Mainos

Australian pääministerin terrorilausunnolle kritiikkiä

Australian pääministerin John Howardin kommentit ennaltaehkäisevistä iskuista ulkomailla sijaitseviin terrorikohteisiin ovat saaneet naapurimaat raivoihinsa. Howard sanoi eilen televisiohaastattelussa, että Australia voi ryhtyä toimiin, jos se tuntee etujensa olevan uhattuina, koska kansainvälinen lainsäädäntö ei enää ole riittävä tae kansalliselle turvallisuudelle.

Howardin puheet tuomittiin Filippiineillä, Malesiassa ja Indonesiassa, missä Balin lokakuun pommi-iskussa sai surmansa yli 80 australilaista lomailijaa.

Howard ei eilen sanonut, millaisia toimia hän tarkoitti, eikä maininnut tulisivatko myös sotilaalliset toimet kysymykseen. Tänään hän puolusti lausuntoaan, mutta totesi, ettei se ollut tähdätty lähimpiä naapurimaita vastaan.

-Se ei ollut millään tavalla tähdätty alueen hallituksia vastaan, hän sanoi maan parlamentissa.

Australian oppositio syytti välittömästi lausunnon jälkeen Howardia vastuuttomasta populismista ja vaati häntä perumaan puheensa.

Indonesian ulkoministeri Hassan Wirayuda tuomitsi Howardin puheet "anteeksiantamattomiksi" ja totesi ajatuksen terrorismin vastaisesta iskusta toiseen maahan olevan vastoin YK:n peruskirjaa ja kansainvälistä oikeutta. Hänen malesialaiskollegansa Sayed Hamid Albar kuvasi Howardin lausuntoa uhaksi maailmanrauhalle. Filippiinit puolestaan nimitti Howardin lausuntoa "kummalliseksi".

Presidentti Gloria Arroyon turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Roilo Golez sanoi suosittelevansa Australian kanssa sovitun terrorismin vastaisen yhteistyösopimuksen uudelleenarviointia.

-Howardin lausunto oli minusta ylimielinen, hän sanoi.

Uuden-Seelannin pääministeri Helen Clark pyrki Australian ulkoministeriön tavoin tyynnyttelemään virkaveljensä puheista syntynyttä kohua.

-Mistään mitä olen lukenut ei voi päätellä, että Australia olisi aikeissa hyökätä minnekään, Clark sanoi tänään.
(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.