Brasilian GP:n lehdistökatsaus: Lahja Ferrarille

Eurooppalaislehdistön mielestä Red Bull -tallin pidättäytyminen tallimääräyksistä antoi valttikortit Fernando Alonson käsiin, kun formula ykkösten jännittävä mestaruustaistelu huipentuu Abu Dhabissa.

Sebastian Vettel sai ajaa maaliin ennen Mark Webberiä, vaikka australialaiskuski olisi voitolla noussut pisteen päähän MM-sarjan kärkimiehestä Alonsosta.

Milanossa ilmestyvä Il Giornale totesi Red Bullin ottaneen kaksoisvoiton, mutta parhaiten nauroi Alonso.

- Red Bullin kaksoisvoitto epäloogisessa järjestyksessä oli Ferrarille suuri lahja.

Lehden mielestä Red Bullin mainostama reilu peli johtuu vain siitä, että talli toivoisi Vettelin voittavan mestaruuden.

- Red Bullin ylistetty politiikka ei olisi koskaan toteutunut ilman suosikkipoika Vettelin taustalla vaikuttavaa Helmut Markoa.

- Taustalla ei ole rehellisyys, vaan yksinkertainen yhtälö: onko parempi käyttää fair play -korttia ja yrittää viimeiseen saakka pelata mestaruutta nuorelle ja paljon hehkutetulle Vettelille, joka pysyy tallissa vuosikausia ja jonka nimi myy hyvin? Vai onko parempi satsata vanhaan höperöön (Webber), joka on ollut odottamaton nopea uransa ehtoopuolella?

Alonsolle riittää Abu Dhabin kilpailussa mestaruuteen kakkossija riippumatta siitä, mitä muut kuljettajat tekevät.

- Alonson tehtävä vaikuttaa helpolta, mutta se ei ole sitä yksinkertaisesta syystä: Red Bull on Ferraria nopeampi, Torinossa ilmestyvä La Stampa totesi.

- Alonsolta tarvitaan Monzan ja Singaporen kaltainen uroteko, ei São Paulon odottelua. Eilen muuta ei ollut tehtävissä: ohitukset paalupaikkamies Nico Hülkenbergistä ja Hamiltonista (joka teki jo toisen kerran peräkkäin virheen espanjalaisen asettaman paineen alla) olivat hienoja, mutta takaa-ajo oli hyödytön.

- Tifosot pyytävät häntä pelaamaan pöytään ässän, joka palauttaa formula ykkösten kruunun Maranelloon, La Stampa toivoi.

Alonso vs. superautot

Espanjalainen AS-urheilulehti ylisti Alonson olevan "formula ykkösten pomo, joka pystyy ihmeisiin". Niitä tarvitaan jälleen Abu Dhabissa.

- Alonso on mestari, jos hän yltää autiomaassa toiseksi. Vaikeaa. Mahdotonta? Alonso ylsi jo voittoon Singaporella, radalla joka muistuttaa ehkä eniten Abu Dhabia. Joka tapauksessa tilanne on hankala Alonsolle, koska hänellä on vastassaan kaksi parempaa autoa.

Alonson kotikaupungissa Oviedossa ilmestyvän La Nueva España -sanomalehden mielestä espanjalaiskuljettaja ajoi Interlagosissa täydellisen kilpailun.

- Espanjalaiskuljettaja otti Ferraristaan kaiken irti. Auto oli niin äärirajoilla, että siitä olisi ollut mahdotonta puristaa yhtään tuhannesosasekuntia enempää. Viidennestä lähtöruudusta Alonso nousi palkintopallille. Lauantait ovat F10-auton heikkous, ja niinpä sunnuntaina on paikattava edellisen päivän vastoinkäymiset. Vettel ja Webber ajoivat jälleen kaksoisvoittoon, jo neljännen kerran tällä kaudella. Kuulostaakin vitsiltä, että näin ylivoimainen talli superautoillaan joutuu lähtemään viimeiseen kisaan sormet ristissä.

Katalonialainen urheilulehti El Mundo Deportivo totesi, että ensimmäisen kerran kauden päätöskilpailussa mestaruudesta taistelee neljä kuljettajaa. Alonso on kuitenkin heistä ainoa, jolla on mestaruus omissa käsissään - kiitos Red Bull -tallin johdon.

- Espanjalaisyleisö kiittää tällä hetkellä Christian Hornerin uppiniskaisuutta, jonka ansiosta Fernando on lähellä mestaruutta. Jos hän olisi määrännyt Webberin voittamaan Brasiliassa, tilanne olisi Alonson kannalta paljon vaikeampi: Webber olisi yhden pisteen päässä Fernandosta.

- Horner vannoi urheilullisuuden nimiin, mutta halusi myös pelata kahdella kärjellä: ehkä hän odottaa Red Bullin olevan paljon Ferraria kilpailukykyisempi Abu Dhabin kaltaisella radalla. Jos taktiikka onnistuu, hänestä tulee sankari; jos ei, hän jää historiaan miehenä, joka uhrasi mestaruuden, koska ei osannut antaa käskyjä ajoissa.

Tallimääräys uhkaa Abu Dhabissa

Saksalainen Bild iloitsi Vettelin voitosta, mutta pelkäsi tallimääräysten astuvan kuvaan kauden päätöskilpailussa.

- Abu Dhabin finaalissa uhkaa tallimääräys. Jos Vettel johtaa aavikkokisassa Webberiä ja Alonso on kolmantena, on hänen päästettävä australialainen ohi. Teoriassa tämä voisi lopulta maksaa Vettelille mestaruuden, jos Alonso joutuisi keskeyttämään viime metreillä moottorivikaan.

Brittilehti The Sun otti jälleen esille Ferrarin toiminnan Saksan GP:ssä. Jos Red Bull olisi menetellyt samalla tavalla, Webber olisi vahvoilla mestariksi.

- Alonson saamat ylimääräiset seitsemän pistettä näyttävät nyt yhä arvokkaammilta. Ja 65 000 punnan sakko sääntöjen häikäilemättömästä rikkomisesta tuntuu pikkurahalta, jos Alonso voittaa mestaruuden ensimmäisellä Maranello-kaudellaan.

The Guardian piti valmistajien mestaruutta laihana lohtuna Red Bullille, jos kuljettajien titteli lipsahtaa Maranelloon.

- Jos Alonso voittaa mestaruuden ensi viikonloppuna, hänen ja Ferrarin olisi kohteliasta lähettää muutama gallona samppanjaa Red Bullin päämajaan Milton Keynesiin. Red Bull ansaitsee sydämelliset onnittelut voittamastaan valmistajien mestaruudesta, mutta formula 1 -maailmaa ja kannattajia kummastuttaa heidän ilmeinen valmiutensa hyväksyä se, että Ferrari saattaa viedä kaikkein hohdokkaimman palkinnon.

Jenson Buttonin joutuminen ryöstöyrityksen kohteeksi oli edelleen esillä brittilehdissä. The Guardianin mielestä hallitseva maailmanmestari ajoi olosuhteisiin nähden hienon kilpailun, vaikka viides sija pudotti hänet mestaruustaistosta.

- Button luopui mestaruudestaan arvokkaalla tavalla erikoisen päivän päätteeksi.

- 750-hevosvoimaisen ohjuksen kuljettaminen 200 mailin tuntinopeudella F1-radalla on eri juttu kuin se, että kohtaa matkalla töistä kotiin puoli tusinaa automaattiaseilla varustautuneita miehiä, joilla on pahat mielessä.

McLaren menetti mahdollisuutensa valmistajien mestaruuteen ja tallin brittikuskeista enää Lewis Hamilton voi elätellä langanohuita toiveita kuljettajien mestaruudesta.

- McLarenin kausi valui hukkaan Brasilian paahtavassa kuumuudessa. Jenson Button luopui kruunustaan hävittyään Interlagosissa niille neljälle kuljettajalle, jotka hänen olisi pitänyt lyödä. Edellisenä päivänä hän oli onnistunut pakenemaan konekivääreillä aseistautuneilta ryöstäjiltä, mutta São Paulon slummien keskellä sijaitsevalla radalla samanlainen ihme ei toteutunut, Daily Mirror kirjoitti.

Hamilton on 24 pistettä jäljessä MM-sarjaa johtavaa Alonsoa, joten hän tarvitsee voiton lisäksi vastoinkäymisiä kolmelle muulle edellään olevalle kuljettajalle.

- Hamiltonin mahdollisuudet ovat lähinnä teoreettiset, lehti myönsi.

Lue myös:

    Uusimmat