Israelilaisvankeina myös korkea-arvoisia upseereita, kertoo Hamasin entinen johtaja – MTV seurasi sotaa Israelissa

Gazassa siviilien kriisi syvenee Israelin ilmapommitusten seurauksena 2:07
Gazassa siviilien kriisi syvenee Israelin ilmapommitusten seurauksena

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa maanantaina 16. lokakuuta. Tiistain seuranta löytyy täältä.

  • Israelissa kuolonuhreja jo yli 1400, Gazassa ainakin 2670
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Israel: Hamasilla yli 120 panttivankia Gazassa
  • Israel kehottaa Pohjois-Gazassa asuvia siirtymään alueen eteläosiin
  • UNRWA: Miljoona ihmistä joutunut jättämään kotinsa Gazassa
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja. Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan
  • Hamasin iskut on tuomittu laajalti. Näin on tehnyt myös Suomen valtiojohto 

 

Tiistain seuranta löytyy täältä

22.21: Israelilaisvankeina myös korkea-arvoisia upseereita, kertoo Hamasin entinen johtaja

Äärijärjestö Hamasin entinen johtaja Khaled Meshaal kertoi tänään järjestöllä olevan vankeina korkea-arvoisia israelilaisupseereita Gazan divisioonasta. Hamasilla on vankeja noin 200.

Meshaalin mukaan Israelin vankiloissa on 6 000 mies- ja naisvankia, jotka Hamas haluaa vapautetuksi vastineeksi israelilaisvangeista.

Asiasta kertoo Reuters.

21.20: Blinken ja Netanjahu joutuivat pakenemaan pommisuojaan Tel Avivissa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu joutuivat suojautumaan pommisuojaan viideksi minuutiksi kesken tapaamisensa, kun ilmahälytykset soivat Tel Avivissa tänään. 

Asiasta kertoi CNN:n mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matt Miller.

Blinken ja Netanjahu pääsivät jatkamaan tapaamistaan Israelin puolustusministeriön komentokeskukseen.

20.18: Putin puhunut puhelimessa Netanjahulle

Venäjän presidentti Vladimir Putin on puhunut puhelimessa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulle, kertoo venäläinen uutistoimisto TASS.

Putin on ilmaissut pahoittelunsa Hamasin iskussa ja konfliktissa menehtyneiden israelilaisten läheisille. Hän on kertonut myös Venäjän olevan valmis auttamaan vihamielisyyksien lopettamisessa alueella ja ratkaisemaan konfliktin rauhanomaisesti.

20.11: EU aikoo perustaa humanitaarisen ilmasillan Egyptin kautta Gazaan

EU aikoo perustaa humanitaarisen ilmasillan Egyptin kautta Gazaan, sanoo Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Ensimmäiset kaksi avustuslentoa on hänen mukaansa määrä lentää jo tällä viikolla.

Gazaa ilmaiskuin moukaroiva Israel on asettanut Gazan täysin saartoon. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Gazassa riittää vettä, sähköä ja polttoainetta vain 24 tunniksi ennen todellista katastrofia

CNN:n mukaan tonneittain avustustarvikkeita on kasaantunut Egyptin puolelle rajaa raja-aseman pysyttyä suljettuna suuren osan ajasta sen jälkeen kun Israel aloitti ilmaiskut Gazan kaistalle.

19.26: Israel iski Gazan ja Egyptin väliselle rajanylityspaikalle

Israel on tehnyt sotilasiskun Gazan ja Egyptin väliselle Rafahin rajanylitysalueelle, kertovat AFP:n toimittajat. Alueelle on ollut kerääntyneenä satoja suljetun rajan ylitse haluavia palestiinalaisia.

Viime viikolla Israel teki Gazan eteläosassa sijaitsevalle rajanylityspaikalle ainakin kolme ilmaiskua.

Muun muassa YK ja useat eri valtiot ovat vaatineet, että avustusjärjestöt ja avustuskuljetukset päästettäisiin saarrettuun Gazaan, jota Israel moukaroi ilmaiskuin.

Israel on asettanut Gazan täysin saartoon ja katkaissut alueelle tulevan veden, sähkön ja ruokakuljetukset. Sunnuntaina Israel päästi veden jälleen virtaamaan Gazan eteläosaan.

18.03: WHO: Gazassa riittää vettä, sähköä ja polttoainetta vain 24 tunniksi

Israelin saartamassa Gazassa riittää vettä, sähköä ja polttoainetta vain 24 tunniksi ennen todellista katastrofia, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO.

WHO:n itäisen Välimeren alueen johtajan Ahmed al-Mandharin mukaan Egyptin puolelle rajaa jumiutuneet avustussaattueet on päästettävä alueelle. Jos apua ei saada, lääkärit joutuvat al-Mandharin mukaan alkaa valmistella kuolintodistuksia potilailleen.

Gazan kaistaa ilmaiskuin moukaroiva Israel on asettanut Gazan saartoon ja katkaissut alueelle tulevan veden, sähkön ja ruokakuljetukset. Sunnuntaina Israel päästi veden jälleen virtaamaan Gazan eteläosaan.

17.10: YK:n turvallisuusneuvosto keskustelee piakkoin Israelin ja Hamasin välisestä konfliktista

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä keskustella maanantaina Israelin ja Hamasin välisestä konfliktista. Kokouksen on määrä alkaa paikallista aikaa iltakuudelta, Suomen aikaa tiistain puolella yhdeltä alkuyöstä.

Hamas teki toissa viikolla yllätyshyökkäyksen Israeliin, minkä jälkeen Israel on tehnyt ilmaiskuja Gazaan ja Israelin on arvioitu suunnittelevan myös maahyökkäystä.

Diplomaattien mukaan kokouksessa on määrä keskustella kahdesta kilpailevasta päätöslauselmaluonnoksesta. 

Venäjän ehdotelmassa vaaditaan tulitaukoa ja humanitaarisen avun toimittamista, mutta ei mainita Hamasia. Brasilian laatimassa luonnoksessa puolestaan julistettaisiin Hamasin yllätyshyökkäys terroriteoksi.

14.05: Israelilaisen ministerin avustaja kiistää Hamasin väitteen, jonka mukaan Gazaan ei ole toimitettu lisää vettä

Hamasin sisäministeriön tiedottaja Eyad Al-Bozom väitti aiemmin Reutersin mukaan, ettei Israel ole aloittanut veden toimittamista uudelleen Gazaan. Reuters uutisoi, Israelin ministerin avustajan kiistävän väitteen. (Reuters)

13.57: Hamas: Israel ei toimita vettä Gazaan – "Asukkaat juovat epäterveellistä vettä"

Israel ei ole aloittanut uudelleen veden toimittamista Gazaan, väittää Hamasin sisäministeriön tiedottaja Eyad Al-Bozom maanantaina. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

– Asukkaat juovat epäterveellistä vettä, mikä aiheuttaa vakavan terveyskriisin, joka uhkaa kansalaisten elämää, hän lisäsi. (Reuters)

13.30: Saksalaismediat: Scholz matkustaa Israeliin tiistaina

Saksan liittokansleri Olaf Scholz matkustaa Israeliin tiistaina, kertoivat saksalainen uutistoimisto dpa ja muut tiedotusvälineet, kun länsimaat tehostavat ponnistelujaan Lähi-idän konfliktin kärjistymisen välttämiseksi.

Scholzin on määrä lähteä Israeliin tavattuaan tiistaina Berliinissä Jordanian kuninkaan Abdullahin ja matkustaa sen jälkeen edelleen Egyptiin. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Saksan hallituksen tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta raportoituja matkasuunnitelmia.

Saksan hallitus on tukenut Israelia sen jälkeen, kun ainakin 1 300 ihmistä sai surmansa ja kymmeniä otettiin panttivangeiksi Hamasin taistelijoiden tunkeuduttua Israelin kaupunkeihin ja kyliin Gazan lähellä 7. lokakuuta. (Reuters)

13.18: YK:n avustuspäällikkö matkustaa Lähi-itään tukemaan neuvotteluja

YK:n avustuspäällikkö Martin Griffiths sanoi maanantaina, että hän matkustaa Lähi-itään tukemaan neuvotteluja avun toimittamisesta saarretulle Gazan alueelle. Asiasta uutisoi Reuters.

Griffiths sanoi, että hänen toimistonsa käy "syvällisiä keskusteluja" Israelin, Egyptin ja muiden maiden kanssa.

– Lähden itse huomenna alueelle yrittämään auttaa neuvotteluissa, todistamaan ja ilmaisemaan solidaarisuuttani niiden tuhansien avustustyöntekijöiden poikkeukselliselle rohkeudelle, jotka ovat pysyneet paikoillaan ja jotka edelleen auttavat ihmisiä Gazassa ja Länsirannalla, hän sanoi lausunnossaan.

YK:n humanitaarisen toimiston tiedottaja sanoi, että Griffiths aikoi olla Kairossa tiistaina ja matkustaa muihin paikkoihin. Matkan odotetaan kestävän useita päiviä. (Reuters)

12.14: Israelin mukaan Gazassa on 199 panttivankia

Hamasilla on Gazassa vahvistetusti 199 panttivankia, Israelin asevoimat kertoi maanantaina. Aiemmin on kerrottu 155 panttivangista.

Panttivankien joukossa on sekä Israelin että muiden maiden kansalaisia.

Asevoimien edustajien mukaan panttivankien vapauttaminen on Israelin kansallinen prioriteetti.

Hamas vei panttivankeja Gazaan toissa lauantaina terrori-iskunsa yhteydessä. (STT)

10.42: CNN: Israel kiistää uutisen tulitauosta ja raja-aseman avaamisesta humanitaariselle avulle

Israelin pääministerin kanslia on kiistänyt CNN:lle Reutersin uutisen, jonka mukaan Gazan Egyptin-vastainen Rafahin raja-asema avataan humanitaarisen avun kuljettamiseksi Gazan kaistalle. Israel kiisti myös alueelle sovitun tulitaukoa. (STT)

10.24: Hamas väittää: Tiedot Rafahin rajanylityspaikan avaamisesta tai väliaikaisesta tulitauosta eivät ole totta

Uutisoitoimisto Reuters kertoo, että Hamasin virkamies Izzat El-Risheqin mukaan tiedot Rafahin rajanylityspaikan avaamisesta tai väliaikaisesta tulitauosta eivät ole totta. 

Egyptiläiset turvallisuuslähteet olivat aiemmin kertoneet Reutersille, että rajanylityspaikan avaamisesta oli päästy sopimukseen, jotta apua voitaisiin tuoda erillisalueelle. (Reuters)

9.40 Reuters: Gazan Egyptin-vastainen raja avataan avun kuljettamiseksi alueelle

Gazan Egyptin-vastainen raja avataan avustustarvikkeiden kuljettamiseksi alueelle, kertoo uutistoimisto Reuters.

Rafahin rajanylityspaikan avaamisen mahdollisti uutistoimiston mukaan Yhdysvaltojen, Israelin ja Egyptin neuvottelema tulitauko Gazan eteläosaan.
Reutersin mukaan tulitauon alkamisen ja rajanylityspaikan avaamisen oli sovittu alkavan aamuyhdeksältä Suomen aikaa.

BBC:n mukaan vielä ei ole voitu vahvistaa, että raja olisi avattu.
Tänä aamuna myös Israelin armeija on sanonut evakuoivansa siviilejä maan pohjoisosasta läheltä Libanonin rajaa.

9.30: Tulitauosta sovittu Gazan etäläosiin.

Egypti, israel ja Yhdysvallat sopivat tulitauosta Gazan eteläosiin, kun Rafahin rajanylityspaikka avataan uudelleen, kertoivat kaksi egyptiläistä turvallisuuslähdettä maanantaina.

Lähteiden mukaan tulitauko kestäisi useita tunteja, mutta sen kestosta ei ollut tarkkaa tietoa.

9.20: Israel on aktivoinut suunnitelman evakuoida kyliä Libanonin rajalla

Israel on aktivoinut suunnitelman evakuoida 28 kylän asukkaat kahden kilometrin säteellä Libanonin rajasta, Hizbollahin kanssa käytyjen vihamielisyyksien seurauksena, kertoo Israelin armeija.

09.01: Israelin tankit ja panssarivaunut kokoontuvat lähellä Gazan eteläistä rajaa

Uutistoimisto Reutersin mukaan Israelin panssarivaunuja ja tankkeja on nähty kokoontuvan Ashkelonissa lähellä Gazan eteläistä rajaa.

07.31: YK: Etelä-Gazan väestösuojat ovat täynnä ja ylikuormitettuja

Etelä-Gazan väestönsuojat ovat ylikuormitettuja ja tärkeistä elintarvikkeista on pulaa, uutisoi CNN. Kymmeniä tuhansia ihmisiä pakenee Israelin ilmaiskuja maan pohjoisosaan, kertoi YK:n virkamies Lynn Hastings sanoi sunnuntaina 15. lokakuuta. 

Hänen mukaansa myös Gazan eteläosissa on pulaa elintarvikkeista, vedestä ja polttoaineesta.

– Jakelupaikoissa on jonkin verran ruokaa, mutta emme pääse niihin pommitusten takia, hän sanoi

05.13: Biden: Gazan alueen miehittäminen olisi suuri virhe

Gazan alueen miehittäminen olisi Israelilta suuri virhe, sanoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden CBS:n 60 Minutes -ohjelmassa.

Israeliin hyökännyt ääriliike Hamas ei Bidenin mukaan edusta kaikkia palestiinalaisia ihmisiä. Presidentti sanoi kuitenkin, että Hamasin ja libanonilaiseen äärijärjestö Hizbollahin tuhoaminen on välttämätöntä. Biden sanoi uskovansa, että Hamas täytyy tuhota kokonaan.

– Mutta siellä on oltava palestiinalainen määräysvalta. Palestiinan valtiolle on löydettävä tie.

Kahden valtion ratkaisuksi kutsuttu tie on ollut osa Yhdysvaltojen politiikkaa vuosikymmenien ajan, kirjoittaa CBS. Se loisi Israelin viereen itsenäisen valtion viidelle miljoonalle palestiinalaiselle, jotka asuvat Gazan kaistalla ja Jordanjoen länsirannalla.

Israeliin yli viikko sitten hyökänneet Hamasin taistelijat surmasivat ampumalla, puukottamalla ja elävältä polttamalla yli 1 400 ihmistä, joista suurin osa oli siviilejä. Bidenin mukaan tällä hetkellä ei ole selviä todisteita siitä, että Iran olisi auttanut Hamasia suunnittelemaan hyökkäystä.

Israelin vastaiskuna Gazan kaistalle tekemissä ilmaiskuissa on tuhoutunut kokonaisia naapurustoja ja kuollut yli 2 600 ihmistä, joista suurimman osan arvioidaan olevan palestiinalaissiviilejä.

03.05: CNN: Israelin armeija sanoo surmanneensa yhden Hamasin komentajista

Israelin armeija sanoo surmanneensa yhden äärijärjestö Hamasin komentajista osana Gazan kaistan pohjoisosiin kohdistettuja iskuja. Asiasta kertoo CNN.

Israelin armeijan mukaan sunnuntaina iskuja kohdistettiin noin 250 kohteeseen. Asevoimien lausunnon mukaan surmansa saanut Hamasin kansallisen turvallisuuden eteläisen piirin komentaja löydettiin armeijan ja Israelin turvallisuusviraston tiedustelutietojen avulla.

Israel sanoo myös iskeneensä useisiin sotilaallisiin tukikohtiin ja tarkkailuasemiin sekä rakettien laukaisupaikkoihin. Hamas ei ole vielä antanut lausuntoa asiasta.

02.04: Blinken torjuu ajatuksen palestiinalaisten karkottamisesta Gazan kaistalta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken torjuu ajatuksen palestiinalaisten karkottamisesta Gazan kaistalta. Lähi-idän alueella kiertävän yhdysvaltalaisministerin mukaan palestiinalaisten on voitava jäädä alueelle, kun Israel taistelee äärijärjestö Hamasia vastaan.

Israelin asevoimat on kehottanut Gazan kaistan pohjoisosien asukkaita pakenemaan etelään odotetun maahyökkäyksen tieltä. Jotkut israelilaiset poliitikot ovat ehdottaneet palestiinalaisten ohjaamista Egyptiin.

Blinken sanoi Kairossa televisiokanavan haastattelussa, että ihmisten tulisi voida jäädä koteihinsa Gazan kaistalle.

00.07: Lähi-itä on kuilun partaalla, varoittaa YK:n pääsihteeri

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaatii Gazan kaistaa hallitsevaa äärijärjestö Hamasia vapauttamaan panttivankinsa ja Israelia päästämään humanitaariset avustuskuljetukset Gazaan. Guterres kuvailee Lähi-idän olevan kuilun partaalla.

YK:n mukaan Gazan alueelta ovat loppumassa vesi, sähkö ja muut tärkeät resurssit. YK:n mukaan sen Egyptissä säilytetyt ruoka-, vesi-, lääke- ja polttoainevarannot voidaan lähettää Gazaan tuntien sisällä, jos heidän henkilökuntansa päästetään paikalle esteettä.

Sunnuntai 15. lokakuuta seurantaan pääset tästä

Lue myös:

    Uusimmat