Björn Wahlroos tyrmää Ylellä laajat veroalet ja vaatii työttömyysturvan uudistamista: "Hirveän tärkeää"

Sammon hallituksen puheenjohtaja, talousvaikuttaja Björn Wahlroos peräänkuuluttaa Suomen tulevalta hallitukselta muutoksia verotukseen ja työttömyysturvaan.

Wahlroos sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina, että säästöjen ja talouskasvun aikaansaamiseksi tulisi uudistaa Suomen työttömyysturvajärjestelmä. Hänen mukaansa se tarkoittaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ja "luultavasti myös lyhentämistä".

Ansiosidonnaisen muuttamisen tarkempia yksityiskohtia Wahlroos ei ryhtynyt luettelemaan. Ne ovat hänen mukaansa neuvottelukysymys.

Joka tapauksessa työttömyysturvan uudistaminen on Wahlroosin mukaan hirveän tärkeää.

– Tärkein mekanismi, jolla ihmiset vieraannutetaan työnteosta ja yhteiskunnasta on, että heidät jätetään liian kauan tyhjän päälle istumaan, Wahlroos sanoi.

– Pitää voimaperäisesti kannustaa paluuseen työelämään.

Laajat veroalet kalliita ja tehottomia

Wahlroosin mukaan 100 000 lisätyöllisen saaminen vaatisi työttömyysturvan muutosten lisäksi "verotuksen dramaattista muuttamista".

Hän myönsi, että lyhyellä aikavälillä verojen alentaminen kasvattaa julkisen talouden alijäämää.

– Pidemmällä aikavälillä (veronalennukset) sitten stimuloivat, ja asiat tulevat kuntoon.

Veroja pitäisi Wahlroosin mielestä alentaa kohdennetusti, koska hänen mukaansa laveiden veronalennusten tekeminen on kallista ja tehotonta.

– Ansiotuloverotuksen yleinen alentaminen jollain pienellä prosentilla on valtavan kallista, ja se ei tuota juuri mitään lyhyen aikavälin efektiä, Wahlroos sanoi.

– Sen sijaan korkeimpien marginaaliveroasteiden leikkaaminen on halpaa, ja se tuottaa aika lailla hyvän efektin siinä, että me kannustamme nuoria ihmisiä pysymään täällä.

Toiveikkuutta tulevasta hallituksesta

Wahlroos toivoo, että Säätytalolla neuvottelevat puolueet eli kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit saavat hallituksen aikaan.

Wahlroos sanoi, että hänellä on nyt pientä toivoa hallituksen muodostamisen ympärillä. Hänen mukaansa on selvää, että Suomi tarvitsee muutosta.

– Siinä suhteessa tämä koalitio, joka on aika merkittävä muutos edelliseen, on hyvä.

Lue myös:

    Uusimmat