Brittipoliisi iski terroriepäiltyjä vastaan Birminghamissa

Poliisin mukaan operaatio jatkuu yhä ja lisää pidätyksiä saattaa olla luvassa.

Britannian poliisi on pidättänyt yhdeksän ihmistä epäiltynä terrorismista. Pidätykset tehtiin maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Birminghamissa. Poliisin mukaan operaatio jatkuu yhä ja lisää pidätyksiä saattaa olla luvassa.

Viranomaisilta tiedotusvälineille vuotaneiden tietojen mukaan pidätyt suunnittelivat sieppaavansa Britannian armeijassa palvelevan muslimisotilaan. Tätä oli tarkoitus kiduttaa ja lopulta mestata. Sen jälkeen veritöistä koostettu video olisi toimitettu internetiin.

Britannian poliisi ei vahvistanut tiedotusvälineiden tietoja.

Pidätetyt olivat Pakistanista lähtöisin olevia brittejä, uutistoimisto AFP:n lähde kertoi. Kahdeksan ihmistä pidätettiin varhain aamulla tehdyissä ratsioissa ja yhdeksäs päivällä. Pidätyksien lisäksi ratsattiin etsintöjä varten ainakin neljä liikekiinteistöä ja osa kaduista suljettiin.

Sisäministeriön mukaan operaatio on jälleen muistutus siitä, miten vakava ja todellinen terrorismin uhka Britanniassa on.

- Olemme vasta laajan tutkimuksen alkumetreillä. Etenemme, ymmärrettävistä syistä, hyvin hitaasti, jotta saamme aikaan parhaan mahdollisen jutun, jossa syytteet ovat kunnossa ja meillä on kaikki tarvittavat todisteet, sanoi Birminghamin poliisin edustaja, apulaisylikonstaapeli David Shaw.

- Mutta tähdennän, että se on hyvin pitkä prosessi, joka tulee viemään päiviä, tai todennäköisesti jopa viikkoja, Shaw jatkoi.

Britannian tiedustelupalvelun MI5:n mukaan maahan katsotaan tällä hetkellä kohdistuvan toiseksi korkeimman tason terroriuhan, eli uhka katsotaan vakavaksi ja hyökkäyksen mahdollisuus hyvin todennäköiseksi.

MI5:n tilastojen mukaan tiedustelupalvelu tutki viime vuonna liki kolmeakymmentä terrorijuonta, joiden yhteydessä tarkkailtiin yli 1600 epäiltyä.

Britanniassa tehtiin vajaat kaksi vuotta sitten maan pahin terrori-isku. Neljän itsemurhapommittajan kolmeen maanalaisen junaan ja yhteen bussiin tekemät pommi-iskut tappoivat yhteensä 52 ihmistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat