Britannian hallitus luopuu rikkaita suosivista veroleikkauksista

Britannian hallitus peruu arvostelua herättäneet veronalennukset.

Asiasta kertoi valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng konservatiivien puoluekokouksen yhteydessä. Kwarteng tviittasi, ettei hän vie eteenpäin minibudjettia, joka olisi leikannut suurituloisten veroja.

Kwarteng esitti 45 prosentin veron poistamista yli 150  000 puntaa (171  000 euroa) vuodessa ansaitsevilta. Kaiken kaikkiaan Kwartengin minibudjetissa luvattiin velalla rahoitettavia veronalennuksia 45 miljardilla punnalla, mikä ärsytti voimakkaasti nousevista elinkustannuksista kärsiviä brittejä.

Suunnitelma painoi punnan rajuun laskuun dollaria vastaan, sinkautti markkinakorot nousuun ja säikytti sijoittajat. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvosteli suunnitelmaa harvinaisen tiukkasanaisesti. Maan keskuspankki reagoi levottomuuteen ilmoituksella, että se ostaisi rajoituksetta valtion 30-vuotisia lainoja, mikä rauhoitti punnan ja korot.

Veronalennusten peruminen vahvisti puntaa dollaria ja euroa vastaan. Punnan arvo kohosi aamupäivällä ylimmillään 1,13 dollariin, kun viikko sitten arvo oli alimmillaan 1,03 dollarissa.

Arvopaperimarkkinoilla Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi lähti uuteen viikkoon pakkasella. Kahdelta Suomeen aikaan indeksi oli tosin lähes elpynyt nollarajalle.

Indeksi noudatteli Euroopan pörssien yleislinjaa, jotka aloittivat maanantain laskusuunnassa mutta elpyivät päivän mittaan.

Muutos ei vakuuttanut analyytikkoja täysin. IG Indexin analyytikko Chris Beauchamp sanoi uutistoimisto AFP:lle, että valtionlainojen korkoihin liittyy edelleen hermostuneisuutta.

–  Veroleikkausten peruminen tarjoaa punnalle hieman elpymisvaraa, mutta koska talousnäkymiä vain säädetään hieman, en usko elpymisen jatkuvan kauaa, Beauchamp sanoi.

Pääministeri Trussin suosio heikentynyt

Ilmoitus merkitsee täyskäännöstä pääministeri Liz Trussille, joka on ollut vallassa alle kuukauden.

Tuoreet mielipidemittaukset osoittavat, että konservatiivien kannatus on Trussin valtaantulon myötä rapautunut. YouGovin kysely kertoi, että 51 prosenttia halusi Trussin eroavan ja 54 prosenttia halusi eroon Kwartengista.

Työväenpuolueelle on tuoreessa kyselyssä mitattu peräti 33 prosenttiyksikön johto konservatiiveihin.

Rikkaiden veronalennusten lisäksi brittejä on ärsyttänyt se, että hallitus olisi poistanut pankkiirien bonuskaton ja perunut yritysverojen noston. Samaan aikaan hallitus ei rajannut pois menojen ja kansalaisille suunnattujen tukien leikkaamista.

Hallituksen suunnitelmia on pidetty laajalti epäreiluina, ja ne ovat aiheuttaneet arvostelua myös konservatiivien omien kansanedustajien keskuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja