Israelin puolustusministeriö: Yhdysvaltain panssariajoneuvolähetys on saapunut perille – MTV seurasi sotaa Israelissa 19.10.

Ei herkille: Video näyttää Gazan sairaalaiskun tuhot 1:05
Video ei herkille: Gazan sairaaalaisku jätti jälkeensä massiiviset tuhot.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa 19.10.2023.

  • Israelissa kuolonuhreja jo yli 1 400, Gazassa noin 3 000
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Der Spiegel: Israelin maahyökkäys ei ala ennen kuin Bidenin vierailu on päättynyt
  • Israel: Hamasilla yli 200 panttivankia Gazassa
  • Israel kehottaa Pohjois-Gazassa asuvia siirtymään alueen eteläosiin
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

19.05: Israelin puolustusministeriö: Yhdysvaltain panssariajoneuvolähetys on saapunut perille

Israelin puolustusministeriö sanoi X:ssä julkaistussa viestissä, että ajoneuvot "siirretään (Israelin armeijalle) korvaamaan sodan aikana vaurioituneita ajoneuvoja".

Yhdysvallat on luvannut lisätä sotilaallista tukeaan Israelille - joka on jo nyt keskimäärin 3,8 miljardia dollaria vuodessa - sodan keskellä. Yhdysvaltain Pentagonin mukaan Israeliin on tiistaina lähetetty jo viisi ase- ja varustelähetystä 7. lokakuuta lähtien.

18.55:Egyptiläisen uutiskanavan mukaan Rafahin rajanylityspaikka aukeaa perjantaina

Egyptin ja Gazan kaistan välinen Rafahin rajanylityspaikka avataan perjantaina, kertoo egyptiläinen valtioon sidoksissa oleva uutiskanava Al Qahera News. Samaan aikaan vetoomukset avun saamiseksi saarretun Gazan siviileille ovat lisääntyneet.

Sadat avustustarvikkeilla lastatut kuorma-autot olivat yhä tänään Egyptin puolella odottamassa pääsyä Gazan puolelle.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvioi aiemmin tänään avustuskuljetusten ylittävän Egyptin ja Gazan välisen rajan aikaisintaan perjantaina.

Rafah on ainoa reitti sisään tai ulos Gazasta, jota Israel ei kontrolloi.

18.35: Ainakin yhdeksän Britannian kansalaisen on vahvistettu kuolleen Hamas-taistelijoiden iskussa

Ainakin yhdeksän Britannian kansalaisen on vahvistettu kuolleen Hamas-taistelijoiden iskussa Israeliin 7. lokakuuta, ja lisäksi seitsemän on kateissa, kertoi pääministeri Rishi Sunakin tiedottaja torstaina.

– Voimme nyt vahvistaa, että ainakin yhdeksän Britannian kansalaista sai traagisen surmansa, tiedottaja sanoi toimittajille.

– Lisäksi seitsemän Britannian kansalaista on kateissa, ja joidenkin heistä pelätään olevan kuolleiden tai siepattujen joukossa. (Reuters)

18.18: Israelin puolustusministeri sanoi joukoilleen, että he näkevät pian Gazan "sisältäpäin"

Uutistoimisto Reutersin mukaan Israelin puolustusministeri Yoav Gallant kertoi rajan lähellä oleville jalkaväkijoukoille, että he näkevät pian Gazan "sisältäpäin".

– Näette Gazan nyt kaukaa, näette sen pian sisältä. Komento tulee, hän sanoi lausunnon mukaan. (Reuters)

16.47: Turkin ja Egyptin ulkoministerit keskustelivat Israelin ja Palestiinalaisjoukkojen taisteluista

Turkin ulkoministeri Hakan Fidan keskusteli torstaina egyptiläisen virkaveljensä Sameh Shoukryn kanssa Israelin ja palestiinalaisjoukkojen välisistä taisteluista, mukaan lukien Israelin hyökkäykset Gazaan. Asiasta kertoi Turkin ulkoministeriön lähde uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lähde ei antanut lisätietoja puhelusta.

Turkki on lähettänyt piiritetyille gazalaisille tarkoitettua humanitaarista apua, joka on jäänyt Egyptissä jumiin rajan ollessa suljettuna taistelujen vuoksi. Kairon on myös määrä isännöidä viikonloppuna johtajien huippukokousta, jossa keskustellaan konfliktista. (REUTERS)

14.39: Suomalaiset rauhanturvaajat jatkavat tehtäviään Libanonin ja Israelin raja-alueella

YK:n johtama laaja Unifil-operaatio, jossa on mukana myös suomalaisia, valvoo Israelin ja Libanonin välistä raja-aluetta. 

Suomalaisen kriisinhallintajoukon Libanonissa (SKJL) komentaja on Markku Puustinen. Hän kertoo STT:lle sähköpostitse, että Unifilin tilannekuva on hyvä. 

Puustisen mukaansa Israelin ja Libanonin välisen niin kutsutun sinisen linjan yli on ammuttu päivittäin kuluneen puolentoista viikon aikana.

– Suomalaisille rauhanturvaajille ei ole aiheutunut välitöntä vaaraa. Libanonissa palvelevat suomalaiset rauhanturvaajat ovat kunnossa, seuraavat tilannetta ja jatkavat Unifil-operaation tehtävien toteuttamista turvallisuustilanteen huomioiden, Puustinen kirjoittaa. (STT)

13.23: Hamas-media: Israelin ilmaisku tappanut Hamas-pomon ja hänen perheenjäseniä

Uutistoimisto Reuters kertoo Hamas-median uutisoineen, että Israelin ilmaiskussa on saanut surmansa Hamasin johtamien Palestiinan kansallisten turvallisuusjoukkojen johtaja Jehad Mheisen

Iskussa sai median mukaan surmansa myös hänen perheenjäseniä. (Reuters)

13.09: Kymmeniä poliiseja haavoittui palestiinalaisia tukevissa protesteissa Berliinissä

65 poliisia haavoittui yön aikana palestiinalaisia tukevissa protesteissa Berliinissä, viranomaiset kertovat. Mielenosoittajat heittivät muun muassa kiviä ja ilotulitteita poliiseja kohti.

Poliisin tiedottajan mukaan runsaat 170 ihmistä on otettu kiinni. Heistä 65 on joutumassa tutkinnan kohteeksi.

Mielenosoitus alkoi myöhään keskiviikkona Berliinin Neuköllnin kaupunginosassa, jossa on paljon arabitaustaista väestöä. Palestiinalaisia tukevia mielenosoituksia on kielloista huolimatta nähty useissa Saksan suurimmista kaupungeista Israelin aloitettua vastaiskut Gazan kaistalle. (STT)

12.46: Hamasilla Pohjois-Korean aseita?

Terroristijärjestö Hamasin taistelijat käyttivät todennäköisesti pohjoiskorealaisia aseita hyökätessään Israelia vastaan 7. lokakuuta, kertoo uutistoimisto AP

AP perustaa tietonsa analyysiinsa Israelista saadulla kuvamateriaalilla. Myös kaksi eteläkorealaista Pohjois-Korean aseisiin erikoistunutta asiantuntijaa on analysoinut materiaalin. 

11.33: Israelin asevoimat: Ainakin 306 sotilasta kuollut

Israelin asevoimat kertovat, että 7. lokakuuta lähtien on kuollut ainakin 306 sotilasta. Gazassa pidettyjen varmistettujen panttivankien määrän se kertoo olevan ainakin 203. 

11.31: Saksan Olaf Scholz jyrähti Putinin Gaza-puheista

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kritisoi kovin sanoin Venäjän presidentti Vladimir Putinia tämän varoituksista liittyen Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisen konfliktin aiheuttamiin siviiliuhreihin.

– Olen enemmän kuin raivostunut, kun kuulen, että Venäjän presidentti varoittaa kaikkialla että sotilaallisissa yhteenotoissa voi olla uhreja, siviiliuhreja. Kyynisemmäksi ei enää voi mennä, hän totesi tänään Saksan parlamentissa.

Venäjä käy tällä hetkellä sotaa Ukrainassa, jossa sitä on syytetty iskuista siviilikohteisiin.

8.56: Venäjä sanoo lähettäneensä apua Gazaan

Venäjä sanoo lähettäneensä 27 tonnia humanitaarista apua Gazan kaistan siviilien tueksi. Avustuskuljetus lähetettiin matkaan lentokoneella Egyptiin, Venäjä kertoo.

Venäjän mukaan sen avustustarvikkeet luovutetaan Egyptin Punaiselle Puolikuulle, joka kuljettaa ne Gazaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvioi aiemmin, että ensimmäiset avustuskuljetukset ylittävät Egyptin ja Gazan välisen rajan aikaisintaan perjantaina.

8.23: Kiina toivoo yhteistyötä Egyptin kanssa Lähi-idän vakauttamiseksi

Kiina haluaa tehdä yhteistyötä Egyptin kanssa Lähi-idän vakauttamiseksi, kertoi Kiinan presidentti Xi Jinping Egyptin pääministerille Mustafa Madbulille johtajien tapaamisessa Pekingissä. Tapaaminen järjestettiin Israelin ja Hamasin konfliktin varjostaessa Egyptin lähialuetta.

Egypti on tärkeässä asemassa konfliktin kannalta, sillä Gazan kaistalle toimitettavan humanitaarisen avun on määrä kulkea sen kautta. Egyptin Gazan-vastainen raja on ollut tähän asti suljettuna konfliktin ajan, mutta maa on kertonut päästävänsä humanitaariset kuljetukset läpi Rafahin rajanylityspisteestä.

7.51: Venäjän Lavrov: Vakava riski, että Gazan konfliktista tulee alueellinen

 Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että on vakava riski siitä, että Gazan konflikti, eli Israelin ja Hamasin välinen sota, muuttuu alueelliseksi konfliktiksi. Hän kertoo Venäjän olevan huolesta yhteyksissä Turkin kanssa.

6.53: Asiantuntija: Venäjä hyödyntää sotaa Israelissa

Venäjä pyrkii hyödyntämään Israelin ja äärijärjestö Hamasin välistä sotaa omiin pyrkimyksiinsä, sanoo kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä.

Strategisia etuja haetaan Risto E.J. Penttilän mukaan kahdella tavalla, jotka haittaavat välillisesti länsimaita. 

Miten Venäjä hyödyntää Israelin sotaa? 0:35
Videolla Penttilä kertoo, miten Venäjä pyrkii hyötymään Israelin sodasta. 

5.30: Biden: Avustuskuljetuksia Egyptistä Gazaan todennäköisesti aikaisintaan perjantaina

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvioi ensimmäisten avustuskuljetusten ylittävän Egyptin ja Gazan välisen rajan aikaisintaan perjantaina.

Biden kertoi toimittajille Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin hyväksyneen rajan avaamisen ja ensimmäisten avustuskuljetusten päästämisen Gazaan. Ensimmäisessä vaiheessa avustuksia kuljettavia ajoneuvoja pääsisi läpi korkeintaan 20, Biden sanoi.

Bidenin mukaan avustustarvikkeiden jakamisesta Gazassa vastaa YK.

Ensimmäisen avustuserän jälkeen arvioidaan tulevien kuljetusten lähettämistä. Biden varoitti, etteivät avustuskuljetukset jatku, mikäli Gazaa hallitseva äärijärjestö Hamas takavarikoi avustustarvikkeet. (STT AFP)

5.29: Britannian pääministeri Sunak matkaa tänään Israeliin

Britannian pääministeri Rishi Sunak matkustaa tänään Israeliin ennen vierailujaan alueen muissa maissa, kertoo pääministerin kanslia.

Sunak tapaa vierailullaan Israelin pääministerin Benjamin Netajahun ja presidentti Isaac Herzogin.

Sunak sanoi kanslian lausunnon mukaan, että gazalaissairaalaan tiistaina osuneen iskun pitäisi olla hetki, jolloin maailman johtajat yhdistäisivät voimansa estääkseen konfliktin laajenemisen entisestään.

Sunak painotti, ettei Hamasin tekemien väkivaltaisuuksien saa antaa kiihdyttää konfliktia alueella. (STT, AFP)

Katso hurja pakomatka – CNN:n toimittajan perhe pakenee Gazan pommituksista 3:00
Katso hurja pakomatka – CNN:n toimittajan perhe pakenee Gazan pommituksista.

23.46: Biden: Egypti avaa rajanylityspaikan Gazaan 20 apurekalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on luvannut avata Rafahin rajanylityspaikan, jotta 20 humanitääristä apua kuljettavaa rekkaa pääsee Gazaan. 

Presidentit lupasivat työskennellä tiiviisti yhdessä saadakseen vastattua "vahvasti ja nopeasti" YK:n vaatimukseen humanitäärisen avun saamiseksi Israelin ja Hamasin väliseen konfliktiin. 

22.11: Niinistö Ylellä: Kahden valtion malliin tartuttava Lähi-idässä tosissaan

Presidentti Sauli Niinistö katsoo, että rauhan saamiseksi Lähi-itään olisi tartuttava tosissaan kahden valtion malliin, jossa palestiinalaisilla olisi oma valtionsa Israelin rinnalla.

Niinistö sanoi Ylen A-studion haastattelussa, että kyseinen malli on tällä hetkellä esillä olevista mahdollisuuksista ainoa, jolla voidaan saada aikaan rauha Israelin ja Palestiinan kansoille.

–  Kuinka tosissaan sitä on kyetty yrittämään, sitä on vaikea sanoa.

Sitä ennen tärkeintä olisi Niinistön mukaan saada sotiminen loppumaan. Israelin vastaiskusta Hamasin hyökkäystä vastaan Niinistö totesi, että hän ymmärtää, että Israel pyrkii kaikin keinoin vapauttamaan Hamasin ottamia panttivankeja.

–  Panttivankeja lienee parisataa, ja joukossa on myös lapsia. Se on valtava paine päätöksentekijöille. Minusta on täysin ymmärrettävää, että Israel pyrkii vapauttamaan nämä panttivangit ja laukaisemaan tilanteen, mutta epäilemättä heillä on samalla tarkoituksena kostaa, Niinistö sanoi.

Hän totesi, että Israelin iskuissa Gazaan todennäköisesti syntyy siviiliuhreja, jos Hamas käyttää siviilejä kilpinä.

–  Se on tietysti hyökkääjälle hyvin hankala tilanne.

(STT)

17.46: Israel sallii avustuskuljetukset Gazaan Egyptin kautta

Israel sallii avustuskuljetukset Gazaan Egyptin kautta, kertoo Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toimisto.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti jo aiemmin Israelin sallivan avustuskuljetukset niin pian kuin mahdollista. 

Lausunnossa sanottiin, että avustukset siviileille eteläiseen Gazaan sallitaan niin kauan kuin nämä tarvikkeet eivät päädy Hamasille.

(STT)

17.30: Ulkoministeri Valtonen Gazan sairaalaräjähdyksestä: "Erittäin tärkeää, että selvitetään luotettavasti"

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kommentoi Gazan sairaalaräjähdystä sanomalla, että on erittäin tärkeää kaikin mahdollisin keinoin kansainvälisesti ja luotettavasti selvittää, mitä on tapahtunut, ketkä ovat iskun takana.

– Ja sittemmin heidät on saatava vastuuseen, Valtonen sanoo.

Hän sanoo, että on itsestään selvästi väärin, jos isku on kohdistunut sairaalaan ja siviili-infrastruktuuriin.

– Se on humanitaarisen oikeuden vastaista. Mutta kun Gazan tilanne on mikä on, tietoja on vaikeaa todentaa.

Gazassa sairaalaan iskeneestä tahosta kiistellään yhä – sadat kuolivat 17:22
Gazassa sairaalaan iskeneestä tahosta kiistellään yhä – sadat kuolivat.

Lue myös:

    Uusimmat