertaa. Se on kova lukema isokokoiselle puolustajalle, joka pelaa joka ilta hurjia minuutteja. Ristolainen on pelannut keskimäärin 25.21 ottelussa, mikä on koko sarjan yhdeksänneksi kovin lukema.

Ristolaisella on Eliteprospectin mukaan mittaa 192 senttiä ja painoa 99 kiloa, joten hänen niittinsä tuntuvat vastustajien luissa ja ytimissä.

Ja pitää muistaa, että NHL-kaukaloissa taklaukseksi rekisteröidään ainoastaan kunnon pommit. Pieni kiilaus ei riitä.

Ristolaisen fysiikkavalmentaja Ville Rintala syyskuussa Iltalehdelle, että hän on vähentänyt isoja painoja ja satsannut liikkuvuuteen. Rintala sanoi, että Ristolainen on ”laihempi, ilkeämpi, räjähtävämpi ja voimakkaampi”.

Onko paino siis tippunut?

– En ole oikeastaan pudottanut painoa. Se on kesällä alhainen ja kauden aikana suunnilleen sama, Ristolainen vastasi MTV Sportille.

Ensimmäistä kertaa NHL-pleijareihin?

Ristolainen on pelaajatyyppi, joka ei hirveästi jätä taklauksen mahdollisuuksia käyttämättä. Hänen loistava kestävyyskuntonsa tarjoaa hyvän pohjan aktiiviseen taklauspeliin. Muu peli ei kärsi, vaikka taklaukset syövät jonkin verran omaakin energiaa.

− Paljon riippuu siitä, miten joukkue pelaa. Jos pelaamme huonosti ja häviämme, arki on raskaampaa ja enemmän harmittaa tulla hallille. Kun taas voitetaan, niin ei sitä väsymystä tunne, Ristolainen sanoi Jatkoajan haastattelussa.

Ja joukkue on pelannut loistavasti viime aikoina. Sabres on edennyt peräti Itäisen konferenssin kolmanneksi. Joukkue on voittanut kuusi ottelua peräkkäin.

Ristolainen aloitti Sabresin organisaatiossa syksyllä 2013, mutta hän ei ole päässyt maistamaan vielä kertaakaan NHL-miehistössä pudotuspelitunnelmaa. Jos Buffalo jatkaa samalla tahdilla, pleijarineitsyys on mennyttä.

Ja silloin Ristolaisen pommeille on taas käyttöä.   

Lue myös:

    Uusimmat