Israel syyttää Gazan sairaalaiskusta äärijärjestön epäonnistunutta raketti-iskua – MTV seuraa sotaa Israelissa

Gazassa siviilien kriisi syvenee Israelin ilmapommitusten seurauksena 2:07
Gazassa siviilien kriisi syvenee Israelin ilmapommitusten seurauksena.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa. Lue lisää Israelin ja Hamasin välisestä sodata keskiviikon seuranta-artikkelista.

  • Israelissa kuolonuhreja jo yli 1 400, Gazassa noin 3 000
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee Israelissa keskiviikkona
  • Der Spiegel: Israelin maahyökkäys ei ala ennen kuin Bidenin vierailu on päättynyt
  • Israel: Hamasilla yli 120 panttivankia Gazassa
  • Israel kehottaa Pohjois-Gazassa asuvia siirtymään alueen eteläosiin
  • UNRWA: Miljoona ihmistä joutunut jättämään kotinsa Gazassa
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan
  • Hamasin iskut on tuomittu laajalti. Näin on tehnyt myös Suomen valtiojohto 

 

23.16: Israel syyttää Gazan sairaalaiskusta Islamilaisen jihadin epäonnistunutta raketti-iskua

Israelin asevoimat syyttää sairaalaiskusta Gazassa toimivia taistelijoita, joiden raketin se sanoo osuneen vikaan. Israelin valtion virallisella tillillä X:ssä (entinen Twitter) julkaistussa asevoimien edustajan lausunnossa kerrotaan sairaalan lähistöltä lentäneen iskun aikoihin raketteja kohti Israelia.

Asevoimat sanoo saaneensa useista lähteistä tiedustelutietoja, joiden mukaan epäonnistuneen raketti-iskun takana oli äärijärjestö Islamilainen jihad.

Gazalaisviranomaiset ovat syyttäneet hävityksestä sairaalalla Israelin ilmaiskua, joka on heidän mukaansa surmannut ainakin 500 ihmistä.

22.43: EU-johtaja Michel Israelista: Siviili-infrastruktuuriin iskeminen ei ole kansainvälisen oikeuden mukaista

EU tuomitsee Hamasin iskut Israeliin ja tukee Israelia puolustautumisessa kansainvälisen ja humanitäärisen oikeuden rajoissa. Iskeminen siviili-infrastruktuuriin ei ole kuitenkaan Israelilta kansainvälisen oikeuden mukaista, katsoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Michel puhui medialle sen jälkeen, kun EU:n poliittiset johtajat olivat kokoustaneet Israelin ja Gazan tilanteesta videokokouksessa.

– Puolustamme rauhaa, kansainvälistä oikeutta ja humanitaarista oikeutta, hän sanoi.

Terroristijärjestöksi luokiteltu äärijärjestö Hamas hyökkäsi toissa viikonloppuna Israeliin, minkä jälkeen Israelin puolestaan on raportoitu tappaneen muun muassa 500 ihmistä iskulla Gazassa sijaitsevaan sairaalaan.

Michel totesi, että lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä Lähi-idän tilanteen laajenemista on pyrittävä ehkäisemään diplomatialla. Hän myös sanoi, että Venäjä käyttää jo tilannetta hyväkseen ja levittää muun muassa virheellistä viestiä EU:sta.

EU:n korkea edustaja Josep Borrell on aiemmin sanonut, että Israel on rikkonut Gazan saarrolla kansainvälistä oikeutta.

22.18: Turkin ulkoministeriö tuomitsi Israelin "barbaarisen hyökkäyksen" Gazan sairaalaan

Turkin ulkoministeriö on tuominnut jyrkästi Israelin hyökkäyksen gazalaiseen sairaalaan.

– Olemme syvästi närkästyneitä siitä, että sadat palestiinalaiset menettivät henkensä ja monet muut loukkaantuivat Gazassa sijaitsevaan sairaalaan kohdistuneen hyökkäyksen seurauksena. Tuomitsemme nämä barbaariset hyökkäykset jyrkästi, ulkoministeriö lausunnossa sanottiin.

21.23: Eurooppa-neuvosto: On ratkaisevan tärkeää estää konfliktin leviäminen

Eurooppa-neuvosto on pitänyt tänään ylimääräisen epävirallisen videokokouksen Lähi-idän tilanteesta. Suomea kokouksessa edusti pääministeri Petteri Orpo.

– Suomi on tuominnut jyrkästi Hamasin tekemän Israeliin kohdistuneen terroristisen hyökkäyksen. Israelilla on oikeus puolustaa itseään kansainvälisen oikeuden mukaisesti, Orpo sanoo valtioneuvoston tiedotteessa.

– Kriisiin vastaamisessa EU:n tulee osoittaa yhtenäisyyttä ja toimintavalmiutta. Kansainvälisen oikeuden kunnioittamisessa EU:n on oltava johdonmukainen.

Eurooppa-neuvosto sanoo olevansa sitoutunut tukemaan pysyvää ja kestävää rauhaa alueella, joka perustuu kahden valtion ratkaisuun.

EU on varautunut myös lisäämään humanitaarista rahoitusta alueelle ja jatkamaan tukea Palestiinan lailliselle hallinnolle.

– On ratkaisevan tärkeää estää konfliktin leviäminen alueella, tiedotteessa todetaan.

– Tapahtumiin ja EU:n roolista asiassa liikkuu myös paljon disinformaatiota, johon EU:n tulee kyetä omalla johdonmukaisella toiminnallaan vastaamaan. EU:n toiminnan ja viestien johdonmukaisuus on tärkeää myös sen varmistamiseksi, että tuki Ukrainalle säilyy.  

20.43: YK: Israelin isku on surmannut ainakin kuusi ihmistä, jotka olivat hakeneet suojaa koulusta Gazassa

Israelin isku on surmannut ainakin kuusi ihmistä, jotka olivat hakeneet suojaa Gazan kaistalla sijaitsevasta koulusta, kertoo YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA.

Iskun kohteeksi joutunut koulu sijaitsee UNRWA:n mukaan al-Maghazin pakolaisleirissä Gazan keskiosassa.

Järjestön mukaan isku osoittaa jälleen räikeää piittaamattomuutta siviilien henkiä kohtaan.

Israel on moukaroinut Gazaa ilmaiskuin äärijärjestö Hamasin toissaviikkoisen yllätyshyökkäyksen jälkeen.

Palestiinalaisten terveysviranomaisten mukaan Israel on surmannut ilmaiskuillaan noin 3 000 ihmistä, minkä lisäksi yli 12 500 ihmistä on haavoittunut. Valtaosa uhreista on ollut siviilejä.

20.39: Gazan terveysministeriö: Israelin isku Gazassa sijaitsevaan sairaalaan on surmannut 500 ihmistä

Israelin ilmaisku Gazassa sijaitsevaan sairaalaan on surmannut ainakin 500 ihmistä, sanoo terveysministeriö Gazassa al-Jazeeran mukaan. Kuolonuhrien määrä on noin kaksinkertainen aiempaan arvioon nähden.

18.08: Israelin sotilastiedustelun päällikkö ottaa vastuun tiedustelun epäonnistumisesta

Israelin sotilastiedustelun päällikkö jakoi tiistaina alaisilleen kirjeen, jossa hän myönsi, että tiedustelupalvelu ei osannut ennakoida Hamasin hyökkäystä Gazasta 7. lokakuuta. 

Kenraalimajuri Aharon Haliva kertoi ottavansa täyden vastuun epäonnistumisesta.

Halivan kirje julkaistiin israelilaisissa tiedotusvälineissä, ja armeijan tiedottaja vahvisti sen Reutersille.

17.57: Palestiinan terveysministeriö: Noin 3 000 palestiinalaista kuollut Gazassa

Palestiinan terveysministeriön mukaan noin 3 000 palestiinalaista on kuollut ja 12 500 haavoittunut Gazassa 7. lokakuuta jälkeen.

Ministeriö lisäsi, että 61 palestiinalaista on kuollut ja 1 250 haavoittunut Länsirannalla samana aikana.

Asiasta kertoo Reuters. 

17.16: Joukko suomalaisasiantuntijoita vetoaa presidenttiin: Suomen vaadittava välitöntä tulitaukoa Gazaan

Joukko suomalaisia Lähi-idän tutkijoita ja rauhan- ja humanitaarisen työn asiantuntijoita pyytää Suomea vaatimaan välitöntä tulitaukoa Gazaan. Allekirjoittaneet esittävät vetoomuksensa presidentti Sauli Niinistölle avoimessa kirjeessä, jossa vedotaan presidentin rooliin arvojohtajana.

Kirjeen laatijat toteavat, että presidentti on ansiokkaasti nostanut esiin huolen kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän rapautumisesta.

– Oletteko valmiita puolustamaan sääntöpohjaista järjestelmää myös silloin, kun läheiset kumppanimme sitä rikkovat? Toivomme, että Suomi ei tule olemaan väärällä puolella historiaa.

Kirjeessä huomautetaan erityisen huolestuttavaa olevan Israelin poliittisen johdon ja sotilasjohdon retoriikka, jossa dehumanisoidaan koko Gazan väestö. Myös YK:n erityisraportoija Francesca Albanese on varoittanut etnisestä puhdistuksesta ja vetoaa välittömän tulitauon puolesta.

Kirjeessä todetaan, että Suomi voisi olla keskeisenä toimijana tukemassa EU:ta etsimään Lähi-itään kestävämpää rauhaa. Suomen tavoite on edistää kahden valtion ratkaisua ja puolustaa ihmisoikeuksien toteutumista. Tämä edellyttää suhteiden uudelleenarviointia Israeliin.

– Israel on miehittänyt Itä-Jerusalemia, Länsirantaa ja Gazan kaistaa vuodesta 1967 -- palestiinalaisten elinolosuhteet ovat tänä aikana jatkuvasti kurjistuneet, kirjeessä muistutetaan.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen, humanitaarisen työn asiantuntija Merit Hietanen ja väitöskirjatutkija Tiina Hyyppä Helsingin yliopistosta sekä joukko muita.

15:14: Yhdysvallat asettaa 2 000 sotilastaan hätävalmiuteen

Yhdysvaltojen asevoimat on asettanut 2 000 sotilastaan hätävalmiuteen Israelin ja äärijärjestö Hamasin konfliktin vuoksi, kertoo Pentagon. 

Puolustusministeri Lloyd Austin on päättänyt asiasta, jotta Yhdysvallat voi tarvittaessa nopeasti vastata heikentyneeseen turvallisuustilanteeseen Lähi-idässä.

15.01: YK: Israel saattaa rikkoa maailmanlaajuista oikeutta Gazan siirtomääräyksellä

YK:n mukaan Israelin käsky, jonka mukaan 1,1 miljoonaa Gazan pohjoisosan asukasta on siirrettävä etelään, saattaa olla siviilien pakkosiirto. Asiasta uutisoi Al Jazeera

YK:n ihmisoikeustoimisto on uutisen mukaan todennut, että Israelin Gazan täydellinen piiritys yhdistettynä evakuointimääräykseen saattaa olla siviilien pakkosiirto, joka rikkoo kansainvälistä oikeutta.

Tiedottaja Ravina Shamdasani sanoi tiistaina Genevessä, että Israel ei ole vielä ponnistellut sen varmistamiseksi, että evakuoidut saisivat asianmukaisen majoituksen ja tyydyttävät olosuhteet.

– Olemme huolissamme siitä, että tätä määräystä ja Gazan täydellistä saartoa ei voida pitää laillisena väliaikaisena evakuointina ja että se on siten siviilien pakkosiirto kansainvälisen oikeuden vastaisesti, hän sanoi.

Siviilien pakkosiirto luokitellaan rikokseksi ihmisyyttä vastaan, ja Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) voi rangaista sitä.

14.41: Joe Biden tapaa huomenna Palestiinan ja Egyptin johtajat Jordanian isännöimässä huippukokouksessa

Jordania isännöi keskiviikkona Ammanissa neljän osapuolen huippukokousta, johon osallistuvat Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sekä Egyptin ja palestiinalaisten johtajat. 

Kokouksessa keskustellaan Gazan sodan seurauksista alueella ja poliittisen ratkaisun löytämisestä, kertoivat valtion tiedotusvälineet. Asiasta uutisoi Reuters. 

13.18: Espanja aikoo lisätä miljoonalla eurolla humanitaarista apua Gazan kaistalle

Espanja aikoo lisätä humanitaarista apuaan Gazan kaistalle miljoonan euron (1,06 miljoonan dollarin) arvoisella paketilla ja on valmis lähettämään lisää, kertoi maan vt. ulkoministeri Jose Manuel Albares tiistaina lehdistötilaisuudessa.

– Avun on saavuttava Gazan siviiliväestölle, ja Espanja on valmis ja halukas osallistumaan, sanoi Albares uutistoimisto Reutersin mukaan.

12.39: Der Spiegel: Israelin maahyökkäys alkaa Bidenin vierailun jälkeen

Yhä enemmän on havaittavissa merkkejä, ettei Israelin maahyökkäys ala ennen kuin Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on päättänyt vierailunsa Israelissa, kertoo saksalaislehti Der Spiegel tietoihinsa nojaten.

Bidenin on määrä saapua Israeliin keskiviikkona. Hän tapaa muun maussa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun.

Israelin laajaa maahyökkäystä Gazaan on odotettu siitä lähtien, kun Hamas teki laajan hyökkäyksen Israeliin lauantaina 7. lokakuuta.

Pääministeri Netanjahu on todennut, että Gazan pommitukset ovat "vasta alkua". Israelin armeijan tiedottajan Richard Hechtin mukaan Israel valmistautuu nyt sodan "seuraaviin vaiheisiin".

12.06: Israelin armeija seuraavasta vaiheesta: "Kaikki puhuvat maahyökkäyksestä. Se saattaa olla jotain muuta"

Israelin armeija valmistautuu Gazan kaistalle suunnattuun seuraavaan vaiheeseen, mutta suunnitelmat eivät ehkä vastaa laajalle levinneitä odotuksia välittömästä maahyökkäyksestä, sanoi armeijan tiedottaja tiistaina. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

– Me valmistaudumme sodan seuraaviin vaiheisiin. Emme ole sanoneet, mitä ne tulevat olemaan. Kaikki puhuvat maahyökkäyksestä. Se saattaa olla jotain muuta kuin maahyökkäys, everstiluutnantti Richard Hecht kertoi toimittajille järjestetyssä säännöllisessä tiedotustilaisuudessa. (Reuters)

11.44: Joukko suomalaisasiantuntijoita vetoaa presidenttiin: Suomen vaadittava välitöntä tulitaukoa Gazaan

Joukko suomalaisia Lähi-idän tutkijoita ja rauhan- ja humanitaarisen työn asiantuntijoita pyytää Suomea vaatimaan välitöntä tulitaukoa Gazaan. Allekirjoittaneet esittävät vetoomuksensa presidentti Sauli Niinistölle julkaistussa avoimessa kirjeessä.

– Vetoamme Teihin, että vaaditte YK:n edustajien, kansalaisjärjestöjen sekä kansalaisten tavoin välitöntä tulitaukoa osapuolten välillä ja kansainvälisen oikeuden kunnioittamista ja humanitaarisen avun sallimista Gazaan, kirjeessä todetaan.

Kirjeessä huomautetaan erityisen huolestuttavaa olevan Israelin poliittisen johdon ja sotilasjohdon retoriikka, jossa dehumanisoidaan koko Gazan väestö. Myös YK:n erityisraportoija Francesca Albanese on varoittanut etnisestä puhdistuksesta ja vetoaa välittömän tulitauon puolesta.

Kirjeessä myös todetaan, että Suomi voisi olla keskeisenä toimijana tukemassa EU:ta etsimään Lähi-itään kestävämpää rauhaa. Suomen tavoite on edistää kahden valtion ratkaisuja ja puolustaa ihmisoikeuksien toteutumista. Tämä edellyttää suhteiden uudelleenarviointia Israeliin.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen, humanitaarisen työn asiantuntija Merit Hietanen ja väitöskirjatutkija Tiina Hyyppä Helsingin yliopistosta sekä joukko muita.

11.09: Punaisen ristin edustajan mukaan sopimus avun toimittamisesta Gazaan "lähellä"

Punaisen ristin edustajan mukaan sen avustusrekat ovat valmistautuneet ylittämään rajan Gazan kaistalle Egyptin puolelta hetkenä minä hyvänsä.

Avustusjärjestön edustajan mukaan sopimus avun toimittamiseksi Gazan siviileille sekä ulkomaalaisten päästämiseksi pois on "lähellä".

Järjestöjä on ohjeistettu lähestymään Rafahin rajanylityspaikkaa, joka on aiemminkin toiminut kulkuväylänä avustuskuljetuksille.

Israel on kuitenkin iskenyt Rafahin rajanylityspaikkaan neljästi, minkä vuoksi aluetta on pidetty suljettuna.

Israelin ilmaiskuissa Hamasia vastaan Gazassa on kuollut alueen terveysviranomaisten mukaan jo yli 2 700 ihmistä, joista valtaosa on ollut siviilejä.

10.52: Jordanian kuningas varoittaa palestiinalaispakolaisten työntämisestä Egyptiin tai Jordaniaan

Jordanian kuningas Abdullah varoitti tiistaina yrittämästä työntää palestiinalaispakolaisia Egyptiin tai Jordaniaan. Hän lisäsi, että humanitaarinen tilanne on hoidettava Gazan ja Länsirannan sisällä.

– Se on punainen lanka, koska uskon, että tietyt tavanomaiset epäillyt yrittävät näin luoda tosiasiallisia ongelmia paikan päällä. Ei pakolaisia Jordaniaan tai Egyptiin, kuningas Abdullah sanoi lehdistötilaisuudessa, joka pidettiin Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa Berliinissä pidetyn tapaamisen jälkeen. (Reuters)

10.21: Israel: Sodan jälkeisen Gazan asema on "globaali asia"

Israelin armeijan mukaan sodan jälkeisen Gazan asema on "globaali asia".

Israel on pommittanut Gazaa yli viikon ajan sen jälkeen kun Hamas hyökkäsi Israeliin lauantaina 7. lokakuuta.

Israelin maahyökkäystä Gazaan pidetään todennäköisenä. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi viime viikolla, että Gazan pommitus on "vasta alkua".

9.44: Israel sanoo estäneensä "terroristien" soluttautumisyrityksen Libanonista – ampui rajalla neljä ihmistä

Israelin asevoimat kertoo ampuneensa neljä ihmistä, joiden se kertoo yrittäneen soluttautua rajan yli Libanonista Israeliin. Israelin mukaan soluttautujat olivat Israelin puolella pommi-iskua yrittäneitä "terroristeja".

Israelin asevoimat kertoi tehneensä varhain aamulla iskuja Libanoniin paikallisen Hizbollah-äärijärjestön kohteisiin.

Gazaa hallitsevan terroristijärjestö Hamasin toissaviikolla alkaneen hyökkäyksen jälkeen Israelin ja Libanonin raja-alueella tapahtuneissa iskuissa on kuollut molemmin puolin rajaa yhteensä toistakymmentä ihmistä.

Konfliktin Israelin asevoimien ja Iranin tukeman radikaali-islamistisen Hizbollahin välillä on pelätty yltyvän entisestään.

7.50: Israel: Gazan kaupungissa yhä 100 000 ihmistä

Israelin armeijan mukaan 100 000 ihmistä on yhä Gazan kaupungissa. Armeijan mukaan noin 600 000 ihmistä on lähtenyt Gazan kaupungin alueelta sen jälkeen, kun Israel viime viikon perjantaina antoi evakuointikäskyn.

Israelin uskotaan tekevän maahyökkäyksen Gazaan lähipäivinä. Israelin armeijan mukaan "tehostettu sotilasoperaatio" tapahtuu sitten, kun se sopii armeijan tavoitteisiin.

7.40: Israel: 200 iskua Gazalle 24 tunnin aikana

Israelin armeija väittää tehneensä viimeisen vuorokauden aikana yli 200 iskua Gazan kaistalle, kertoo tiedottaja Avichay Adraee viestipalvelu X:ssä.

Israel väittää iskeneensä sotilaskohteisiin.

– Sotilaslentokoneet kohdistivat iskunsa terroristien tukikohtiin ja eliminoivat terroristeja, Adraee kirjoittaa.

Israel kertoo tuhonneensa muun muassa pankkirakennuksen. Perusteluksi annettiin se, että Hamas käytti sitä terrorismin rahoittamiseen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.29: Israelin asevoimat: Noin puoli miljoonaa israelilaista jättänyt kotinsa

Noin puoli miljoonaa israelilaista on jättänyt kotinsa sen jälkeen, kun terrorijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin, kertoo maan asevoimat.

Asevoimien edustaja Jonathan Conricus kertoi verkkotilaisuudessa, että kaikki Gazan läheisyydessä on evakuoitu. Lisäksi hänen mukaansa noin 20 yhteisön asukkaat Pohjois-Israelissa Libanonin rajan tuntumassa ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Conricuksen mukaan moni Gazan läheisyydessä asuva evakuoitui omatoimisesti, vaikka lopulta alueet on evakuoitu hallinnon ohjeesta.

Gazan kaistalla yli miljoona on joutunut jättämään kotinsa Israelin iskujen takia.

5.30: Israel on iskenyt Libanoniin

Israel on tehnyt iskuja Libanoniin varhain tiistaina, kertoo Israelin asevoimat.

Iskut on asevoimien mukaan kohdistettu libanonilaisen Hizbollah-äärijärjestön kohteisiin.

Gazaa hallitsevan terroristijärjestö Hamasin toissaviikolla alkaneen hyökkäyksen jälkeen Israelin ja Libanonin raja-alueella tapahtuneissa iskuissa on kuollut yhteensä kymmenen ihmistä Libanonin puolella ja kaksi ihmistä Israelin puolella.

Konfliktin Israelin asevoimien ja Iranin tukeman radikaali-islamistisen Hizbollahin välillä on pelätty yltyvän entisestään. Israel on evakuoinut Pohjois-Israelissa tuhansia asukkaita lähellä Libanonin rajaa.

Iranin presidentti Ebrahim Raisi varoitti maanantaina Iranin valtiollisella televisiokanavalla liittolaistensa tekevän lähiaikoina mahdollisesti "ennaltaehkäisevän" iskun Israelia vastaan. Samassa puheessa Raisi viittasi myös käymiinsä lauantaisiin keskusteluihin Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin kanssa.

5.13: Biden vierailulle Israeliin keskiviikkona

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee Israelissa keskiviikkona, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken.

Israelissa nyt vierailulla oleva Blinken kertoi presidentin tulevasta vierailusta varhain tiistaina keskusteltuaan pitkään Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa.

Valkoisen talon mukaan Biden matkustaa myös Jordaniaan, jossa presidentin on tarkoitus tavata Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi, palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas sekä Jordanian kuningas Abdullah.

22.21: Israelilaisvankeina myös korkea-arvoisia upseereita, kertoo Hamasin entinen johtaja

Äärijärjestö Hamasin entinen johtaja Khaled Meshaal kertoi tänään järjestöllä olevan vankeina korkea-arvoisia israelilaisupseereita Gazan divisioonasta. Hamasilla on vankeja noin 200.

Meshaalin mukaan Israelin vankiloissa on 6 000 mies- ja naisvankia, jotka Hamas haluaa vapautetuksi vastineeksi israelilaisvangeista.

Asiasta kertoo Reuters.

21.20: Blinken ja Netanjahu joutuivat pakenemaan pommisuojaan Tel Avivissa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu joutuivat suojautumaan pommisuojaan viideksi minuutiksi kesken tapaamisensa, kun ilmahälytykset soivat Tel Avivissa tänään. 

Asiasta kertoi CNN:n mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matt Miller.

Blinken ja Netanjahu pääsivät jatkamaan tapaamistaan Israelin puolustusministeriön komentokeskukseen.

20.18: Putin puhunut puhelimessa Netanjahulle

Venäjän presidentti Vladimir Putin on puhunut puhelimessa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulle, kertoo venäläinen uutistoimisto TASS.

Putin on ilmaissut pahoittelunsa Hamasin iskussa ja konfliktissa menehtyneiden israelilaisten läheisille. Hän on kertonut myös Venäjän olevan valmis auttamaan vihamielisyyksien lopettamisessa alueella ja ratkaisemaan konfliktin rauhanomaisesti.

20.11: EU aikoo perustaa humanitaarisen ilmasillan Egyptin kautta Gazaan

EU aikoo perustaa humanitaarisen ilmasillan Egyptin kautta Gazaan, sanoo Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Ensimmäiset kaksi avustuslentoa on hänen mukaansa määrä lentää jo tällä viikolla.

Gazaa ilmaiskuin moukaroiva Israel on asettanut Gazan täysin saartoon. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Gazassa riittää vettä, sähköä ja polttoainetta vain 24 tunniksi ennen todellista katastrofia

CNN:n mukaan tonneittain avustustarvikkeita on kasaantunut Egyptin puolelle rajaa raja-aseman pysyttyä suljettuna suuren osan ajasta sen jälkeen kun Israel aloitti ilmaiskut Gazan kaistalle.

Lisää maanantain tapahtumia löytyy täältä

Lue myös:

    Uusimmat