Mainos

Autokaistatapot: 21-vuotiaan piti ottaa syyt niskoilleen

Poliisi suoritti teknistä tutkintaa ampumavälikohtauksen paikalla Porvoon McDonald'sin pihalla varhain tiistaiaamuna 6. heinäkuuta 2010.

Ampuma-aserikoksesta syytetty 21-vuotias kertoi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa, että pakomatkalla oli puhetta, että hän ottaisi syyt niskoilleen McDonaldsin ammuskelusta.

21-vuotias on syytteessä ampuma-aserikoksesta ja rikoksentekijän suojelemisesta. Ampumiset tunnustanut Esa Åkerlund on syytteessä kolmesta taposta.

Oikeudenkäynti tiistaina:

21-vuotias kertoi tunteneensa Åkerlundin noin kuukauden verran.

Åkerlund ja 21-vuotias olivat ottaneet parissa ravintolassa useita oluita ja väkeviä. - Ehkä viisi-kuusi olutta ja parit paukut väkeviä. Olin tukevasti päihtynyt, mutten nyt tiedottomassa tilassa.

- En ole varma kenen idea oli lähteä McDonaldsiin.

Autossa oli Åkerlundin ja 21-vuotiaan lisäksi myös nainen, joka ajoi. He olivat tilanneet ruuan autokaista tilauspaikasta ja odottivat vuoroaan luukulle. Edessä oli vaaleansininen avoauto.

21-vuotias oli mennyt ulos. Hän kertoi, että hänen tapanaan on odottaa autokaistalla ulkona.

- En muista, että olisin jutellut avoauton henkilöiden kanssa. Olin siinä ehkä pari minuuttia.

21-vuotias oli vienyt arvokkaan lainassa olleen puhelimen autoon siltä varalta, että tulee hässäkkää.- En muista haastaneeni riitaa. Olen yrittänyt kovasti muistella.

"Joku riita siinä oli"

- En muista, että olisin jutellut kenenkään kanssa. Esa tuli autosta ulos. En muista tarkalleen mitä puhuttiin. Jotain auton tehoista ja merkeistä puhuttiin. Poltin tupakkaa siinä. Muistelisin, että Esa olisi pyytänyt tulta, mutta sieltä oli sanottu, että kaveri vieressä polttaa. Eikö sillä ole.

- Joku riita siinä oli Esalla ja etupenkillä olleella. En tiedä mistä se sai alkunsa. Siinä huudettiin.

- Olin siinä syrjemmällä, enkä oikein reagoinut mitenkään. Esaa ei lyöty, eikä hakattu. Esa poistui paikalta ja menin henkilöauton viereen. Sen muistan, että yhdeltä mieheltä oli lasit hukassa. Katsoin ympärille, enkä nähnyt niitä.

Poliisitutkinnassa 21-vuotias oli kertonut, että Åkerlund oli napannut nämä lasit ja heittänyt ne pois. - Niin se on varmaan mennyt.

- Esa palasi ja mä menin Esaa vastaan. Yritin estellä, mutta hän käveli ylitse. Aika nopeasti tuli ensimmäinen laukaus. Esa oli auton vieressä ja nosti kättään ja ampui. Uhri kaatui penkille. Itse jähmetyin siihen.

Ensimmäisen ja toisen laukauksen aikana kului minuutti.

- Lähdin siitä pois. En muista huusiko joku jotain ja tulin takaisin parkkipaikan ja metsän reunaan. Sitten tuli toinen uhri ja kolmas. Itse juoksin metsään Yritin etsiä puhelinta, jotta olisin voinut soittaa apua.

"Syyt niskoille"

21-vuotias oli nähnyt, että Landcruiser liikkui. - Ajattelin, että saan puhelimen ja hyppäsin kyytiin.

- Autossa oli puhetta, että mä otan syyt niskoille, koska olisin ensikertalainen ja pääsisin helpommalla. En ajatellut siinä mitään. Ammuin useita laukauksia ikkunasta ulos, jotta käsistä näkyisi, että olen ampunut. Minulla oli pelkotila, mutta mitään uhkailua siinä ei ollut.

- Pelkäsin, että hän voi tehdä mulle jotain.Olin sokissa ja paniikissa. Pelkäsin, että siinä käy jotain.

- Yhdessä vaiheessa poliisiauto tuli vastaan, eikä mennyt kauaa kun poliisiauto oli meidän perässä. Esa antoi aseen takaisin mulle.

- Kun poliisit ottivat meidät kiinni, ase oli mulla.

Kuulustelut

Poliisi pysäytti Landcruiserin puolisen tuntia ampumisten jälkeen. Tuolloin oli siis tiistai 6. heinäkuuta.

21-vuotiasta kuulusteltiin ensimmäisen kerran samana aamuna: poliisin esitutkintapöytäkirjan mukaan kuulustelu alkoi 6.25 eli teosta oli kulunut neljä ja puoli tuntia.

21-vuotias kertoi, että häntä oli solvattu avoautosta ja siitä seurasi murhenäytelmä.

Poliisi kysyi: "Oletko sinä aiheuttanut ampumisellasi kahden ihmisen kuoleman?" (Tuossa vaiheessa yksi uhreista oli vielä hengissä sairaalassa)

21-vuotias vastasi: "Tulkitkaa sitten vaikka niin. Kuulkaa todistajat, he kertovat varmaan paremmin kuin minä."

Poliisi: "Tunnustatko siis tappaneesi kaksi ihmistä?"

21-vuotias: "En kiistä, mutta en tiedä. En välitä. En sano enää mitään".

Samaan aikaan kuulusteltiin autossa ollutta naista. Hän kertoi, ettei nähnyt laukauksia, mutta autossa 21-vuotias oli naisen mukaan kertonut ampuneensa.

Esa Åkerlundia kuulusteltiin 12.27 ja lausunto oli lyhyt: "En todellakaan ole ketään ampunut". Esitutkintapöytäkirjasta selviää, että kiinnioton jälkeen hetken yksin poliisiautossa ollut Åkerlund oli saanut raudoitetut kätensä etupuolelle ja nuollut niitä. Poliisi arveli, että tarkoituksena oli yrittää poistaa ruutijäämiä.

Samana päivänä kello 16.10 alkaneessa kuulustelussa 21-vuotias kertoi Åkerlundin olleen ampujan. Kuulustelussa hän sanoi, ettei ollut ehtinyt miettiä asioita ja vasta nyt ymmärtänyt vakavuuden. - Esa puhui jostakin 6 vuoden tuomiosta, minkä joutuisi ensikertalaisena kärsimään. Esa oli autossa sanonut minulle, että hän omilla taustoillaan joutuisi lusimaan tosi pitkän vankilatuomion.

9. heinäkuuta Åkerlund näki valvontavideon ja tunnisti itsensä ampujaksi. Hän myönsi kolme tappoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.