Risto E.J. Penttilä: Israelin houkuttelu maahyökkäykseen on ansa

Risto E.J. Penttilä: Israelin houkuttelu maahyökkäykseen on ansa 1:00
Penttilä kertoo haastattelussa, että maahyökkäykseen houkuttelu on ansa.

Israelin odotetaan aloittavan maahyökkäys Gazaan osana taisteluaan terrori-iskuja Israeliin tehnyttä äärijärjestö Hamasia vastaan.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä katsoo, että maahyökkäykseen liittyy huomattava riski.

– Jokainen, joka tätä on seurannut, tietää, että tämä on myös ansa. Halutaan houkutella israelilaiset sinne, jotta saadaan sellainen sota, jossa kaikki maailmassa kääntyvät Israelia vastaan, hän sanoo.

Israel on kertonut tavoitteekseen Hamasin tuhoamisen. Penttilä pitää tätä lähestulkoon mahdottomana tavoitteena, sillä Hamasin taistelijat toimivat Gazassa siviilien joukossa.

Tähän liittyykin hänestä Israelin ennakoidun maahyökkäyksen todennäköinen seuraus: siviiliuhrien määrän voimakas kasvu.

Penttilä ei usko, että maahyökkäystä voidaan enää kokonaan välttää, mutta nyt kansainvälinen yhteisö, Israelin tukena oleva Yhdysvallat mukaan lukien, pyrkii vaikuttamaan siihen, että sotatoimet tehtäisiin niin, että ne vaarantaisivat siviilejä mahdollisimman vähän.

Jos tässä ei onnistuta, riskinä on Penttilän mukaan vakava mainetappio kansainvälisillä areenoilla tai jopa sodan kärjistyminen uusien tahojen liittyessä taisteluun.

– Tämä on juuri se vaikea tilanne Israelin kannalta. Jos ajatellaan, että Hamas on tehnyt terroristihyökkäyksen ja kostetaan, ja se kosto menee liian pitkälle, niin kyllä tässä helposti menee niin, että maailman mielipide kääntyy Israelia vastaan, Penttilä kertoo.

Näin Israelin ja Hamasin sota voi paistua laajentua ympäri Lähi-itää 1:26
Videolla Penttilä kertoo, miten Israelin taistelu Hamasia vastaan voi laajentua alueelliseksi tai jopa sitä laajemmaksi konfliktiksi. 

Lue myös:

    Uusimmat