Autovarkaudet pian historiaa? Tulevaisuudessa auto voisi ajaa itse itsensä lähimmälle poliisiasemalle

Tällainen on nykyaikainen autovarkaus 1:26

Poliisi voisi tulevaisuudessa "varastaa" autovarkaan kähveltämän menopelin takaisin. Hollannissa tehtyihin testeihin on osallistunut Tesloja, Audeja, Mercedes-Benzejä ja Toyotoja.

Oheisella videolla nähdään Länsi-Midlandsin poliisin julkaisemaa kuvaa Solihullissa iskeneistä varkaista, jotka käyttävät erityistä laitetta auton avaimen signaalin kaappaamiseen ja auton varastamiseen.

Kuvitellaanpa tilanne, jossa olet lähdössä töihin, mutta parkkipaikalla ei olekaan autoasi. Pitkäkyntinen on varastanut upouuden auton.

Kun soitat poliisille, he pyytävät lupaa ottaa auto välittömästi hallintaansa. Sitten auto ajaa itseänsä lähimmälle poliisiasemalle. Ja jos varas istuu yhä autossa, hän ei pääse sieltä ulos ennen kuin poliisi on hänet pidättänyt, kirjoittaa The Next Web.

Tällainen todellisuus on Hollannin poliisissa työskentelevä innovaatiojohtajan Hans Schönfeldin mukaan lähempää kuin luulemme. Hänen tiiminsä on jo tehnyt useita kokeiluja testatakseen rikollisuuden estämismahdollisuuksia autonomisissa autoissa.

Testeissä mukana Tesloja, Audeja, Mercedes-Benzejä...

– Halusimme tietää, saammeko heidät (varkaat) lopettamaan tai voimmeko ajaa heidät tiettyihin paikkoihin. Ja tulos on: kyllä, luultavasti voimme.

Poliisi testasi Schönfeldin mukaan useita automerkkejä: Tesloja, Audeja, Mercedes-Benzejä ja Toyotoita.

– Teemme tämän yhteistyössä autoyritysten kanssa, koska tiedot ovat myös heille arvokkaita. Jos pystymme hakkeroitumaan autoihin, myös muut voivat tehdä niin.

General Motorsilla ollut jo vuodesta 2009 "tappokytkin"

Myös muut automerkit kehittävät samanlaisia ominaisuuksia ajoneuvoihinsa, mutta niissä ei tiettävästi olla niin pitkällä, että autot vaihtaisivat päämäärää ilman kuljettajaa. Esimerkiksi General Motorsilla on ollut jo vuodesta 2009 autoissaan tappokytkin, jolla voi sammuttaa moottorin, jos auto ilmoitetaan varastetuksi.

Vaikka kuljettajaton tekniikka kehittyy kovaa vauhtia, kestää vielä vuosia, jotta autot ajaisivat itse itsensä poliisiasemalle. Yksi tärkeimmistä syistä on se, etteivät autot käytännössä lähes missään maassa voi laillisesti liikkua autonomisesti julkisilla teillä.

Myös  muu uusi tekniikka helpottaa poliisin töitä

Itseohjautuvien autojen lisäksi myös moni muu uusi tekniikka muuttaa ja helpottaa poliisin töitä.

Jo muutaman vuoden kuluttua autoissa on siruja, jotka keräävät tietoja nopeudesta, jarrutustehosta ja monesta muusta asiasta. Aina, kun auto on osallisena onnettomuudessa, poliisi voi lukea nämä tiedot selvittääkseen tarkemmin sitä, mitä todellisuudessa tapahtui ja kuka on syyllinen.

– Se auttaa meitä erottamaan tapon tapaturmasta, Schönfeld selittää.

Lue myös:

    Uusimmat