Presidentti Biden sanoo uskovansa Israelin versioon Gazan sairaalaräjähdyksestä – "Vaikuttaa siltä, että sen teki toinen joukkue"

Israel julkaisi väitetyn todisteen Gazan sairaalaiskun tekijästä 1:39
Katso myös: Israel julkaisi väitetyn todisteen Gazan sairaalaiskun tekijästä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden näyttää uskovan Israelin versiota eilen Gazassa tapahtuneesta tuhoisasta sairaalaräjähdyksestä. Biden kommentoi asiaa aloitettuaan keskustelut Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa Tel Avivissa.

– Sen perusteella, mitä olen nähnyt, vaikuttaa siltä, että sen teki toinen joukkue, ette te, Joe Biden muotoili.

– Mutta tuolla on paljon ihmisiä, jotka eivät ole varmoja, joten meidän on selviydyttävä monista asioista, presidentti jatkoi.

Biden lisäsi äärijärjestö Hamasin tuoneen palestiinalaisille pelkkää kärsimystä.

Benjamin Netanjahu kiitteli Bidenia Yhdysvaltain ennen näkemättömästä tuesta Israelille Hamasin hyökkäyksen jälkeen.

Bidenia kuljettava Air Force One -kone laskeutui Tel Aviviin hieman ennen kello 11:tä. Netanjahu otti Bidenin vastaan Ben Gurionin lentokentällä, mistä johtajat matkasivat keskusteluihin suljettujen ovien taakse.

Kentällä Bidenia vastassa oli myös Israelin presidentti Isaac Herzog.

Vierailua sävyttävät poikkeuksellisen tiukat turvatoimet. Tel Aviv on vain vajaan 70 kilometrin päässä Gazan palestiinalaisalueesta.

Bidenin oli määrä vierailla Israelin jälkeen Jordaniassa, mutta sairaalaiskun jälkeen vierailu peruuntui. Bidenin piti tavata Ammanissa Jordanian, Egyptin ja palestiinalaisten johtoa.

Biden viestitti eilen olevansa "surullinen ja raivoissaan" sairaalaräjähdyksestä ja kertoi antaneensa turvallisuustiimilleen tehtäväksi kerätä tietoa siitä, mitä tarkkaan ottaen tapahtui.

Blinkeniltä surunvalittelut

Israelin asevoimien (IDF) tiedottaja sanoi aamupäivällä todisteiden osoittavan, että gazalaissairaalan edessä olevalla pysäköintialueelle osui Islamilainen jihad -äärijärjestön raketti, jonka laukaisu oli epäonnistunut. Asevoimat esitti todisteeksi muun muassa videokuvia tuhoista sekä Hamasin jäsenten välisiä puhelunauhoituksia sairaalaiskusta.

Äärijärjestö Hamas on syyttänyt iskusta Israelia ja toisti tänään, etteivät Israelin "julkeat valheet" räjähdyksen syystä harhauta ketään.

IDF:n tiedottajan Daniel Hagarin mukaan sairaalasta raportoidun räjähdyksen hetkellä Israel ei tulittanut kyseistä aluetta maalta, mereltä tai ilmasta.

– Tutkajärjestelmämme jäljitti terroristien Gazasta ampumat ohjukset räjähdyshetkellä, ja analyysi rakettien lentoradasta osoittaa, että ne laukaistiin sairaalan läheltä, Hagari kertoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on esittänyt surunvalittelunsa Gazan sairaalaräjähdyksen vuoksi palestiinalaishallinnon johdolle Länsirannalla. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Blinken soitti palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille myöhään eilen illalla Jordaniasta ja ilmaisi samalla tukensa palestiinalaisten "oikeutetuille pyrkimyksille".

Eri palestiinalaislähteiden mukaan sairaalan räjähdyksessä kuoli 200–500 ihmistä. Lukuja ei ole toistaiseksi vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Niinistö: Hirvittäviä uutisia

Sairaalaisku on tuomittu laajalti maailmalla. Iskun ovat tuominneet muun muassa Afrikan unioni, Ranska ja YK:n terveysjärjestö WHO.

– Hyökkäys siviili-infrastruktuuriin ei ole linjassa kansainvälisen oikeuden kanssa, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tiistaina.

Myös presidentti Sauli Niinistö tuomitsi iskut siviilejä kohtaan kirjoituksessaan viestipalvelu X:ssä. Hän kuvaili uutisia iskusta sairaalaan hirvittäviksi.

– Iskut siviilejä kohtaan ovat tuomittavia. Kansainvälistä humanitaarista oikeutta on noudatettava kaikissa olosuhteissa ja sen rikkomukset on tutkittava, Niinistö kirjoitti aamulla.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi puhuessaan talousfoorumissa Kiinassa, etteivät äärijärjestö Hamasin hyökkäykset oikeuta rankaisemaan palestiinalaisia kollektiivisesti. Hän vaati lisäksi välitöntä tulitaukoa Israelin ja Hamasin välille Gazaan.

Guterres sanoi myös, että Hamasin on heti vapautettava kaikki 199 ottamaansa panttivankia. Israelia pääsihteeri vaati puolestaan sallimaan heti humanitaarisen avun Gazan alueelle.

Lue myös:

    Uusimmat