Mainos

Bosnia-Hertsegovinan serbipoliisien osuutta sotarikoksiin tutkitaan

Virasta pidätettyjen serbipoliisien epäillään osallistuneen Srebrenican verilöylyyn heinäkuussa 1995.

Korkea-arvoinen poliisiviranomainen on joutunut eroamaan Bosnia-Hertsegovinassa, koska hänen epäillään auttaneen sotarikoksista epäiltyjä pakenemaan. Irtisanomisesta kertoi kansainvälisen yhteisön Bosnia-edustaja Miroslav Lajcak, joka samalla myös pidätti tehtävästään 35 muuta serbipoliisia.

Viralta pantu Dragomir Andan työskenteli apulaispoliisipäällikkönä Bosnia-Hertsegovinan Serbitasavallassa. Lajcak kertoi, että Andan "käytti hyväkseen asemaansa, kun hän jatkoi toimimistaan osana sotarikosepäiltyjen tukiverkostoa".

Andanin erottamista oli pyytänyt Haagin sotarikostuomioistuin. Hänen epäillään olevan läheinen serbijohtaja Radovan Karadzicille ja kenraali Ratko Mladicille, jotka pakoilevat edelleen oikeutta.

Myös useiden muiden poliisien osallisuutta sotarikoksiin tai sotarikollisten auttamiseen tutkitaan.

- Paikallinen poliisi kerää parhaillaan Bosnia-Hertsegovinassa passeja ja matkustusasiakirjoja 93 ihmiseltä, Lajcak kertoi. Suuren osan heistä epäillään liittyvän Srebrenican verilöylyyn, jossa sai surmansa arviolta 5000-8000 Bosnian muslimia heinäkuussa 1995.

Daytonin rauhansopimuksen mukaisesti Lajcak valvoo hallituksen toimintaa ja hänellä on muun muassa oikeus erottaa viranomaisia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.