Israelin armeija: Syyriasta ammuttu raketteja – MTV seurasi sotaa Israelissa

Mitä Yhdysvallat aikoo Israelin suhteen? "Vuosikausia hakattu päätä seinään" 4:36
Mitä Yhdysvallat aikoo liittolaisensa Israelin suhteen? "Vuosikausia hakattu päätä seinään."

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa 10. lokakuuta 2023.

  • Yhteenotoissa on kuollut jo noin 3 000 ihmistä useasta maasta, haavoittuneita on useita tuhansia.
  • EU-maat kokoontuvat ylimääräiseen hätäkokoukseen tänään.
  • Yhdysvallat eivät aio lähettää sotilaitaan konfliktiin.
  • Palestiinan presidentti suunnittelee vierailua Venäjälle.
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja. Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan. 
  • Paluu Suomeen konfliktialueilta on vaikeutunut.

23.36: Israelin armeija: Syyriasta ammuttu raketteja Israeliin

Israelin armeijan mukaan Syyriasta ammuttiin tänään raketteja Israelin alueelle. Armeijan mukaan raketit lensivät avoimille alueille. 

Armeija ei ole antanut tarkempia tietoja mahdollisista vahingoista tai loukkaantumisista.

Asiasta kertoo The Guardian ja CNN.

20.34: EU:n Josep Borrell: Jotkin Israelin viime päiväiset päätökset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia

Euroopan unionin ulkoasioiden korkean edustajan Josep Borrellin mukaan Israelilla on oikeus puolustaa itseään, mutta jotkin sen viime päivinä tekemät päätökset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. 

– Israelilla on oikeus puolustaa itseään, mutta se on tehtävä kansainvälisen oikeuden, humanitaarisen oikeuden, mukaisesti, ja jotkut päätökset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia, Borrell sanoi EU:n ulkoministerien kokouksen jälkeen Muscatissa Omanissa. 

Asiasta uutisoi Reuters.

20.14: Lääkärit ilman rajoja -järjestö: Sairaanhoitajien määrä ja resurssit eivät riitä

Maailman terveysjärjestö WHO vaatii väkivaltaisuuksien lopettamista sekä humanitaarisen käytävän avaamista Gazan kaistalle, jotta siviileille saadaan toimitettua apua. Israel on julistanut Gazaan täydellisen saarron turvallisuussyihin vedoten äärijärjestö Hamasin hyökkäysten jälkeen.

Lääkärit ilman rajoja Suomi -järjestön toiminnanjohtaja Linda Konate kertoo, että potilaiden määrän kasvaessa sairaanhoitajien määrä ja resurssit eivät riitä. 

– Koska alue on tiheään asuttu, iskut eivät osu vain siviileihin vaan myös siviili-infrastruktuuriin, mikä aiheuttaa ongelmia. Sairaaloiden itsensä pitäisi kuitenkin olla turvassa iskuilta. 

Seuranta jatkuu videon jälkeen.

Tämä on siviilien ja avustusjärjestöjen tilanne Gazassa nyt – studiossa Lääkärit ilman rajoja -järjestön toiminnanjohtaja 8:47
Katso Lääkärit ilman rajoja Suomi -järjestön haastattelu videolta.

19.58: "Tämä ei ole sotaa, kyse on joukkomurhasta"

Israelin armeijan kenraalimajuri Itai Veruv on kertonut uutistoimisto Reutersille järkyttäviä yksityiskohtia Kfar Azan kibbutsissa Etelä-Israelissa tapahtuneista väkivaltaisuuksista. Hän kuvailee Gazan kaistan rajan läheisyydessä tapahtuneita tekoja verilöylyksi. 

– Terroristit tappavat vauvoja, äitejä ja isiä näiden makuusuoneisiin ja suojiin. 

– Ei tämä ole sotaa, eikä tämä ole taistelukenttä. Kyse on joukkomurhasta, hän lisää. 

19.53: Sodassa kuolleiden määrä on jo yli 3 000

Israel sanoi tiistaina saaneensa Gazan raja-alueet hallintaansa äärijärjestö Hamasin taistelijoilta. Sodassa kuolleiden määrä on jo yli 3 000.

Israelilaisia on kuollut yli 900. Gazan viranomaiset ovat puolestaan ilmoittaneet tähän mennessä kuolleen yli 760 ihmistä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on sanonut, että maan armeijan toiminta Hamasin lauantaina alkaneen hyökkäyksen jälkeen on vasta jatkuvan sodan alku, jonka tarkoituksena on Hamasin tuhoaminen ja "Lähi-idän muuttaminen".

19.30: Ruotsi keskeyttänyt väliaikaisesti kehitysavun palestiinalaisalueille

Ruotsi on väliaikaisesti keskeyttänyt kehitysavun palestiinalaisalueille, kertoo Ruotsin kehitysministeri Johan Forssell.

Myös Tanska on ilmoittanut keskeyttävänsä avunannon. 

Asiasta uutisoi The Guardian.

15.12: Putin: Israelin konflikti esimerkki Yhdysvaltojen epäonnistuneesta Lähi-idän politiikasta

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tiistaina, että Israelin ja palestiinalaisten konfliktin jyrkkä kärjistyminen on elävä esimerkki Yhdysvaltojen epäonnistuneesta Lähi-idän politiikasta.

Putin sanoi Irakin vierailevalle pääministerille, että Washington on yrittänyt monopolisoida ratkaisun etsimisen alueella.

Kreml oli aiemmin sanonut olevansa yhteydessä molempiin osapuoliin ja pyrkivänsä osallistumaan niiden välisen konfliktin ratkaisemiseen. 

14.45: Washington Post: Hamas näyttää jo teloittaneen joitain panttivankeja

Äärijärjestö Hamas on vahvistettujen videoiden perusteella teloittanut ainakin neljä israelilaista panttivankiaan, kirjoittaa yhdysvaltalainen Washington Post -lehti.

Lehden mukaan se on vahvistanut aidoiksi sosiaalisessa mediassa sunnuntaina jaetut videot teloitetuista. Videot on sen mukaan kuvattu Be'erin kibbutsilla lähellä Gazan kaistan rajaa.

12.31: YK: Gazassa lähes 200 000 ihmistä paennut kodeistaan sodan alkamisen jälkeen 

YK:n humanitaarisen avun toimiston (OCHA) mukaan lähes 200 000 ihmistä eli lähes kymmenesosa Gazan väestöstä on paennut kodeistaan sodan alkamisen jälkeen. 

OCHA arvioi, että Gazassa on odotettavissa puutetta vedestä ja sähköstä. 

OCHA:n tiedottaja Jens Laerke kertoi Geneven tiedotustilaisuudessa, että siirtolaisuus on lisääntynyt dramaattisesti koko Gazan kaistalla.

Laerke arvioi siirtolaisuuden lisääntyvän edelleen yhteenottojen jatkuessa.

12.29: WHO vaatii humanitaarisen käytävän avaamista Gazan kaistalle

Maailman terveysjärjestö WHO vaatii väkivaltaisuuksien lopettamista sekä humanitaarisen käytävän avaamista Gazan kaistalle, jotta siviileille saadaan toimitettua apua. Israel on julistanut Gazaan täydellisen saarron turvallisuussyihin vedoten äärijärjestö Hamasin hyökkäysten jälkeen.

10.39: Israelin uhoaa Hamasille: "Teillä ei ole piilopaikkaa"

Israelin armeija sanoi tiistaina, että Hamasin toimijoilla ei ole "mitään piilopaikkaa Gazassa" ja että ilmavoimat tekevät ennennäkemättömän voimakkaita ilmaiskuja palestiinalaisten erillisalueelle aaltoina neljän tunnin välein.

"Saavutamme heidät (Hamasin) kaikkialta", sanoi armeijan päätiedottaja Daniel Hagari tiedotustilaisuudessa.

10.36: Kiina pyrkii tarkistamaan, onko Israelin konfliktissa kuollut maan kansalaisia

Kiina pyrkii tarkistamaan ja vahvistamaan tietoja, jotka koskevat Israelin konfliktissa kuolleita Kiinan kansalaisia, kertoi ulkoministeriö tiistaina.

Ministeriön tiedottaja Wang Wenbin kertoi asiasta vastauksena raporttiin, jonka mukaan kaksi kiinalaista työntekijää olisi saanut surmansa Sderotissa lähellä Gazan rajaa.

10.21: Palestiinan presidentti suunnittelee vierailua Venäjälle

Palestiina valmistelee presidentti Mahmud Abbasin vierailua Venäjälle, sanoi Palestiinan Venäjän-suurlähettiläs Abdel Hafiz Nofal Rossija-24-televisiossa venäjän valtiollisen uutistoimiston Tassin mukaan.

Suurlähettilään mukaan presidentti Abbasin Venäjän-vierailua valmistellaan parhaillaan

Abbas vieraili Venäjällä viimeksi marraskuussa 2021. Viime lokakuussa Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Abbasin Astanassa pidetyssä konferenssissa

9.45: Israel sanoo saaneensa Gazan-rajan "melko lailla hallintaan" ja surmanneensa noin 1 500 Hamas-taistelijaa

Israelin asevoimien edustaja sanoi Israelin saaneen Gazan-rajan melko lailla hallintaan ja noin 1  500 Hamas-taistelijan saaneen surmansa.

Israelin armeijan tiedottaja Richard Hecht kertoi Israelin löytäneen Hamas-taistelijoiden ruumiit Gazan alueelta sekä Israelista.

Israel aloitti ilmaiskut yli kahden miljoonan palestiinalaisen asuttamaan Gazaan sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas teki lauantaina yllätysiskun Israelin puolelle, jossa se surmasi ja sieppasi siviilejä. Gazan terveysviranomaisten mukaan Gazassa on kuollut jo lähes 700 ihmistä.

Israelin armeijan tiedottaja ei maininnut Israelin vastahyökkäyksen aiheuttamia mahdollisia siviiliuhreja.

6.40: Israelin armeija: Kuolonuhrien määrä Israelissa noussut yli 900:aan

Israelin armeija kertoi varhain tiistaina, että Israelin kuolonuhrien määrä oli noussut yli 900:aan. Asiasta kirjoittaa yhdysvaltalaislehti The New York Times.

6.10: Länsijohtajat ilmaisivat tukensa Israelille

USA:n, Ranskan, Saksan, Italian ja Britannian johtajat sanovat tukevansa Israelia sen pyrkimyksessä puolustaa itseään ja kansaansa. 

Johtajat sanovat myös tunnustavansa palestiinalaisten legitiimit pyrkimykset.

5.19: Yhdysvallat ei aio lähettää joukkojaan Israeliin

Yhdysvallat ei ole aikeissa lähettää joukkojaan puuttumaan Israelin ja äärijärjestö Hamasin väliseen konfliktiin. Asiaa kommentoi medialle Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Kirbyn mukaan presidentti Joe Biden pitää kuitenkin huolta siitä, että Yhdysvallat suojelee ja puolustaa kansallisia turvallisuusetujaan.

Hamas aloitti lauantaina yllätyshyökkäyksen, jonka kuolonuhrien määrä on noussut Israelissa jo 800:aan. Israelin vastahyökkäyksessä Gazassa kuolonuhreja on Gazan terveysviranomaisten mukaan jo lähes 700.

Hamasin hallussa on Israelin mukaan noin 150 panttivankia, joiden joukossa on sekä siviilejä että sotilaita. Hamas uhkasi maanantaina aloittaa sieppaamiensa panttivankien tappamisen, jos Israel jatkaa iskujaan Gazan siviilikohteisiin ilman ennakkovaroitusta.

Hamasin ottamien panttivankien joukossa on todennäköisesti yhdysvaltalaisia, presidentti Biden sanoi Valkoisen talon julkaisemassa lausunnossa. Varmuutta asiasta ei Bidenin mukaan kuitenkaan vielä ole.

Yhdysvallat tekee Israelin kanssa töitä panttivankien vapauttamisen eteen, Biden sanoi lausunnossaan.

Viikonloppuisissa hyökkäyksissä on Bidenin mukaan kuollut ainakin 11 Yhdysvaltain kansalaista.

Maanantai 9.10.

23.30: Egyptin ja Turkin presidentit vaativat väkivaltaisuuksien lopettamista

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ovat vaatineet Hamasia ja Israelia lopettamaan väkivaltaisuudet välittömästi ja suojelemaan siviilejä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan Egyptin presidentin kanslia.

Presidentin kanslian tiedottajan mukaan presidentit olivat puhelinkeskustelussaan samaa mieltä siitä, että siviilejä ei pitäisi altistaa "uusille riskeille ja ihmishenkien menetyksille".

23.13: Ulkoministeriön mukaan Israelin alueella olevat suomalaiset eivät ole hädässä

Israelissa asuu noin tuhat suomalaista ja paikalla on tällä hetkellä myös noin 400 turistia. 

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoi Kymmenen uutisissa, ettei ulkoministeriöllä ole tiedossa, että Israelissa olevat suomalaiset olisivat hätätilanteessa.

Tilanne on kiistatta vakava, koska meillä on kymmeniä suomalaisia, jotka eivät nyt pääse palaamaan Suomeen vaikka haluaisivat, koska lentoyhteyksiä on sen verran peruttu, Tanner kertoo.

Mikä on suomalaisten tilanne nyt Israelissa? Katso koko haastattelu alta.

Tuoreimmat tiedot suomalaisten tilanteesta Israelin alueella – studiossa Ulkoministeriön Jussi Tanner 2:32
Ulkoministeriön konsulipäällikkö kertoo tuoreimmat tiedot suomalaisten tilanteesta Israelin alueella. 

22.10: Kuolonuhrien määrä Israelissa noussut jo 800:aan

Äärijärjestö Hamasin toissa päivänä aloittaman hyökkäyksen kuolonuhrien määrä Israelissa on noussut 800:aan, kertovat Israelin viranomaiset. Loukkaantuneita on yli 2 600. Tämän lisäksi Hamasin hallussa on liki 150 panttivankia.

Israelin vastahyökkäyksessä Gazassa ainakin 560:n tiedetään saaneen surmansa. Haavoittuneita on liki 3 000.

Israelin armeija on määrännyt satojatuhansia reserviläisiä palvelukseen, ja maan arvellaan valmistelevan maahyökkäystä Gazaan.

(STT)

20.39: Hamas uhkaa tappaa panttivankeja, jos Israel iskee ilman varoitusta

Äärijärjestö Hamas uhkaa tappaa panttivankeja, jos Israel iskee Gazan siviilikohteisiin ilman ennakkovaroitusta. Hamasin aseellisen siiven mukaan jokainen ilman ennakkovaroitusta tehty isku johtaa yhden siviilipanttivangin teloittamiseen.

Hamas on siepannut satakunta panttivankia, sekä siviilejä että sotilaita.

(STT)

20.30: YK:n pääsihteeri huolissaan Gazan saarrosta

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo olevansa hyvin huolestunut Israelin ilmoituksesta Gazan alueen asettamisesta täydelliseen saartoon.

Guterresin mukaan humanitaarinen tilanne Gazassa oli äärimmäisen paha ennen nykyisiä vihollisuuksia ja nyt tilanne huonontuu räjähdysmäisesti.

(STT)

19.24: Länsirannalla oleskeleva tutkija Antti Tarvainen kertoo palestiinalaisten tilanteesta: "Uusi toivo vastarinnasta on herännyt samalla, kun iskujen väkivaltaisuutta on kauhisteltu"

Länsirannalla oleskeleva tutkija Antti Tarvainen: "Uusi toivo vastarinnasta on herännyt samalla, kun iskujen väkivaltaisuutta on kauhisteltu" 5:42

19.08: Ulkoministeri Valtonen: Kaikkiin matkustusilmoituksen tehneisiin suomalaisiin on oltu yhteydessä

Yli 400 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Israeliin ja palestiinalaisalueille.

Ulkoministeriö on ollut yhteydessä kaikkiin heihin, kertoi ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) STT:lle tänään. Heille on kerrottu viranomaisten ohjeita ja miten Israelista pääsee matkustamaan pois.

– Finnair on luvannut uudelleen reitittää matkustajat, eli kaikki Suomen kansalaiset, jotka siellä ovat, pääsevät tavalla tai toisella eri reittejä pitkin kotimaahan, Valtonen kertoo.

Valtosen mukaan yksi vaihtoehto on myös siirtyä maareittiä pitkin Jordaniaan ja lentää sieltä Eurooppaan.

Israelissa arvioidaan asuvan pysyvästi noin tuhat suomalaista.

Video: Suomen Punainen Risti Hamasin hyökkäyksestä: "Tilanne on todella, todella vakava"

Suomen Punainen Risti Hamasin hyökkäyksestä: "Tilanne on todella, todella vakava" 9:18

18.59: Palestiinalaisten terveysministeriö: Beit Hanounin sairaala poissa käytöstä

Palestiinalaisten terveysministeriön mukaan Beit Hanounin kaupungin ainoa sairaala on poissa käytöstä Israelin iskujen vuoksi. Asiasta kertoo The Guardian.

Beit Hanounin kaupunki sijaitsee Gazan kaistan koillispuolella. Palestiinalaisten terveysministeriön mukaan sairaala on ollut toistuvasti Israelin ilmaiskujen "maalitauluna".

Ministeriön mukaan hoitotiimit evitä pääse sairaalaan eivätkä pois sieltä, ja sairaalasta on suuria osia vaurioitunut.

Video: Onko diplomaattinen rauha enää mahdollista Israelin ja palestiinalaisten välillä? Studiossa CMI:n ohjelmajohtaja

Onko diplomaattinen rauha enää mahdollista Israelin ja palestiinalaisten välillä? Studiossa CMI:n ohjelmajohtaja 11:40

Aiempia tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat