Mainos

Autoala: Myynti ei vedä

Autoala joutuu tarkistamaan tämän vuoden myyntiennustettaan reippaasti alaspäin taloustilanteen nopean heikentymisen vuoksi. Autoalan keskusliiton AKL:n toimitusjohtaja Pentti Rantala kertoo, että liitto päättää uudesta ennusteestaan myöhemmin tällä viikolla.

AKL ennusti syksyllä, että uusia henkilöautoja myydään tänä vuonna noin 120 000. Eräiden arvioiden mukaan määrä voi pudota jopa 80 000 auton tasolle. Rantala ei kuitenkaan halua puhua tarkoista luvuista ennen kuin alan ennusteryhmä on kokoontunut.

- Tulemme pudottamaan 120000:sta ilman muuta, hän muotoilee.

Rantalan mukaan mitään 1990-luvun laman kaltaista katastrofia ei ole kuitenkaan näkyvissä alalla. Myynti putosi alimmillaan noin 60 000 uuteen henkilöautoon vuonna 1993.

Alkanut vuosi näyttää autoalalla lupaavammalta kuin miltä vielä vuoden loppupuolella näytti.

- Viikonloppuna oli kautta maan, käytännössä kaikilla autoliikkeillä viikonloppunäyttelyt. Kentältä tullut palaute kertoo, että näyttelyissä oli jopa poikkeuksellisen vilkasta, Rantala sanoo.

Hän muistuttaa, että takana on verraten hyvä autokauppavuosi, ja autokauppojen taseet ovat vahvoja. Viime vuonna uusia henkilöautoja myytiin 140 000 kappaletta.

Ennustaminen vaikeaa

Autoalan keskusliiton puheenjohtaja Matti Pörhö korostaa, etti mitään katastrofaalista romahdusta ole näkyvissä. Huomenta Suomen haastattelema Pörhö sanoo, että mitään tarkempia lukuja ei automyynnistä ole olemassa. Nyt esitetyt arviot ovat Pörhön mukaan yksityisten kauppiaiden, eivät liittojen, tekemiä.

Pörhön mukaan ennustaminen vaikeaa, mutta vähemmän autoja myydään kuin viime vuonna.

Hiilidioksidipäästöjen rajoitukset ovat laskeneet isojen autojen hintoja. Niitä myydään tällä hetkellä rajuilla alennuksilla.

- Autokaupat seuraavat sitä hintaa, mitä asiakkaat ovat valmiita maksamaan. Autojen väliraha noudattelee markkinahintaa. Kauppiaat eivät voi maksaa enempää, mitä ostajat maksavat, Pörhö muistuttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.