Israelin armeija kiistää avustustarvikkeita hakeneiden siviilien ampumisen

Israelin armeijan julkaisemalla videolla näkyy väkijoukkoa avustusrekkojen ympärillä 1:48
Israelin armeijan julkaisemalla videolla näkyy väkijoukkoa avustusrekkojen ympärillä (2.3.2024)

Israelin asevoimat (IDF) kertoo oman selvityksensä pohjalta, että sen sotilaat eivät ampuneet kohti avustustarvikkeita hakemassa olleita siviilejä viime kuun lopulla Gazassa. Israelin mukaan sen sotilaat ampuivat "tarkasti" ainoastaan epäiltyjä, joita pidettiin uhkana.

– Selvityksemme näytti, että IDF:n joukot eivät ampuneet kohti avustuskuljetusta, mutta ampuivat kyllä kohti useita epäiltyjä, jotka lähestyivät alueella olleita joukkoja ja muodostivat heille uhkan, lausunnossa kerrotaan.

Gazan terveysministeriön mukaan yli sata ihmistä kuoli, kun israelilaissotilaat tulittivat avustustarvikkeita hakeneita palestiinalaisia siviilejä. Gazalaissairaalassa vierailleen YK:n ryhmän mukaan uhreilla oli runsaasti ampumahaavoja. Israelin mukaan suurin osa kuolonuhreista olisi seurausta väkijoukon paniikista.

Maan pääministerin Benjamin Netanjahun kanslia on puolestaan väittänyt, että valtaosa kuolleista olisi tallautunut tai jäänyt rekkojen alle yrittäessään väkisin saada avustustarvikkeita.

Gazan al-Shifan sairaalan kerrotaan ottaneen vastaan yli 700 haavoittunutta sen jälkeen, kun israelilaissotilaat avasivat tulen.

Terveysministeriö: Kuolleita yli 30 800

Israel on pommittanut Gazaa raunioiksi jo usean kuukauden ajan, ja kaistan humanitaarinen tilanne on erittäin vaikea. Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin ilmaiskut ja maahyökkäykset Gazassa ovat surmanneet jo yli 30 800 ihmistä. Valtaosa kuolleista on ollut naisia ja lapsia.

Terveysministeriön mukaan kaikkiaan yli 72 400 ihmistä on loukkaantunut sen jälkeen, kun sota alkoi 7. lokakuuta Hamasin Israeliin tekemästä hyökkäyksestä. Israeliin tehdyssä hyökkäyksessä kuoli Israelin viranomaisten mukaan yli 1 100 ihmistä, joista enemmistö oli siviilejä.

Tänään terveysministeriö kertoi, että edeltäneen vuorokauden aikana Gazassa oli kuollut 78 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat