Biden: Egypti avaa rajanylityspaikan Gazaan 20 apurekalle – MTV seurasi sotaa Israelissa

Ei herkille: Video näyttää Gazan sairaalaiskun tuhot 1:05
Video ei herkille: Gazan sairaaalaisku jätti jälkeensä massiiviset tuhot.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa 18.10.2023. Lue lisää torstain tapahtumista seuranta-artikkelistamme.

  • Israelissa kuolonuhreja jo yli 1 400, Gazassa noin 3 000
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee Israelissa keskiviikkona
  • Der Spiegel: Israelin maahyökkäys ei ala ennen kuin Bidenin vierailu on päättynyt
  • Israel: Hamasilla yli 120 panttivankia Gazassa
  • Israel kehottaa Pohjois-Gazassa asuvia siirtymään alueen eteläosiin
  • UNRWA: Miljoona ihmistä joutunut jättämään kotinsa Gazassa
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan
  • Hamasin iskut on tuomittu laajalti. Näin on tehnyt myös Suomen valtiojohto 

 

 

23.46: Biden: Egypti avaa rajanylityspaikan Gazaan 20 apurekalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on luvannut avata Rafahin rajanylityspaikan, jotta 20 humanitääristä apua kuljettavaa rekkaa pääsee Gazaan. 

Presidentit lupasivat työskennellä tiiviisti yhdessä saadakseen vastattua "vahvasti ja nopeasti" YK:n vaatimukseen humanitäärisen avun saamiseksi Israelin ja Hamasin väliseen konfliktiin. 

22.11: Niinistö Ylellä: Kahden valtion malliin tartuttava Lähi-idässä tosissaan

Presidentti Sauli Niinistö katsoo, että rauhan saamiseksi Lähi-itään olisi tartuttava tosissaan kahden valtion malliin, jossa palestiinalaisilla olisi oma valtionsa Israelin rinnalla.

Niinistö sanoi Ylen A-studion haastattelussa, että kyseinen malli on tällä hetkellä esillä olevista mahdollisuuksista ainoa, jolla voidaan saada aikaan rauha Israelin ja Palestiinan kansoille.

–  Kuinka tosissaan sitä on kyetty yrittämään, sitä on vaikea sanoa.

Sitä ennen tärkeintä olisi Niinistön mukaan saada sotiminen loppumaan. Israelin vastaiskusta Hamasin hyökkäystä vastaan Niinistö totesi, että hän ymmärtää, että Israel pyrkii kaikin keinoin vapauttamaan Hamasin ottamia panttivankeja.

–  Panttivankeja lienee parisataa, ja joukossa on myös lapsia. Se on valtava paine päätöksentekijöille. Minusta on täysin ymmärrettävää, että Israel pyrkii vapauttamaan nämä panttivangit ja laukaisemaan tilanteen, mutta epäilemättä heillä on samalla tarkoituksena kostaa, Niinistö sanoi.

Hän totesi, että Israelin iskuissa Gazaan todennäköisesti syntyy siviiliuhreja, jos Hamas käyttää siviilejä kilpinä.

–  Se on tietysti hyökkääjälle hyvin hankala tilanne.

(STT)

17.46: Israel sallii avustuskuljetukset Gazaan Egyptin kautta

Israel sallii avustuskuljetukset Gazaan Egyptin kautta, kertoo Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toimisto.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti jo aiemmin Israelin sallivan avustuskuljetukset niin pian kuin mahdollista. 

Lausunnossa sanottiin, että avustukset siviileille eteläiseen Gazaan sallitaan niin kauan kuin nämä tarvikkeet eivät päädy Hamasille.

(STT)

17.30: Ulkoministeri Valtonen Gazan sairaalaräjähdyksestä: "Erittäin tärkeää, että selvitetään luotettavasti"

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kommentoi Gazan sairaalaräjähdystä sanomalla, että on erittäin tärkeää kaikin mahdollisin keinoin kansainvälisesti ja luotettavasti selvittää, mitä on tapahtunut, ketkä ovat iskun takana.

– Ja sittemmin heidät on saatava vastuuseen, Valtonen sanoo.

Hän sanoo, että on itsestään selvästi väärin, jos isku on kohdistunut sairaalaan ja siviili-infrastruktuuriin.

– Se on humanitaarisen oikeuden vastaista. Mutta kun Gazan tilanne on mikä on, tietoja on vaikeaa todentaa.

16.30: Hamas syyttää nyt myös Yhdysvaltoja verenvuodatuksesta, mielenosoitukset jatkuvat arabimaissa

Palestiinalaisten äärijärjestön Hamasin mukaan Yhdysvallat on osasyyllinen iskuihin ja verenvuodatukseen Gazan alueella. 

Järjestö kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Israelissa vieraileva presidentti Joe Biden arvioi, ettei Israel ole eilen palestiinalaissairaalassa tapahtuneen räjähdyksen takana.

Myös Israelin asevoimat on kertonut, että todisteet osoittavat räjähdyksen aiheutuneen Islamilainen jihad -järjestön pieleen menneestä raketin laukaisusta.

Mielenosoitukset Israelia vastaan ovat jatkuneet tänään muun muassa Jordaniassa ja Tunisiassa, jossa protestoijat kokoontuivat Yhdysvaltain ja Ranskan suurlähetystöjen edustalle.

14.11: Britannian tiedustelupalvelu analysoi Gazan sairaalatuhon taustat

Britannian tiedustelupalvelu analysoi todisteita selvittääkseen riippumattomasti Gazan sairaalassa eilen tiistaina tapahtuneen kuolettavan räjähdyksen taustat, kertoo pääministeri Rishi Sunak uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Meidän ei pitäisi kiirehtiä tuomitsemaan ennen kuin meillä ovat kaikki tosiasiat, Sunak sanoo.

– Tiedustelupalvelumme on analysoinut nopeasti todisteita selvittääkseen riippumattomasti tosiasiat. Emme voi tässä vaiheessa sanoa enempää.

Britannian ulkoministerin odotetaan matkustavan lähipäivinä Egyptiin ja mahdollisesti myös Turkkiin ja Qatariin.

12.16: Biden ilmoitti Yhdysvaltojen tarjoavan Israelille kaiken puolustautumiseen tarvittavan 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi USA:n tarjoavan Israelille kaiken, mitä se tarvitsee puolustaakseen itseään. Israel käy sotaa äärijärjestö Hamasia vastaan.

Biden luonnehti Hamasia islamistijärjestö Isisiä pahemmaksi sen toteuttamisen israelilaissiviilien tappamisen vuoksi.

Hän myös luonnehti olevansa surullinen ja järkyttynyt Gazassa tapahtuneesta sairaalan räjähdyksestä, mutta lisäsi, että vaikuttaa, että syyllisenä on ”toinen ryhmä” kuin Israel. 

11.52: Paavi vetosi rauhan puolesta

Paavi Franciscus kehotti tänään kaikkia olemaan uskollisia vain yhdelle osapuolelle, joka on rauha. Paavi puhui ”epätoivoiseksi” luonnehtimastaan Gazan tilanteesta viikoittaisen yleisvastaanottonsa yhteydessä.

– Sota ei ratkaise mitään ongelmia, se kylvää vain kuolemaa ja tuhoa, lisää vihaa, moninkertaistaa koston. Sota poistaa tulevaisuuden, hän sanoi.

Paavi oli myös vetosi, jotta kaikki mahdolliset keinot käytettäisiin humanitäärisen katastrofin välttämiseksi.

11.06: Israelin asevoimat: Sairaalaan Gazassa osui Islamilainen jihad -järjestön raketti

Israelin asevoimien tiedottaja sanoi tänään aamupäivällä todisteiden osoittavan, että gazalaissairaalaan osui Islamilainen jihad -äärijärjestön raketti, jonka laukaisu oli epäonnistunut. 

Asevoimat esitti todisteeksi muun muassa videokuvia tuhoista sekä Hamasin jäsenten välisiä puhelunauhoituksia sairaalaiskusta.

Äärijärjestö Hamas on syyttänyt iskusta Israelia.

Israel julkaisi väitetyn todisteen Gazan sairaalaiskun tekijästä 1:39
Katso video: Israelin asevoimat julkaisi videolla oman versionsa tapahtuneesta. Israelin mukaan sairaala tuhoutui Islamilainen jihad -järjestön ampuman harhautuneen raketin pudottua sairaala-alueelle.

11.04: Joe Biden on saapunut vierailulle Israeliin

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on saapunut vierailulle Israeliin. Bidenia kuljettava Air Force One -kone laskeutui Tel Aviviin hieman ennen kello 11:tä.

Bidenin pikavauhtia järjestettyä matkaa varjostaa eilinen tuhoisa isku sairaalaan Gazan palestiinalaisalueella. Bidenin oli määrä vierailla Israelin jälkeen Jordaniassa, mutta sairaalaiskun jälkeen vierailu peruuntui.

Kuka iski gazalaissairaalaan ja tappoi satoja? Penttilä: Lopulta totuus ei riitä ihmisille 1:21
Videolla Penttilä kertoo, että miten iskun tehnyt taho lopulta selvinnee. Samalla hän antaa pessimistisen arvionsa siitä, miten vähäinen vaikutus totuuden selviämisellä asiassa saattaa olla.

10.47: USA:n ulkoministeri esitti surunvalittelunsa palestiinalaishallinnolle

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on esittänyt surunvalittelunsa Gazan sairaalaräjähdyksen vuoksi palestiinalaishallinnon johdolle Länsirannalla. 

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Blinken soitti palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille myöhään eilen illalla ja ilmaisi samalla tukensa palestiinalaisten "oikeutetuille pyrkimyksille".

Lähi-idässä sukkuloinut Blinken oli tiistaina Jordanian pääkaupungissa Ammanissa. Myös Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin oli määrä vierailla Jordaniassa Israelin jälkeen, mutta vierailu peruttiin sairaalaiskun takia.

9.31: Niinistö sairaalaiskuista: "Iskut siviilejä kohtaan ovat tuomittavia"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut iskuja al-Ahli Arab -sairaalaan Gazassa. 

Hirvittäviä uutisia iskusta Al Ahli Arab sairaalaan. Iskut siviilejä kohtaan ovat tuomittavia.

8.35: Israelin sotavoimat kehottaa gazalaisia evakuoitumaan eteläpuolelle

Israelin sotilasviranomaiset kehottavat Gazan asukkaita siirtymään kaupungin eteläpuolelle. Sen mukaan Al-Mawasissa Gazan kaistaleen etelärannalla on humanitäärinen alue ja tarjolla apua asukkaille.

8.25: YK:n pääsihteeri: Hamasin hyökkäykset Israeliin eivät oikeuta palestiinalaisten kollektiivista rankaisemista

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo, etteivät äärijärjestö Hamasin hyökkäykset Israeliin oikeuta palestiinalaisten kollektiivista rankaisemista. Lisäksi Guterres vaatii välitöntä tulitaukoa Israelin ja Hamasin välille Gazassa.

Guterres puhui Kiinassa talousfoorumissa. Hän sanoi myös, että Hamasin on vapautettava välittömästi ottamansa 199 israelilaista panttivankia ja Israelin on sallittava humanitaarinen apu Gazaan.

Guterres tuomitsi aiemmin myöhään tiistaina tehdyn iskun al-Ahli Arab -sairaalaan Gazassa.

Siviilit pakenevat ohjusikujen alla, konfliktin leviämistä pelätään – tämä on tilanne Israelissa ja Gazassa nyt 1:55
Siviilit pakenevat ohjusikujen alla, konfliktin leviämistä pelätään – tämä on tilanne Israelissa ja Gazassa nyt.

8.20: Venäjä vaatii Israelilta satelliittikuvia sairaalaiskusta

Venäjän ulkoministeriö vaatii Israelia julkaisemaan satelliittikuvat, jolla se todistaa, ettei ole Gazan tuhoisan sairaalaiskun takana.

Se luonnehtii iskua sairaalaan rikokseksi ja epäinhimillistäväksi teoksi. Samalla se luonnehtii alueen konfliktin kärjistymistä globaaliksi katastrofiksi.

Venäjä käy samaan aikaan hyökkäyssotaa Ukrainassa, jossa sen on syytetty syyllistyneen lukuisiin sotarikoksiin ja iskuihin siviilejä vastaan. (Reuters)

7.50: Mari Karppinen: Biden haluaa lähettää viestin – "Turha yrittää sekaantua tähän kaaokseen"

MTV:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että Biden haluaa antaa Israelin vierailullaan viestin, että Yhdysvallat seisoo vankkumattomasti maan tukena taistelussa terroristijärjestö Hamasia vastaan.

– Biden haluaa lähettää viestin myös mahdollisille muille osapuolille, että turha yrittää sekaantua tähän kaaokseen yhtään sen enempää.

Yhdysvallat haluaa auttaa Israelia myös panttivankien vapauttamisessa. Panttivankeja arvioidaan olevan noin 200. Israelilaisten lisäksi myös USA:n kansalaisia on Hamasin panttivankina.

Samalla palestiinalaisten tilanne heikkenee, sillä avustustarvikkeita on vaikeuksia saada alueelle.

– Bidenillä on paine auttaa gazalaisia, Karppinen kertoo.

Joe Biden haluaa antaa viestin vankkumattomasta tuesta Israelille 1:25
Joe Biden haluaa antaa viestin vankkumattomasta tuesta Israelille.

6.04: Biden vierailulla Israelissa – tapaamiset Jordaniassa peruttiin

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailu Jordaniaan on peruttu. Asiasta kertoi sekä Jordanian hallinto että Yhdysvaltain Valkoinen talo.

Bidenin oli tarkoitus matkata Jordaniaan Israelin-vierailunsa jälkeen. Biden vierailee Israelissä tänään.

Bidenin oli tarkoitus tavata vierailullaan Jordanian kuningas Abdullah, Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi sekä palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas. Abbas kertoi jo ennen Bidenin vierailun perumista, ettei hän aio osallistua tapaamiseen.

Jordanian ulkoministeri Ayman Safadin mukaan tapaaminen järjestetään sitten, kun "päätös sodan ja joukkomurhien tekemisen lopettamiseksi on tehty". (STT – AFP)

6.02: Gazan sairaalaisku tuomitaan eri puolilla maailmaa

Sairaalaisku on tuomittu laajalti maailmalla. Iskun on tuominnut myös muun muassa Afrikan Unioni, Ranska sekä YK:n terveysjärjestö WHO.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi iskun viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter).

– Olen kauhistunut Gazassa satojen palestiinalaissiviilien kuolemaan johtaneesta sairaalaiskusta, jonka tuomitsen vahvasti, Guterres kirjoitti muistuttaen, että kansainvälinen humanitaarinen oikeus suojaa sairaaloita ja lääkintähenkilöstöä.

Gazan terveysministeriön mukaan al-Ahli Arab -sairaalaan tiistaina kohdistuneessa Israelin iskussa kuoli ainakin 500 ihmistä, kertoo al-Jazeera. Gazalaisministeriö sanoi tiistai-iltana, että satoja uhreja oli vielä raunioissa.

Israelin asevoimat on syyttänyt sairaalaiskusta äärijärjestö Islamilaista jihadia. Islamilainen jihad kiistää Israelin väitteen ja syyttää Israelia iskun tekijäksi.

Satoja kuolonuhreja Gazassa vaatineen sairaalaiskun jälkimainingeissa Iranissa sekä useissa arabimaissa on järjestetty mielenosoituksia. (STT – AFP)

23.16: Israel syyttää Gazan sairaalaiskusta Islamilaisen jihadin epäonnistunutta raketti-iskua

Israelin asevoimat syyttää sairaalaiskusta Gazassa toimivia taistelijoita, joiden raketin se sanoo osuneen vikaan. Israelin valtion virallisella tillillä X:ssä (entinen Twitter) julkaistussa asevoimien edustajan lausunnossa kerrotaan sairaalan lähistöltä lentäneen iskun aikoihin raketteja kohti Israelia.

Asevoimat sanoo saaneensa useista lähteistä tiedustelutietoja, joiden mukaan epäonnistuneen raketti-iskun takana oli äärijärjestö Islamilainen jihad.

Gazalaisviranomaiset ovat syyttäneet hävityksestä sairaalalla Israelin ilmaiskua, joka on heidän mukaansa surmannut ainakin 500 ihmistä.

22.43: EU-johtaja Michel Israelista: Siviili-infrastruktuuriin iskeminen ei ole kansainvälisen oikeuden mukaista

EU tuomitsee Hamasin iskut Israeliin ja tukee Israelia puolustautumisessa kansainvälisen ja humanitäärisen oikeuden rajoissa. Iskeminen siviili-infrastruktuuriin ei ole kuitenkaan Israelilta kansainvälisen oikeuden mukaista, katsoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Michel puhui medialle sen jälkeen, kun EU:n poliittiset johtajat olivat kokoustaneet Israelin ja Gazan tilanteesta videokokouksessa.

– Puolustamme rauhaa, kansainvälistä oikeutta ja humanitaarista oikeutta, hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat