Mainos

Autoteollisuus kaasutti rajuun kasvuun

Autojen tuotanto kasvoi alkuvuonna poikkeuksellisen kova vauhtia. Markkinatutkija PwC Autofactsin mukaan kahdentoista suurimman autoteollisuusmaan henkilöautojen tuotanto kasvoi tammi-toukokuussa hämmästyttävät 48 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Autofacts ennustaa maailman autotuotannon kasvavan tänä vuonna lähes 20 prosenttia.

Henkilöautojen tuotanto nousee 68,7 miljoonaan autoon eli 11,2 miljoonaa autoa suuremmaksi kuin viime vuonna. Se jää vain hivenen pienemmäksi kuin ennätysvuonna 2007.

Kova kasvu selittyy osaksi poikkeustekijöillä. Tuotanto romahti viime vuonna talouskriisin pysäytettyä tuotannon monissa maissa. Autojen kysyntä on kuitenkin kääntynyt vahvaan kasvuun. Markkinoiden käänteestä kertovat myös suurten autonvalmistajien hyvät osavuositulokset ja viennin elpyminen.

Markkinoiden kehityksen silmiinpistävä piirre oli valmistuksen ja kaupan eritahti. Suurimpien markkinoiden uudet rekisteröinnit kasvoivat alkuvuonna runsaat 22 prosenttia eli puolta hitaammin kuin tuotanto. Tuotannon ja autokaupan kasvu vaihteli voimakkaasti eri markkinoilla.

Loppuvuodesta odotetaan vaisumpaa

Autoteollisuuden kasvun odotetaan loppuvuonna hidastuvan. Se johtuu sekä autonvaihtoon annettujen tukien loppumisesta että talouden poikkeuksellisten tukitoimien päättymisestä. Autoteollisuus on kuitenkin optimistinen.

Euroopan suurimman autovalmistajan Saksan autoteollisuuden järjestön VDA:n johtajan Matthias Wissmannin mukaan autoteollisuus nousee kriisistä selvästi odotettua vauhdikkaammin.

- Autojen vientituotanto kasvoi ensimmäisellä vuosipuoliskolla 44 prosenttia ja kotimaan tuotanto 23 prosenttia. Vaikka vauhti hidastuu loppuvuonna, odotamme vientituotannon kasvavan tänä vuonna vähintäänkin neljänneksen ja kotimaan tuotannon vähintään 10 prosenttia, kertoi Wissmann.

Euroopassa uudet rekisteröinnit kasvoivat autoteollisuuden järjestön ACEA:n mukaan tammi-kesäkuussa vain runsaan prosentin. Monissa maissa rekisteröinnit kasvoivat kymmeniä prosentteja, mutta Saksan ja muutaman muun maan lasku painoi keskiarvon lähelle nollaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.