"Israel aloittaa nyt kostonsa": Gazan asukkaat ja Hamas kertovat Israelin asevoimien saapuneen taisteluun – MTV seurasi Israelin ja Hamasin sotaa

MTV Jerusalemissa: Miten Israelin maahyökkäys Gazaan näkyy siellä? 3:38
Katso tästä MTV:n uusin raportti Jerusalemista: "Kansainväliset toimittajat saaneet Israelilta käskyn olla kertomatta havainnoistaan"

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa perjantaina 27. lokakuuta 2023. Lauantain seuranta löytyy täältä.

  • Israelissa kuolonuhreja yli 1 400 (Israelin viranomaiset 15.10.), Gazassa 7 326(Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 27.10.)
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Israel kertoo laajentaneensa iskuja Gazan infrastruktuuriin
  • Israel: Hamasilla yli 200 panttivankia Gazassa
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

Lauantain 28.10.2023 seuranta löytyy täältä.

0.31: Israel iski voimakkaasti Gazan pohjoisosiin, Hamas syyttää "verisistä iskuista mereltä, maalta ja ilmasta"

Useat mediat ovat kertoneet Israelin iskeneen voimakkaasti Gazan pohjoisosiin perjantai-illan aikana. Uutistoimisto AFP:n mukaan Israelin armeija sanoi tekevänsä "jatkuvia iskuja" Gazan kaistalle. Israelin armeija sanoi, että iskujen kohteena on äärijärjestö Hamas.

Hamas kertoi vastanneensa iskuihin ampumalla "ryöpyn" raketteja Israelia kohti.

– Kehotamme arabi- ja muslimimaita sekä kansainvälistä yhteisöä ottamaan vastuun ja toimimaan välittömästi lopettaakseen rikokset ja joukkomurhat kansaamme vastaan, Hamas sanoi lausunnossaan.

Israelin armeija kertoi aiemmin perjantaina lausunnossaan, että se oli tehnyt kuluneen vuorokauden aikana kohdennettuja hyökkäyksiä Gazan kaistan keskiosaan ja iskenyt kymmeniin Hamasin kohteisiin. 

Hamas väittää Israelin katkaisseen alueen tietoliikenteen ja suurimman osan internetyhteyksistä suorittaakseen alueella "verisiä iskuja mereltä, maalta ja ilmasta".

0.26: Palestiinalainen tietoliikenneyhtiö: kaikki internetyhteydet Gazan kaistalla poikki

BBC kertoi myös palestiinalaisen tietoliikenneyhtiö Paltelin julkaisseen sosiaalisessa mediassa lausunnon, jonka mukaan kaikki internetpalvelut oli täysin keskeytetty Gazan kaistalla.

Myös muun muassa internetin vapautta eri maissa seuraavan NetBlocks-yhtiön havainnot tukevat väitettä yhteyksien katkeamisesta. Yhtiö kertoi puoli kahdeksan aikaan illalla viestipalvelu X:ssä, että reaaliaikaisen verkkodatan mukaan internetyhteydet näyttävät romahtaneen Gazassa perjantaina.

Myös Hamas sanoi perjantai-iltana, että tietoliikenneyhteydet ovat katkenneet Gazassa. 

0.18: Israel pitää YK:n lauselmaa humanitaarisesta tulitauosta "häpeällisenä"

YK:n yleiskokous on päättänyt vaatia välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan. Päätöslauselma asiasta saavutettiin suurella enemmistöllä myöhään perjantaina Suomen aikaa.

Päätöslauselman puolesta äänesti 120 maata. Vastaan äänesti 14 maata, ja 45 jäsenvaltiota äänesti tyhjää. Päätöslauselma ei ole sitova.

Aikaisemmin perjantai-iltana Israelin asevoimien tiedottaja, amiraali Daniel Hagari kertoi Israelin laajentavan maaoperaatiota Gazassa.

Israelin YK:n suurlähettiläs Gilad Erdan luonnehti lauselmaa häpeälliseksi. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

– Tämä on synkkä päivä YK:lle ja ihmiskunnalle, Erdan sanoi.

– Olemme kaikki todistaneet, että YK:lla ei ole enää ole enää minkäänlaista legitimiteettiä tai merkitystä, hän jatkoi. 

23.25: Hamas: Taistelemme Israelin joukkoja vastaan Gazassa

Äärijärjestö Hamasin aseellinen siipi kertoo taistelevansa Israelin joukkoja vastaan kahdella alueella Gazassa. Hamasin mukaan Israelin maaoperaatio on käynnissä Beit Hanounissa Gazan pohjoisosassa sekä Bureijissä Gazan keskiosassa.

Tietoja ei ole vahvistettu.

23.21: Gazan asukkaat kertovat: Israelin asevoimat saapuneet pohjoisosaan

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan Gazan asukkaat ovat raportoineet Israelin asevoimien saapuneen Gazan kaistan pohjoisosaan. Tietoa ei ole vahvistettu.

23.00: "Israel aloittaa nyt kostonsa"

Hamas-järjestö maksaa nyt rikoksistaan ihmisyyttä vastaan ja Israel aloittaa kostonsa, kommentoi Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun neuvonantaja Mark Regev yhdysvaltalaiskanava MSNBC:lle.

Regevin mukaan Gazassa majaa pitävät Hamasin joukot tulevat olemaan Israelin iskujen kohteena, kunnes Hamasin sotakone on purettu täysin.

– Kun operaatio on ohitse, Gaza "tulee olemaan hyvin erilainen", Regev kommentoi aiemmin toiselle yhdysvaltalaismedialle Fox Newsille.

22.49: Yhdysvallat ei ota kantaa Israelin maaoperaatioon

Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltojen ei ole asianmukaista ottaa kantaa Israelin päätökseen laajentaa maaoperaatiotaan Gazassa. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

– Emme aio ottaa tavaksemme ottaa sivusta käsin kantaa siihen, mitä he (israelilaiset) yrittävät tehdä kentällä, Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby kertoi toimittajille.

Kirby ei ottanut kantaa siihen, oliko Israel ilmoittanut Yhdysvalloille etukäteen päätöksestään laajentaa maaoperaatiotaan. Hänen mukaansa Yhdysvallat jatkaa sotilaallisen tuen antamista Israelille.

Yhdysvallat on käynyt Israelin kanssa aktiivisia keskusteluja humanitaarisesta tauosta, jotta äärijärjestö Hamasin hallussa olevat panttivangit saataisiin vapautettua.

Valkoisen talon mukaan presidentti Joe Biden pyrkii myös varmistamaan, että humanitaarinen apu pääsee Gazaan. Yhdysvallat tukee sähköjen palauttamista Gazaan sekä polttoainetoimitusten päästämistä alueelle.

21.44: Apujärjestö huolissaan: Gazan asukkaiden mahdotonta hakea apua

Kansainvälinen hyväntekeväisyysjärjestö ActionAid kertoo, että myös se on menettänyt yhteyden Gazassa toimiviin kollegoihinsa, kertoo BBC.

Järjestö sanoo, että Gazan asukkaiden on mahdotonta hakea apua, kun viestintäyhteyden on poikki, ja kertoo olevansa erittäin huolissaan työntekijöidensä ja Gazan asukkaiden turvallisuuden puolesta. 

21.35: Humanitäärinen järjestö menettänyt kaikki yhteydet Gazan työntekijöihinsä

Palestiinan Punaisen Puolikuun -yhdistys kertoo menettäneensä täysin yhteyden operaatiohuoneeseensa, joka sijaitsee Gazan kaistalla, kertoo BBC.

Järjestö on erityisen huolissaan siitä, että matkapuhelinverkkojen kaatumisen vuoksi ihmiset eivät pääse soittamaan ambulanssia haavoittuneiden luo. 

Järjestö on huolissaan Gazan kaistalla työskentelevien työntekijöidensä turvallisuudesta. Järjestö kehoittaa lausunnossaan maailmaa "painostamaan Israelin viranomaisia suojelemaan välittömästi viattomia siviilejä, hoitolaitoksia ja tiimiämme", BBC kertoo.

21.28: Valkoisen talon tiedottaja ei kommentoi raportteja Israelin maahyökkäyksestä

Kymmenen avustusrekkaa on päässyt Gazaan Israelin ilmapommitusten keskellä, mutta polttoainetta tarvitaan lisää, sanoi Valkoisen talon tiedottaja John Kirby perjantaina.

Kirby sanoi myös nähneensä raportteja siitä, että Israel olisi laajentanut maaoperaatioitaan Gazassa, mutta ei kommentoi asiaa, kertoo Reuters.

20.43: Israel: Maavoimien operaatio laajenee tänä yönä

Israelin armeijan edustaja sanoo, että maavoimien operaatiot laajenevat vielä tänä yönä. 

Sama edustaja kehottaa kaikkia Gazan kaupungin asukkaita liikkuman etelään. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Israelin armeijan tiedottaja toteaa myös, että Israel on valmis kaikilla rintamilla suojelemaan maansa turvallisuutta.

Hän sanoo myös, että Israel on sitoutunut siihen, että Hamasin ottamat panttivangit saadaan pelastettua.  

19.54: Israel iskenyt voimakkaasti Gazan pohjoisosiin

Israel on iskenyt voimakkaasti Gazan pohjoisosiin perjantai-iltana, uutistoimisto AFP kertoo. Uutistoimiston mukaan Israelin armeija on kertonut tekevänsä jatkuvia iskuja Gazan kaistalle. Israelin armeijan mukaan iskujen kohteena on äärijärjestö Hamas.

Hamas kertoi perjantai-iltana, että tietoliikenneyhteydet ovat katkenneet Gazassa.

17.32: Gazaan saapunut Punaisen Ristin lääkäreitä ja avustuskuormia 

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) lääkäreitä saapui Gazan alueelle ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta. Asiasta kertoo järjestön tiedottaja.

Tiedottajan mukaan Gazan alueelle saapui Rafahin rajanylityspaikan kautta kuusi lääkäriä sekä neljä muuta asiantuntijaa. Lisäksi alueelle saapui kuusi avustuskuorma-autoa.

ICRC:n tiedotteen mukaan asiantuntijoiden joukossa on muun muassa sotakirurgian ryhmä.

14.58: Gazan terveysministeriö: Yli 7 300 palestiinalaista kuollut ilmaiskuissa

Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön mukaan 7 326 palestiinalaista on kuollut Israelin ilmaiskuissa lokakuun 7. päivän jälkeen.

13.53: WHO:n viranomainen: Yli 1 000 ihmistä raunioiden alla Gazassa

Maailman terveysjärjestö WHO:n viranomaisen mukaan hän on saanut arvioita, joiden mukaan noin 1 000 tunnistamatonta ihmistä on yhä Gazassa pommituksissa raunioituneiden rakennusten alla.

WHO:n viranomaisen lausunnosta kertoo uutistoimisto Reuters.

12.23: SPR:n johtama katastrofivalmiusyksikkö matkaa Egyptiin koordinoimaan hätäavun perillemenoa Gazaan

Suomen Punainen Risti (SPR) lähettää Egyptiin logistiikkaan erikoistuneen katastrofivalmiusyksikön yhteistyössä muiden maiden Punaisten Ristien kanssa.

SPR:n johtama viisihenkinen yksikkö koordinoi kansainvälisen hätäavun vastaanottamista, varastointia ja kuljettamista Egyptistä Gazaan.

Parhaillaan matkan järjestelyt ovat meneillään, ja matkaan lähdetään mahdollisimman pian, kerrotaan SPR:stä.

Raketti osui egyptiläiskaupunkiin, iskut Gazaan jatkuvat – tämä on tilanne nyt 2:25
Raketti osui egyptiläiskaupunkiin, iskut Gazaan jatkuvat – tämä on tilanne Gazassa ja Israelissa perjantaina päivällä.

10.51: Egyptissä räjähti – Israelin mukaan tapaus liittyy ilmauhkaan

Egyptissä rantalomakohdekaupunki Tabaan on Egyptin armeijan mukaan mukaan pudonnut drone, kertoo uutistoimisto Reuters.

Drone osui lähelle sairaalarakennusta, Egypti sanoo. Iskussa haavoittui ainakin kuusi henkilöä, paikallistelevisio kertoo.

Israelin armeijan mukaan haavoittumiset liittyvät tapaukseen, jossa hävittäjät lähetettiin hoitamaan Punaisellamerellä havaittua ilmauhkaa. 

Israelin armeijan tiedottaja ei tarkentanut, millaisesta ilmauhasta oli kyse. Israel kertoo selvittävänsä tapausta Egyptin ja Yhdysvaltain kanssa.

Taba sijaitsee 220 kilometriä Gazan kaistalta.

Juttua päivitetty 27.10.2023 kello 12.29: Egyptin armeijan mukaan Tabassa maahan putosi tunnistamaton drone. Aiemmin raportoitiin, että kyse olisi ohjuksesta.

10.02: Mediat: Egyptissä on räjähtänyt ohjus

Egyptissä rantalomakohdekaupunki Tabaan on raporttien mukaan osunut ohjus, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ohjus osui terveydenhuoltoon liittyvään rakennukseen. Iskussa haavoittui ainakin kuusi henkilöä, paikallistelevisio kertoo.

Taba sijaitsee 220 kilometriä Gazan kaistalta.

9.31: Israelin armeija teki iskuja Gazan keskiosaan

Israel on tehnyt viime vuorokauden aikana kohdennettuja hyökkäyksiä Gazan kaistan keskiosaan ja iskenyt kymmeniin äärijärjestö Hamasin kohteisiin, sanoo Israelin asevoimat lausunnossaan.

Hyökkäyksissä oli maavoimien lisäksi mukana hävittäjiä ja drooneja.

Israelin armeijan mukaan hyökkäysten kohteina olivat muun muassa panssarintorjuntaohjusten laukaisupaikat, Hamasin sotilaalliset komento- ja valvontapaikat sekä Hamasin taistelijat.

Lausunnossa todetaan, että Israelin joukot poistuivat alueelta toiminnan päätyttyä eikä Israelin sotilaita loukkaantunut hyökkäyksissä.

9.13: MTV Jerusalemissa: Maahyökkäystä odotetaan suurella pelolla

Israelissa Jerusalemissa Hamasin ja Israelin välistä sotatilannetta seuraavan MTV Uutisten toimittajan Niko Nurmisen mukaan Israelin maahyökkäystä odotetaan suurella pelolla Gazassa. 

– Jos Israelin maajoukot liikkuvat Gazan puolelle niin sanottujen tunnustelevien tiedusteluiskujen jälkeen, kuolinluvut ovat ennusteiden mukaan huomattavasti suurempia sekä Israelin että palestiinalaisalueiden puolella, josta ei pakoon minnekään pääse.

Lue lisää Nurmisen raportoinnista paikan päältä täältä

19.21: Iranin ulkoministerin mukaan Yhdysvallat "ei säästy tulelta", mikäli Israel jatkaa hyökkäystään Gazaan

Mikäli Israel jatkaa kostoaan Hamasia kohtaan Gazan alueella, Yhdysvallat ei tule säästymään tulelta, sanoo Iranin ulkoministeri Hossein Amirabdollahianin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sanon suoraan amerikkalaisille valtiomiehille, jotka nyt hallitsevat Palestiinan kansanmurhaa, että emme toivota tervetulleeksi sodan laajenemista alueelle. Mutta jos Gazan kansanmurha jatkuu, he eivät säästy tältä tulelta, Amirabdollahian sanoi YK:n yleiskokouksessa. 

16.30: Belgian pääministeri: Israelin oikeus puolustautua ei oikeuta Gazan täydellistä saartoa

Belgian pääministeri Alexander de Croon mukaan Israelilla on oikeus puolustautua ja toimia estääkseen Hamasin tulevat hyökkäykset, mutta se ei oikeuta Gazan täydellistä saartoa tai humanitaaristen avustuskuljetusten estämistä. 

– Hamasilla on tällä hetkellä kahdenlaisia panttivankeja: 222 panttivankia Israelista, mutta he ottavat panttivangiksi myös Gazan väestön, de Croo sanoo. 

De Croon mukaan Israelin puolustautuminen ei myöskään ole tekosyy väestön nälkään näännyttämiseen.

Asiasta kertoo Reuters.

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat