Turkin Erdogan aloittanut neuvottelut Hamasin panttivankien vapauttamiseksi – MTV seurasi sotaa Israelissa

Presidentti Joe Biden piti puheen – näin Yhdysvallat aikoo tukea Israelia 10:18
Presidentti Joe Biden piti puheen – näin Yhdysvallat aikoo tukea Israelia

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa. Torstain seuranta löytyy täältä.

  • Israelissa kuolonuhreja jo yli tuhat, Gazassa 900.
  • Järjestöt ovat varoittaneet Gazan vaikeasta humanitaarisesta tilanteesta.
  • Ruotsi keskeyttänyt väliaikaisesti kehitysavun palestiinalaisalueille.
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja. Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan. 
  • Paluu Suomeen konfliktialueilta on vaikeutunut. Ulkoministeriö järjestää suomalaisille lähipäivinä evakuointimahdollisuuden.

Torstain seuranta löytyy täältä.

23.56: Biden: Yhdysvaltain asevoimien läsnäolo varoitus Iranille 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo maan sotalaivojen ja ilmavoimien tuomisen lähelle Iraelia olevan viesti Iranille: "Pitäkää varanne". 

Biden kertoi myös ilmaisseensa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulle, että sen on syytä noudattaa sodankäynnin lakeja operaatiossaan.

23.21: Turkin Erdogan aloittanut neuvottelut Hamasin panttivankien vapauttamiseksi

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on aloittanut neuvotteluprosessin äärijärjestö Hamasin kanssa sen ottamien panttivankien vapauttamiseksi. 

Asiasta kertoi uutistoimisto AFP turkkilaislähteisiinsä vedoten. Lähde vahvisti näin turkkilaisen yksityisen tv-kanavan Habertürkin tiedot.

Israelin mukaan Hamas on ottanut hyökkäyksen aikana noin 150 panttivankia, joiden joukossa on israelilaisten lisäksi muun muassa thaimaalaisia, yhdysvaltalaisia ja saksalaisia.

Erdogan on tarjoutunut välittäjäksi rauhan palauttamiseksi ja lisännyt neuvotteluja Lähi-idän kollegojensa kanssa.

Keskiviikkona Erdogan neuvotteli Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammad bin Salmanin ja Algerian presidentin Abdelmadjid Tebbounen kanssa, kertoi turkkilainen uutistoimisto Anadolu.

22.23: Israelin armeija uskoo rakettihälytystä Libanonista vääräksi hälytykseksi

Tiedot Libanonista Israelin puolelle "ilmateitse keskiviikkona tapahtuneista tunkeutumisista" ovat osoittautuneet vääräksi hälytykseksi, sanoo Israelin armeija.

 Rakettihälytys Israelin pohjoisosassa johtui armeijan mukaan Gazasta tehdystä laukaisusta.

Libanonista ei tällä hetkellä ole laukaistu raketteja, sanoi armeija tiedottaja televisioidussa lausunnossa. Hälytys Israelin pohjoisosissa aiheutui virheestä, jota armeija hänen mukaansa tutkii.

18.55: Netanjahu ilmoitti hätätilahallituksen muodostamisesta Israeliin 

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on ilmoittanut hätätilahallituksen muodostamisesta oppositiojohtaja Benny Gantzin kanssa. Hätätilahallitus toimii niin kauan kuin taistelut Hamasin kanssa jatkuvat.

Lisäksi Israeliin on muodostettu sotakabinetti, johon kuuluvat Netanjahun ja Gantzin lisäksi puolustusministeri Yoav Gallant.

Netanjahun äärioikeistolaiset ja ortodoksijuutalaiset liittolaiset säilyvät hallituksessa.

18.47: Yhdeksän YK:n avustusjärjestön työntekijää kuollut Gazan iskuissa

Ainakin yhdeksän YK:n avustusjärjestön (UNRWA) työntekijää on saanut surmansa Gazan ilmaiskuissa lauantaista lähtien.

Järjestö myös kertoo meneillään olevan konfliktin pakottaneen sen sulkemaan 14 ruokajakelukeskusta ja vähentämään toimintaansa. 

18.38: Biden ja Netanjahu keskustelivat

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on keskustellut puhelimitse tänään Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa.

Kyseessä on neljäs puhelu lauantain jälkeen.

18.19: Saksa on kehottanut Qataria auttamaan Hamasin panttivangeiksi ottamien vapauttamisessa

Saksa on pyytänyt Qataria toimimaan välittäjänä äärijärjestö Hamasin ottamien panttivankien vapauttamisessa. 

Israelin mukaan Hamas on ottanut hyökkäyksen aikana noin 150 panttivankia, joiden joukossa on israelilaisten lisäksi muun muassa thaimaalaisia, yhdysvaltalaisia ja saksalaisia.

Alueen toimijoilla, kuten Qatarilla, on tärkeä merkitys, koska niillä on kanavia, joita meillä ei ole, sanoi Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock.

Qatarin emiiri vierailee Berliinissä huomenna.

17.16: Kirkon ulkomaanavun vapaaehtoiset vedetty pois Länsirannalta

Kirkon ulkomaanapu ilmoitti keskiviikkona, että sen vapaaehtoiset työntekijät poistuivat edellispäivänä Länsirannan ja Itä-Jerusalemin alueilta.

Syynä päätökselle oli Israelin ja palestiinalaisalueiden heikentynyt turvallisuustilanne.

Kirkon ulkomaanavulla oli Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa viisi vapaaehtoista Eappi-ihmisoikeustarkkailijaa ja kolme Opettajat ilman rajoja -vapaaehtoista.

– Kaikki vapaaehtoisemme voivat hyvin. He ovat kertoneet olevansa tyytyväisiä nyt tehtyyn järjestelyyn, sanoi Kirkon ulkomaanavun vapaaehtoistyön päällikkö Sabina Bergholm tiedotteessa.

Kirkon ulkomaanapu pitää tärkeänä, että sen työ palestiinalaisalueilla ja Israelissa jatkuu puhjenneesta kriisistä huolimatta.

– Maatoimistomme työ jatkuu paikallisten työntekijöidemme ja kumppanijärjestöjemme voimin. Jatkamme työtä koulutussektorilla ja keskitymme näinä haastavina aikoina erityisesti psykososiaaliseen tukeen, Bergholm lisäsi.

15.14: Hamas: Gazassa sähköt poikki

Gazassa sähköt ovat poikki, koska alueen ainoa voimalaitos on lakannut toimimasta, Hamasin media väittää. 

Tiedossa ei ole, miksi sähkölaitos ei toimi. Israel on pommittanut Gazaa runsaasti sen jälkeen, kun Hamas aloitti lauantaina hyökkäyksensä.

14.21: Ulkoministeriö järjestää suomalaisille lähipäivinä evakuointimahdollisuuden Israelista ja Palestiinalaisalueilta

Ulkoministeriö järjestää lähipäivinä Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville ulkomaalaisille evakuointimahdollisuuden pois Israelista ja Palestiinalaisalueilta. Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kertoi asiasta tänään iltapäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Valtosen mukaan evakuointi toteutetaan mahdollisuuksien mukaan Suomeen tai lähimmälle turvalliselle alueelle matkustajan suostumuksella ja hänen omalla kustannuksellaan. Ulkoministeriö jatkaa järjestelyjä tiiviissä yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Valtonen sanoi, että poistumisessa tukea tarvitsevaa suomalaisia on yli 170. 

12.22: Israelin armeija: Liki 170 Israelin sotilasta kuollut

Israelissa ainakin 169 sotilasta on kuollut sen jälkeen kun äärijärjestö Hamas aloitti hyökkäyksensä Israeliin lauantaina, kertoo maan armeija.

Armeijan edustaja kertoi niin ikään, että tähän mennessä yhteensä 60 ihmisen omaisille on ilmoitettu heidän läheistensä sieppaamisesta Gazaan.

Gazassa on alueen terveysviranomaisten mukaan kuollut tähän mennessä ainakin 900 ihmistä ja haavoittunut noin 4 000. Israelissa on kuollut noin 1 200 ihmistä.

9.54: Ruotsi, Norja ja Tanska evakuoivat kansalaisensa Israelista

Ruotsi, Norja ja Tanska ovat ilmoittaneet evakuoivansa kansalaisiaan Israelista, kertoo ruotsalaislehti Expressen ja uutistoimisto TT.

Ruotsalaisia on Israelissa ja palestiinalaisalueilla noin 3 800, kertoo STT.

Tanskalaismedia Ekstra Bladetin mukaan Israelissa on noin 1 200 tanskalaista. Noin 90 tanskalaista on puolestaan palestiinalaisalueilla.

Suomi ei ole kertonut evakuoivansa kansalaisiaan Israelista tai palestiinalaisalueilta.

Päivitystä päivitetty kello 10.16: Myös Ruotsi evakuoi kansalaisiaan Israelista ja palestiinalaisalueilta.

8.54: Gazan terveysministeriö: 950 kuollut ilmaiskuissa

Lähes tuhat ihmistä on kuollut Gazassa sen jälkeen, kun Israel aloitti ilmaiskut vastauksena Hamasin hyökkäyksille, sanoo Gazan terveysministeriö.

Ilmaiskut ovat tappaneet 950 ja haavoittaneet 5 000 ihmistä, ministeriö sanoo CNN:n mukaan.

Israelin armeija puolestaan on sanonut, että ainakin 1 200 ihmistä on kuollut Israelissa Hamasin hyökkäysten seurauksena.

8.43: Israel: Yli 1 000 Gazasta hyökännyttä tapettu

Israelin armeija väittää tappaneensa ainakin tuhat aseistautunutta henkilöä, jotka tunkeutuivat Israeliin Gazasta lauantaista lähtien, kertoo uutistoimisto Reuters paikallismediaan nojaten.

Israelin armeijan mukaan kaikkien Israelin asutuskeskusten puolustusta on vahvistettu.

7.14: YK: Yli 260 000 joutunut jättämään kotinsa Gazassa

Yli 260 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Gazan kaistalla, arvioi YK:n humanitaarisen avun toimisto OCHA. Israel on pommittanut äärijärjestö Hamasin hallitsemaa Gazaa raskaasti sen jälkeen, kun Hamas teki lauantaina yllätyshyökkäyksen Israeliin.

Pienellä Gazan alueella asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä. Kotinsa jättävien määrän odotetaan YK:n mukaan kasvavan edelleen.

Hamasin hyökättyä Israelissa on kuollut maan asevoimien mukaan yli 1  000 ihmistä ja Gazassa alueen viranomaisten mukaan ainakin 900.

5.40: Israel sanoo vastanneensa tykistötulella Syyriasta tulleisiin kranaatteihin

Israelin asevoimien mukaan Syyriasta on ammuttu tiistaina kohti Israelia. Syyriasta näytetään ammutun kranaatinheittimillä, kertoi asevoimien edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Israelin asevoimat sanoo vastanneensa tulitukseen tykistötulella ja kranaatinheittimin Golanin kukkuloiden alueelta, jota Israel on miehittänyt vuodesta 1967.

Asevoimien mukaan Syyriasta tehtiin useita laukaisuja Israelin alueelle.

Myös Israelin ja Libanonin rajan yli ammuttiin tiistaina puolin ja toisin.

5.16: Järjestöt varoittavat Gazan vaikeasta humanitaarisesta tilanteesta

Kansainväliset järjestöt ovat huolissaan terveystilanteesta ja humanitaarisesta tilanteesta Gazan kaistalla. Israel on tehnyt ilmaiskuja yli kahden miljoonan palestiinalaisen asuttamaan Gazaan sen jälkeen, kun islamistinen äärijärjestö Hamas teki lauantaina yllätysiskun Israeliin.

Järjestöt peräänkuuluttavat humanitaarista käytävää avustustoimien tueksi sekä humanitaarisen oikeuden kunnioittamista.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja kuvailee tilannetta Gazassa katastrofaaliseksi. Maailman lääkärit -järjestön edustajan mukaan alueen asukkaista 80 prosenttia on riippuvaisia humanitaarisesta avusta.

5.13: Israelissa kuolonuhreja jo yli tuhat, Gazassa 900

Yli tuhat israelilaista on saanut surmansa konfliktissa äärijärjestö Hamasin tehtyä yllätyshyökkäyksensä lauantaina, sanoo Israelin asevoimat. Haavoittuneita israelilaisia on asevoimien mukaan yli 2 800.

Hamas hyökkäsi lauantaina Israeliin, jonka jälkeen Israel on tehnyt ilmaiskuja Hamasin hallitsemalle Gazan kaistalle.

Gazassa on alueen terveysviranomaisten mukaan kuollut ainakin 900 ihmistä ja haavoittunut noin 4 000.

23.36: Israelin armeija: Syyriasta ammuttu raketteja Israeliin

Israelin armeijan mukaan Syyriasta ammuttiin tänään raketteja Israelin alueelle. Armeijan mukaan raketit lensivät avoimille alueille. 

Armeija ei ole antanut tarkempia tietoja mahdollisista vahingoista tai loukkaantumisista.

Asiasta kertoo The Guardian ja CNN.

20.34: EU:n Josep Borrell: Jotkin Israelin viime päiväiset päätökset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia

Euroopan unionin ulkoasioiden korkean edustajan Josep Borrellin mukaan Israelilla on oikeus puolustaa itseään, mutta jotkin sen viime päivinä tekemät päätökset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. 

– Israelilla on oikeus puolustaa itseään, mutta se on tehtävä kansainvälisen oikeuden, humanitaarisen oikeuden, mukaisesti, ja jotkut päätökset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia, Borrell sanoi EU:n ulkoministerien kokouksen jälkeen Muscatissa Omanissa. 

Asiasta uutisoi Reuters.

20.14: Lääkärit ilman rajoja -järjestö: Sairaanhoitajien määrä ja resurssit eivät riitä

Maailman terveysjärjestö WHO vaatii väkivaltaisuuksien lopettamista sekä humanitaarisen käytävän avaamista Gazan kaistalle, jotta siviileille saadaan toimitettua apua. Israel on julistanut Gazaan täydellisen saarron turvallisuussyihin vedoten äärijärjestö Hamasin hyökkäysten jälkeen.

Lääkärit ilman rajoja Suomi -järjestön toiminnanjohtaja Linda Konate kertoo, että potilaiden määrän kasvaessa sairaanhoitajien määrä ja resurssit eivät riitä. 

– Koska alue on tiheään asuttu, iskut eivät osu vain siviileihin vaan myös siviili-infrastruktuuriin, mikä aiheuttaa ongelmia. Sairaaloiden itsensä pitäisi kuitenkin olla turvassa iskuilta. 

Seuranta jatkuu videon jälkeen.

Tämä on siviilien ja avustusjärjestöjen tilanne Gazassa nyt – studiossa Lääkärit ilman rajoja -järjestön toiminnanjohtaja 8:47
Katso Lääkärit ilman rajoja Suomi -järjestön haastattelu videolta.

19.30: Ruotsi keskeyttänyt väliaikaisesti kehitysavun palestiinalaisalueille

Ruotsi on väliaikaisesti keskeyttänyt kehitysavun palestiinalaisalueille, kertoo Ruotsin kehitysministeri Johan Forssell.

Myös Tanska on ilmoittanut keskeyttävänsä avunannon. 

Asiasta uutisoi The Guardian.

Lue lisää aiemmista tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat