Auto on paras turva ukonilmalla

Suomalaiset osaavat jo nykyisin suojautua melko hyvin salamoilta. Perustiedot, kuten avoimien kenttien ja korkeiden puiden alustan karttaminen, ovat tiedossa. -Jos ihmisryhmä jää taivasalle ukonilmassa, heidän on syytä hajaantua. Sopiva välimatka on vähintään viisi metriä, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen Tapio Tuomi.

Turvallisin paikka ulkona ukonilmalla on auto. Teräskuorinen auto muodostaa ns. Faradayn häkin, jonka sisään salama ei pääse, kunhan ikkunat ja ovet on suljettu. Autossa ei kuitenkaan tule koskea sen metalliosiin.
-Tänä kesänä autossa ollut suomalaisnuorten ryhmä selvisi vammoitta, vaikka salama iski autoon, Tuomi muistuttaa.

Ulkosalla tulee rajuilman aikana kyyristyä jalat yhdessä asentoon, jossa myös pää on kumarassa. Jos ulkona ei pääse autoon, turvallisin paikka on isomman puun korkeutta vastaavan etäisyyden päässä puusta. Käytännössä etäisyys on 15-20 metriä.
-Tällöin puu tuo suojaa. Jos salama iskee lähelle, puu todennäköisesti sieppaa sen, Tuomi tähdentää.

Sisätiloissa paras suoja salamoilta on ukkosenjohdatin. Savupiipun kyljestä alkava johdatin on tarpeen, sillä sähköä johtavan noen peittämä savuhormi on salamalle oiva tie taloon. Sähkölaitteet on syytä ottaa ukonilmalla irti pistokkeista. Epäsuora salamanisku voi edetä linjoja pitkin pistokkeisiin. Pistokkeiden lähellä ei myöskään ole syytä oleilla salamoidessa. Kännykkä on rajuilmalla turvallinen, mutta lankapuhelimen käyttäjä saattaa saada korvaansa vihoviimeisen viestin.

Ulkona on luonnollisesti syytä välttää ukonilmalla merta ja muita vesistöjä. Pienveneilijä tai uimari ovat salamalle otollisesti vedenpinnan yläpuolella. Vesi on ukonilmalla riski myös sisätiloissa. Vesihanan käyttöä ja kylpyä kannattaa silloin välttää.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat