Mainos

Balin tavoitteena yhteisymmärrys

Kimmo Tiilikainen, ympäristöministeri

Balin ilmastokokous pyrkii saamaan myös Yhdysvallat ja Kiinan mukaan yhteiseen sopimukseen.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ei odota Balin ilmastoneuvotteluilta suurta läpimurtoa. MTV:n Huomenta Suomessa vierallut Tiilikainen sanoo, että tärkeintä on saada yhteisymmärrys yhteisistä säännöistä ja sitoutuminen neuvotteluihin.

- Maakohtaisista prosenttiosuuksista neuvotellaan sitten myöhemmin, hän toteaa.

- Maailmalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin saada ennemmin tai myöhemmin yhteinen ilmastosopimus aikaan. Ja ellei maailmassa ole kutakuinkin samanlaisia pelisääntöjä, on päästöjen vähentäminen vaikeaa.

Tiilikainen muistuttaa, että muun muassa Afrikan maiden vastahakoisuus ilmastosopimuksiin liittyy usein kalliiseen teknologiaan. Teollisuusmaat ovat saaneet tupruttaa saasteitaan ilmaan viimeiset 200 vuotta, niin miksi kehitysmailla ei olisi oikeutta parantaa omaa tilannettaan?

- Afrikan mailla on oikeus parantaa omaa taloudellista tilannettaan. Kun teollisuusmaissa on jo se tekniikka valmiina, jolla voidaan vähentää päästöjä, on sitä tarjottava myös kehitysmaille heidän taloutensa parantamiseksi ja ilmastonmuutoksen vähentämiseksi.

Myös Yhdysvalloissa monet osavaltiot ovat hyvin aktiivisia ilmastonmuutoksen torjumisessa. Useat yrityksen ovat myös heränneet ja panostavat uusien laitteiden kehittämiseen ja käyttämiseen. Itse liittovaltio tuntuu olevan kaikkein kielteisin ilmastosopimuksiin liittymisestä.

Sekä Yhdysvallat ja Kiina ovat esittäneet varauksellisia puheenvuoroja päästöjen rajoittamisesta, mutta ovat kuitenkin Tiilikaisen mukaan pikku hiljaa liikkumassa kansainvälisen yhteistyön suuntaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.