Mainos

Belgian poliisi pidätti algerialaisia

Belgian poliisi pidätti tänään kahdeksan terroristiksi epäiltyä algerialaista Brysselin keskustassa. Pidätettyjen joukossa oli islamilaisen fundamentalistisen GIA-järjestön korkea-arvoisia jäseniä, ilmoitti Belgian sisäministeri Johann Vande Lanotte.

-Pidätetyt ovat pohjoismaiden kansalaisia, joiden uskomme olevan korkealla GIA:n organisaatiossa, sanoi Lanotte RTBF-televisiokanavalla. Uutistoimisto TT:n saamien tietojen mukaan pidätetyistä neljällä on pohjoismaiden kansalaisuus ja yksi heistä on algerialaista syntyperää oleva Ruotsin kansalainen. Belgian sisäministeriön mukaan kahdeksas epäilty - jonka poliisi onnistui pidättämään 12 tunnin piirityksen jälkeen - oli 32-vuotias Farid Melouk, joka on etniseltä taustaltaan algerialainen ja kansalaisuudeltaan ranskalainen. Pariisilainen tuomioistuin tuomitsi Meloukin viime kuussa poissaolevana seitsemäksi vuodeksi vankeuteen yhteistyöstä GIA:n kanssa.
-On todistettu, että GIA ei toimi vain yhdestä maasta käsin, vaan kaikissa Länsi-Euroopan maissa, sanoi Lanotte tv:ssä.

Poliisi iski aamulla

Poliisin erikoisjoukot iskivät Brysselin keskustassa sijaitsevaan taloon varhain aamulla ja joutuivat kiivaan tulituksen kohteeksi. Yksi pidätetyistä haavoittui lievästi tulituksessa. Poliisi piiritti rakennusta 12 tuntia, ennen kuin viimeinen epäillyistä, kranaateilla ja Kalashnikov-rynnäkkökiväärillä varustautunut mies saatiin pidätetyksi. Lanotte kertoi aiemmin tänään, että operaatiota oli edeltänyt poliisin kuukausia kestänyt työ yhdessä muiden Euroopan maiden poliisien kanssa. Poliisi teki tänään myös muita ratsioita etsiessään terroristeiksi epäiltyjä, mutta ne sujuivat ilman välikohtauksia. Pidätettyjä epäillään ilmeisesti erityisesti Pariisissa tehdyistä terroriteoista.

Algerian Belgian-suurlähetystö ilmaisi tyytyväisyytensä pidätysoperaatioon sanoen, että Algeria on toistuvasti pyytänyt Euroopan maita ryhtymään toimiin "terroristeja" vastaan. Algerian hallituksen mukaan ääri-islamilaiset ryhmittymät ovat perustaneet Euroopan maiden pääkaupunkeihin, mm. Brysseliin soluja kerätäkseen varoja toimintaansa ja kuljettaakseen aseita Algeriaan. Sisäministeri Johan Vande Lanotten mukaan tämänpäiväiset pidätykset eivät kuitenkaan liittyneet suoraan Algerian vaatimuksiin. GIA käy avointa sotaa Algerian hallitusta vastaan. Vuodesta 1992 jatkunut sisällissota on vaatinut kymmeniä tuhansia ihmishenkiä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.