Aung San Suu Kyi armahdetaan osittain

Myanmarin syrjäytetty johtaja Aung San Suu Kyi on saanut osittaisen armahduksen, Myanmarin valtion tiedotusvälineet kertovat.

Armahdus koskee vain viittä tuomiota, valtionmedian lähetyksessä sanottiin. Suu Kyillä on yhä 14 rikosasiaa, jotka jäävät voimaan.

On epäselvää, mitä osan tuomioista armahtaminen tarkoittaa Aung San Suu Kyille käytännössä. Myanmarissa myönnetään usein juhlapyhien kunniaksi armahduksia tuhansille samanaikaisesti.

Viime viikolla Suu Kyi siirrettiin vankilasta tiukasti valvottuun hallintorakennukseen, hänen puolueestaan kerrottiin.

Tuomioita pidetään tekaistuina

Suu Kyi on ollut vangittuna vuoden 2021 vallankaappauksesta lähtien. 

Nyt 78-vuotias Suu Kyi on tuomittu vankeuteen yhteensä 33 vuodeksi useissa oikeudenkäynneissä. Hänet on tuomittu muun muassa korruptiosta, laittomien radiopuhelinten hallussapidosta ja koronavirusrajoitusten rikkomisesta.

Monet kansainväliset tarkkailijat ovat pitäneet tuomioita selvästi tekaistuina, ja muun muassa Euroopan unioni ja Yhdysvallat tuomitsivat vuoden 2022 lopulla annetun viimeisimmän, seitsemän vuoden vankeustuomion.

Suu Kyi sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991 taistelustaan ​​demokratian puolesta.

Suu Kyitä on myöhemmin myös arvosteltu siitä, ettei tämä valtavuosinaan pyrkinyt pysäyttämään rohingya-muslimivähemmistön vainoa Myanmarissa.

Edellisen diktatuurin aikana Aung San Suu Kyi oli kotiarestissa useaan otteeseen yhteensä noin 15 vuoden ajan.

Sotilasjuntta hallitsee maata

Eilen Myanmaria hallitseva sotilasjuntta jatkoi maanantaina maan hätätilaa kuudella kuukaudella. Päätöksen katsotaan todennäköisesti lykkäävän vaaleja, jotka juntta oli luvannut järjestää jo elokuuhun mennessä.

Myanmarissa on pidätetty yli 21 000 ihmistä sotilasjuntan kaapattua vallan. Paikallisen tarkkailuryhmän mukaan Myanmarissa on surmattu yli 3  800 ja pidätetty yli 24  000 ihmistä. Sotilasjuntta väittää terroristien surmanneen yli 4  000 siviiliä sen jälkeen, kun juntta kaappasi vallan.

Uutista on korjattu kello 10.06: toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Suu Kyi on armahdettu vain osittain.

Uutista on päivitetty lisätiedoilla kello 9.49 ja kello 10.48.

Lue myös:

    Uusimmat