Mainos

B-52-koneet moukaroivat Taleban-joukkoja

Amerikkalaiset B-52-jättikoneet ovat moukaroineet Taleban-joukkojen etulinjoja Afganistanin pääkaupungin Kabulin pohjoispuolella.

Taleban-hallitus vakuutti kuitenkin, etteivät pommitukset olleet pystyneet murtamaan sen joukkojen taistelukykyä. B-52-koneet lensivät ainakin viitenä aaltona talebanien etulinjojen ylle. Ensimmäisessä aallossa koneet pommittivat valtaisia yksittäisiä pommeja. Sen jälkeen alkoi asemien tulitus pienemmillä pommeilla.

Taleban-hallitusta vastaan taistelevan pohjoisen liittoutuman sotilaat hurrasivat omissa asemissaan, kun amerikkalaiskoneet pudottivat pommejaan. Oppositiojoukot ilmoittivat edenneensä Shurgarin alueelle Balkhin maakunnassa. Oppositiojoukkojen komentaja Ustad Mohakik myönsi, että Taleban-joukot olivat aiemmin itse lähteneet Shurgarista.

Shurgarin lisäksi pohjoinen liitto pitää nyt hallussaan Keshendehin ja Aq Kuprukin alueita, jotka kaikki sijaitsevat strategisesti tärkeän Mazar-i-Sharifin kaupungin eteläpuolella.

Talebanin Bakhtar-uutistoimisto kertoi, että pommituksissa Kabulin pohjoispuolella ja Jalalabadissa on saanut surmansa ainakin kymmenen ihmistä ja haavoittunut toistakymmentä. Yhdysvaltain pommitukset Afganistania vastaan jatkuivat tänään 32. päivää.

Yhdysvallat kertoi eilen kaksinkertaistaneensa Afganistanissa toimivien amerikkalaissotilaiden määrän. Myös Ranska, Saksa ja Italia ovat alustavasti luvanneet lähettää joukkoja Afganistaniin.

Muslimien pyhä kuukausi ramadan alkaa noin viikon kuluttua, ja Pakistanin presidentti Perez Musharraf on sanonut tänään, että hän toivoo amerikkalaisten keskeyttävän pommitukset ramadanin ajaksi. Amerikkalaiset ovat kuitenkin ilmoittaneet, ettei pommituksiin ole tulossa taukoa ramadanin vuoksi.

Taleban on ilmoittanut pommitusten vaatineen 1 500 siviiliuhria. Yhdysvallat pitää Talebanin lukuja liioiteltuina. YK:n päämajassa New Yorkissa vieraillut Ranskan presidentti Jacques Chirac on sanonut tänään, että Osama bin Laden on "pähkähullu". -Ei tarvitse kuin tutkia bin Ladenin tuoreita lausuntoja - voin mainita asiasta, koska olen YK:ssa - joissa hän hyökkäsi YK:ta vastaan ja halusi uskontokuntien välistä sotaa, Chirac sanoi. -Niillä sanoillaan hän paljasti todellisen karvansa: hän on fanaattinen, vihan ja petollisuuden täyttämä ihminen, lyhyesti sanoen pähkähullu.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Myös Pakistanin tilanne on tulenarka - ja voi muuttua vielä aremmaksi, jos maassa olevat yli 50 ydinräjähdettä päätyvät kiihkomielisten käsiin. Suomalaisasiantuntijan mukaan Yhdysvallat on varautunut tuhoamaan Pakistanin räjähdevarastot.

(Kymmenen uutiset 07.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.