Mainos

Brittilaboratorio vahvisti USA:n hullun lehmän tautitapauksen

Yhdysvaltain ensimmäinen BSE-tautitapaus on vahvistunut. Jo ainakin 23 maata on lopettanut naudanlihan tuonnin Yhdysvalloista.

Brittilaboratorio on vahvistanut Yhdysvaltain ensimmäisen hullun lehmän tautitapauksen. Asiasta kertoi Yhdysvaltain maatalousministeriö eilen.

Brittiläisessä eläinlääketieteellisessä laboratoriossa tehdyt testit osoittivat, että Washingtonin osavaltiossa sijaitsevalla maatilalla elänyt 4,5-vuotias nauta sairasti BSE-tautia. Laboratorion on määrä tehdä vielä lisäkokeita 9. joulukuuta teurastetusta eläimestä otetuille näytteille, mutta lisätestien ei uskota muuttavan tilannetta.

Yhdysvaltain maatalousministeriö kertoi mahdollisesta tautitapauksesta ensi kerran tiistaina.

Suurien hampurilaisketjujen kuten McDonald'sin, Burger Kingin ja Wendy'sin osakekurssit ovat olleet laskussa tapauksen vuoksi.

Toinenkin tila karanteeniin

Maatalousviranomaiset eristivät tänään toisenkin karjatilan Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun maan ensimmäinen hullun lehmän tautitapaus sai vahvistuksen.

Toinen tila eristettiin kaiken varalta, koska siellä elää BSE-tautiin sairastuneen lehmän synnyttämä mullikka. Viranomaisten mukaan on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että BSE-tauti tarttuisi naudan jälkeläiseen.

Sairastuneella lehmällä on kaksi muutakin jälkeläistä.

Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan ensimmäiseen tautitapaukseen liittyvät selvittelyt kestänevät kuukausia.

Vienti vaikeuksissa

Yhdysvaltojen lihanvienti on vaikeuksissa maan ensimmäinen BSE-tapauksen myötä.

Viimeisimpänä Indonesia on liittynyt amerikkalaislihan tuonnin lopettaneiden valtioiden joukkoon. Ainakin 23 valtiota, muun muassa Japani ja Australia, on lopettanut lihantuonnin Yhdysvalloista sen jälkeen, kun hullun lehmän tautitapaus paljastui.

Yhdysvallat ilmoitti tänään lähettävänsä Japaniin erityislähettilään, jonka tehtävänä on neuvotella suurostajan kanssa tuontikiellon peruuttamisesta.

Suomen maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti muutama päivä sitten, että tuontirajoituksia ei aiota kiristää.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.