Mainos

Brittitutkimus: Alkoholi ongelmallisempaa kuin heroiini

Alkoholi on heroiiniakin ongelmallisempi päihde, uutisoi BBC tuoreesta tutkimuksesta.

Lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa listattiin järjestykseen 20 eri päihdettä ja niiden haittavaikutukset itselle ja muulle ympäristölle.

Jokaiselle päihteelle laskettiin indeksiarvo nollasta sataan sen mukaan, miten ne aiheuttavat fyysistä ja psyykkistä haittaa, addiktiota, rikollisuutta ja kustannuksia taloudelle ja yhteisölle.

Mallin mukaan heroiini, crack ja metyyliamfetamiini ovat kaikkein haitallisimpia yksilölle, mutta alkoholi, heroiini ja crack-kokaiini ovat haitallisimpia muille. Kun kummankin tyypin haitat laskettiin yhteen, alkoholi kiri listan ykköseksi indeksiarvolla 72. Heroiinin indeksiarvo oli 55, ja crack-kokaiini sai arvon 54.

Tupakan ja kokaiinin arvioitiin olevan keskenään yhtä haitallisia arvolla 26, kannabiksen luku oli 20. LSD arvioitiin kaikkein harmittomimmaksi.

Tutkimustulokset ovat ristiriidassa Britannian huumeiden vaarallisuusluokituksen kanssa. Tutkijat haluaisivatkin muuttaa luokitusta. Tutkijoiden mukaan alkoholin haittojen vähentämispyrkimykset ovat perusteltuja valtion terveysohjelmassa.

Raportin yksi kirjoittaja on professori David Nutt, joka toimi Britannian edellisen hallituksen huumeneuvonantajana. Nutt sai kuitenkin potkut vastustettuaan kannabiksen vaarallisuusluokituksen nostoa. Nutt halusi potkujen jälkeen tehdä tutkimusta, mikä on politiikasta riippumatonta.

Tutkimuksessa ei arvioitu sitä, miten vaaralliseksi jonkin aineen käyttö muuttuu sitten, kun eri päihteitä käytetään yhtä aikaa.

(MTV3)

Lue BBC:n uutinen: BBC

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.