Mainos

Blix huolestunut asetarkastajien asiakirjalöydöstä

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix sanoi aamulla Larnakassa Kyproksessa, että Irakin aseselontekoon sisältymättömien asiakirjojen löytyminen on huolestuttavaa. Blix tähdensi, että Irakin olisi selvitettävä kaikki joukkotuhoaseisiin liittyvät asiakirjat.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Mohamed ElBaradei kertoi eilen, että YK:n asetarkastajat löysivät irakilaisen tiedemiehen kotoa 3000 asiakirjaa, jotka ilmeisesti liittyvät ydinaseteknologiaan. Blix muistutti, että Irakilla on velvollisuus antaa täydellinen selvitys, joten myös tiedemiehen kotoa Bagdadista löydetyistä asiakirjoista olisi pitänyt kertoa.

-Asiakirjat sellaisinaan eivät ole joukkotuhoaseita. Ammuksetkaan eivät ole. Mutta ne ovat merkki siitä, että että kaikkea ei ole kerrottu selonteossa, ja se on huolestuttavaa, Blix sanoi.

ElBaradei sanoi jo eilen illalla CNN-televisiokanavalle, että löydettyjen asiakirjojen olisi pitänyt sisältyä selontekoon.

Asiakirjat liittyvät ilmeisesti uraanin rikastamiseen. Tiedemies Faleh Hassan Hamza, jonka kotoa asiakirjat löydettiin, sanoi eilen Bagdadissa lehdistötilaisuudessa, ettei asiakirjoilla ole mitään tekemistä ydinaseohjelman kanssa. Hänen mukaansa ne olivat henkilökohtaisia asiakirjoja.

Blix ja ElBaradei matkustavat myöhemmin tänään Bagdadiin neuvottelemaan Irakin viranomaisten kanssa. Neuvottelut kestävät kaksi päivää.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.