Bitcoin-kauppapaikan perustajat tekivät katoamistempun – hukassa yli 3 miljardin euron arvoinen potti

Voisiko tulevaisuudessa lainat ja raha-asiat keskittää pelkästään kryptovaluutan alle? Näin vastaa asiantuntija 5:35
Voisiko tulevaisuudessa lainat ja raha-asiat keskittää pelkästään kryptovaluutan alle? Näin vastaa asiantuntija.

Bitcoin-kauppapaikan perustajat tekivät katoamistempun Etelä-Afrikassa. Heidän kanssaan samaan aikaan katosi 69 000 bitcoinin potti.

Joukko Etelä-Afrikkalaisia kryptovaluuttasijoittajia on menettänyt lähes 3,6 miljardin dollarin (hieman yli 3 miljardin euron) edestä bitcoineja. Hukassa ovat myös veljekset, jotka perustivat bitcoinit kadottaneen kauppapaikan, kertoo Bloomberg (maksumuurin takana).

Kapkaupunkilainen lakitoimisto Hanekom Attorneys on menestyksettä yrittänyt tavoittaa Ameer ja Raees CajeetaAfricrypt-nimisen kryptovaluuttojen kauppapaikan perustaneita veljeksiä.

Maan suurimpiin kuulunut kryptopörssi ilmoitti huhtikuussa asiakkailleen joutuneensa hakkeroinnin uhriksi. Kun bitcoinin kurssi oli vielä vahvasti nousussa, veljeksistä vanhempi, Cajee, kertoi 69 000 bitcoinin kadonneen. Hän pyysi, etteivät asiakkaat ottaisi yhteyttä lakimiehiin tai viranomaisiin, koska se saattaisi hidastaa kadonneiden valuuttojen palauttamista. Tuolloin bitcoinien yhteenlaskettu arvo oli noin 3,6 miljardia dollaria.

Erikoinen pyyntö sai osan sijoittajista ottamaan yhteyttä Hanekomiin, kun taas toinen ryhmä aloitti toimet yhtiön saattamiseksi selvitystilaan. Kävi ilmi, että Africryptin työntekijät olivat menettäneet pääsynsä back-end-ohjelmiin seitsemän päivää ennen väitettyä hakkerointia.

Lakitoimiston selvitys osoitti, että Africryptin kryptovaluutat oli siirretty sekoittimien (”tumbler”) läpi, mikä vaikeuttaa merkittävästi niiden jäljittämistä. Nyt lakitoimisto ei enää saa veljeksiä tavoitettua ja kauppapaikan nettisivut eivät aukene.

Bitcoinien jäljittämistä ja palauttamista vaikeuttaa se, ettei Etelä-Afrikan finanssivalvonta voi aloittaa virallista tutkintaa, koska kryptovaluutta ei maassa ole lain näkökulmasta rahoitustuotot.


Lue myös:

    Uusimmat