Mainos

Britit luovuttivat Basran irakilaisjoukoille

Brittijoukot ottivat Basran kaupungin hallintaansa heti Irakin sodan alettua keväällä 2003.

Brittijoukot ovat luovuttaneet eteläirakilaisen Basran maakunnan irakilaisjoukkojen hallintaan. Valta vaihtui maakunnan pääkaupungissa Basrassa pidetyssä seremoniassa.

Brittijoukkojen komentaja Graham Binns ylisti alueen valvontaansa ottavia irakilaisia turvallisuusjoukkoja ja sanoi näiden olevan tehtävänsä tasalla. Maakunnan kuvernööri Mohammad Mosba al-Waili korosti päivän historiallista merkitystä.

- Tämä päivä on meille historiallinen käännekohta. Tämä on yksi Basran historian suurimpia päiviä, hän sanoi.

Irakin hallituksen turvallisuusneuvonantaja Muwaffaq al-Rubaie korosti, että vallanvaihdon jälkeen suurimpana haasteena on turvallisuuden säilyminen alueella.

- Vallan vaihtuminen on voitto Irakille ja tappio meidän vihollisillemme, hän painotti.

Basran asukkaat tervehtivät aikoinaan brittisotilaita vapauttajina, mutta nyt heidän lähtöään ei surtu.

- Olemme onnellisia, kun vastuu turvallisuudesta vaihtuu brittimiehittäjiltä irakilaisille. Sen näkee ihmisten kasvoista. Tuntuu kuin rinnalta olisi pudonnut raskas taakka, kuvaili tunteitaan opettaja Adel Jassem.

Abu Ahmed, 56-vuotias parkkivahti ei arvostanut brittien komentoa.

- He eivät ymmärtäneet muuta kuin luotien kieltä.

Vallanvaihdon myötä yhdeksän Irakin 18 maakunnasta on irakilaisten omassa valvonnassa.

Joukot puolitetaan

Britannian sotilaat alkoivat vetäytyä alueelta jo viime syksynä, jolloin irakilaiset saivat valvontaansa Basran kaupungin. Brittijoukot ottivat kaupungin hallintaansa heti Irakin sodan alettua keväällä 2003.

Viime vuonna sotilaiden määrää vähennettiin, kun kaatuneiden määrä kasvoi rajusti. Britannialla on Etelä-Irakissa vielä noin 5500 sotilasta.

Pääministeri Gordon Brown ilmoitti lokakuussa, että joukkojen määrää aiotaan vähentää 2500 sotilaaseen ensi vuoden alkupuolella. Brittijoukot pysyttelevät jatkossa omassa tukikohdassaan Basran lentokentän liepeillä. Irakilaisjoukot voivat pyytää brittejä tilapäisesti apuun, ja britit jatkavat myös irakilaisten turvallisuusjoukkojen kouluttamista.

Basran kaupunki sijaitsee Etelä-Irakissa Persianlahden rannalla. Se on Irakin toiseksi suurin kaupunki ja maan tärkein satamakaupunki. Basran maakunta on strategisesti erittäin tärkeä valtavien öljyvarojensa takia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.