Avustuslento epäonnistui karmeasti Gazassa – silminnäkijä kuvasi, kuinka paketit rysähtävät ihmisten keskelle

Video näyttää, millaisella voimalla avustuspaketit putoavat taivaalta Gazassa 1:11
Video näyttää, millaisella voimalla avustuspaketit putoavat taivaalta Gazassa.

Viisi ihmistä kuoli ruoka-apupakettien pudotuksessa Gazaan perjantaina. Silminnäkijän video näyttää, millaisella voimalla paketit putoavat ilmasta ihmisten keskelle.

Journalisti Khader Al Zaanoun kertoo CNN:lle todistaneensa apupakettien pudonneen ihmisten päälle Al Shatin siirtolaisleirillä Gazan pohjoisosissa. Al Zaanoun ei osannut sanoa, minkämaalaisesta koneesta paketit pudotettiin.

Gazan kaupungin Al Shifan alueen lääkintäjohtajan Muhammad Al-Sheikhin mukaan tilanteessa kuoli viisi ihmistä ja kymmenen loukkaantui, osa vakavasti.

Pudotuksista kuvatulla videolla näkyy, kuinka osa pakettien laskuvarjoista ei avaudukaan, joten ne putoavat taivaalta vapaapudotuksella nopealla vauhdilla. Toisella, maasta kuvatulla videolla näkyy, kuinka ihmiset juoksevat huutaen pois pakettien alta, kun ne tömähtelevät voimalla ihmisten keskelle.

MTV Uutiset ei ole pystynyt vahvistamaan riippumattomasta lähteestä, onko uutistoimisto Reutersin välittämät videot kuvattu samasta pudotuksesta ja liittyvätkö videoiden tapahtumat kuolemantapauksiin. Voit katsoa videot artikkelin alusta.

Viimeinen oljenkorsi

Useat maat ovat alkaneet pudottaa humanitaarista apua lentokoneista, sillä avustusjärjestöt eivät pääse paikalle maateitse. Pudotuksia on tehty ainakin Yhdysvaltojen ja Jordanian, sekä Israelin, Ranskan, Yhdistyneiden arabiemiraattien ja Egyptin yhteisoperaatioissa.

Humanitaarinen apu on ollut lähes kokonaan katki Gazan pohjoisosissa, johon Israelin hyökkäys kohdistui sodan alkuvaiheessa. Maailman ruokaohjelma WFP kertoi helmikuun lopussa lopettavansa ruokatoimitukset alueelle, koska kuljetukset ovat joutuneet "täyden sekasorron" ja väkivallan kohteeksi epätoivoisten ihmisten taistellessa vähäisestä ruoasta.

Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan 300 000 palestiinalaista elää hyvin vähäisellä ruoalla ja juomavedellä tällä hetkellä. Etenkin lapset ovat alueella hengenvaarassa. Viime viikkoina on raportoitu usean lapsen kuolleen aliravitsemukseen ja nestehukkaan.

Ruoan pudottaminen ilmasta on viimeinen oljenkorsi saada alueelle edes vähän ruoka-apua, vaikkakin ilmateitse pudotetun ruoan määrä on täysin riittämätön avun tarpeessa olevaan ihmismäärään verrattuna.

Tehoton ja kallis keino

BBC:n mukaan humanitaarisen avun pudottaminen lentokoneesta on seitsemän kertaa kalliimpaa kuin maateitse kuljetettu apu.

– Pudotukset ovat kalliita, sattumanvaraisia ja apu päätyy yleensä väärien ihmisten käsiin, sanoo Norjan pakolaisneuvoston pääsihteeri Jan Egeland BBC:lle palattuaan kolmen päivän Gazan-matkaltaan.

WFP:n mukaan ruokaa voidaan konfliktialueilla pudottaa 300–5 600 metrin korkeudesta, joten pakkausmateriaalien on oltava jykeviä. 

Pudotusalueen pitää olla vähintään jalkapallokentän kokoinen, ja siksi pudotukset tehdään Gazassa yleensä lähellä rannikkoa. Paketit ovat kuitenkin lentäneet tuulen vaikutuksesta myös mereen ja Israelin puolelle.

Lue myös:

    Uusimmat