Mainos

Autokatsastus muuttuu

Ajoneuvojen vuosikatsastuksen ajankohdat muuttuvat Suomessa ensi vuonna. Ensimmäiset uuden järjestelmän mukaiset katsastukset järjestetään kuitenkin jo tässä kuussa. Vuodesta 1999 alkaen katsastusajan määrää ensisijaisesti ajoneuvon käyttöönottopäivä. Ajankohta ei siis enää määräydy rekisterinumeron viimeisen numeron perusteella.

Muutos koskee sekä autoja että raskaita, kokonaismassaltaan yli 3500 kiloa olevia perävaunuja. Uusien sääntöjen perusteella ajoneuvo on katsastettava kunakin vuonna viimeistään käyttöönottopäivää vastaavana päivämääränä. Jos rekisteriotteen teknisen osan yläreunaan on merkitty esimerkiksi käyttöönottopäivä 10.12.1992, on se katsastettava ensi vuonna ajalla 10.8.-10.12.

Vaikka ensi vuoden katsastukset voidaankin aloittaa jo tässä kuussa, vuoden 1998 vuosikatsastukset tehdään vielä vanhan numerojärjestelmän mukaisesti.

Poikkeus vahvistaa säännön

Katsastuksen ajankohdan uudessa ajoituksessa on yksi poikkeus. Ajoneuvot, joiden käyttöönottopäivää ei ole merkitty täydellisenä rekisteriotteeseen, katsastetaan jatkossakin rekisteritunnuksen viimeisen numeron perusteella.

Katsastuksen uudistus tuo myös yhden siirtymäsäännöksen ensi vuodelle. Vuonna 1999 autolle suoritetaan katsastus poikkeuksellisena aikana, jos se on otettu käyttöön tammi-kesäkuussa ja rekisteritunnuksen viimeinen numero on 6,7,8,9, tai 0. Vuoden 1999 katsastus on mahdollista tehdä jo tässä kuussa, mikäli auton rekisterin käyttöönottopäivä on tammikuussa ja rekisteritunnus päättyy numeroihin 1-5. Katsastuksen uudistus perustuu EU-direktiivien edellyttämään säännösten harmonisointiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.