Teetkö enemmän kotitöitä, koska puolisosi "ei osaa"? Aidon osaamattomuuden sijaan kyse saattaa olla tästä – "Voi johtaa katkeruuteen"

Hyvästit kaaokselle! Näin viikkaat sukkaparit siisteiksi 1:48
KATSO MYÖS: Hyvästit kaaokselle! Näin viikkaat sukkaparit siisteiksi

Kaikki eivät ole tottuneet hoitamaan kotitöitä tai suunnittelemaan arjen pyöritystä. Se ei tarkoita, etteikö noita taitoja voisi oppia ja näin ollen osallistua tasapuolisemmin parisuhteen arkeen.

Parisuhteissa on kyse kompromisseista ja vastuun jakautumisesta tasapuolisesti. On täysin normaalia, että yhteen muuttamisen jälkeen mukaudutaan tietynlaisiin rooleihin ja hoidetaan asioita perustuen omiin vahvuuksiin ja mieltymyksiin.

Jokaisessa parisuhteessa tehdään omat ratkaisut ja välillä kodin askareet painottuvat luonnollisista syistä enemmän toisille. Tärkeintä on, että tilanne koetaan kaikkien mielestä oikeudenmukaiseksi.

Mutta entä jos tuntuu, että kotityöt ja arjen suunnittelu eivät jakaudu lainkaan tasaisesti? Kotityöt ovat taatusti yksi yleisimmistä riidan aiheuttajista, harva kun haluaa toimia vanhempana aikuiselle puolisolleen.

Osaamattomuus kotitöiden hoitamiseen tai kauppalistan laatimiseen saattaa olla puhtaasti tottumattomuutta hoitamaan kyseisiä asioita, mutta pahimmillaan ilmiössä on kyse tietoisesta välttelystä yhteisten asioiden hoitamiseen.

"Voi johtaa katkeruuteen ja vihamielisyyteen"

Metro-julkaisun haastattelema psykoterapeutti ja parisuhdeterapeutti Dipti Tait puhuu "aseistetusta epäpätevyydestä". Termillä hän tarkoittaa sitä, kun henkilö antaa kuvan epäpätevyydestä ja avuttomuudesta välttääkseen tekemästä tiettyjä asioita ja joissain tapauksissa suoriutuu tehtävistä tarkoituksella huonosti välttääkseen niiden tekemisen jatkossa.

Tällaisessa tapauksessa toisen osapuolen pitää ottaa tehtävät hoitaakseen ja käyttäytyminen voi luoda epäterveen valtasuhteen parisuhteessa.

– Se luo vakavan epätasapainon jaetun vastuun ja työmäärän kannalta ja voi johtaa katkeruuteen, vihamielisyyteen sekä vahingoittaa itsetuntoa johtaen lopulta loppuunpalamiseen, Dipti toteaa.

Epäpätevyyden aseistaminen omaksi hyödykseen saattaa olla alitajuntaista käytöstä, mutta erityisen haitallista se on silloin, kun sitä harjoitetaan tarkoituksenmukaisesti. Diptin mukaan se on käytännössä kiusaamisen yksi muoto.

Aidon epäpätevyyden ja sen hyväksikäyttämisen ero

Mistä sitten erottaa, onko kumppani oikeasti epäpätevä hoitamaan tiettyjä asioita vai antaako hän ymmärtää asian olevan niin? Ja onko lopulta väliä, kummasta tapauksesta on kyse?

Diptin mukaan on tiettyjä keinoja, joiden avulla pystyt selvittämään kumppanisi tarkoitusperät.

Jos puoliso esimerkiksi sanoo, ettei osaa tai pysty tekemään tiettyä asiaa, mutta tiedät hänen onnistuneesti suorittaneen saman asian jossakin muualle, kyse ei todennäköisesti ole aidosta epäpätevyydestä.

– Epäpätevyyden ei pitäisi olla validi tekosyy sille, että jätät tehtävän jonkun muun vastuulle, Dipti toteaa.

Kahden täysin toimintakykyisen aikuisen suhteessa voi kyllä opetella myös uusia taitoja, jos todella haluaa auttaa puolisoaan.

Parisuhteissa on liikuttu vahvasti tasa-arvoisempaan suuntaan ja jos toteutus ei tunnu tasa-arvoiselta, asiasta kannattaa rohkeasti ja rauhallisesti keskustella puolisonsa kanssa.

Katso myös: Siivousguru Auri Kananen jakaa parhaat ikkunanpesuvinkkinsä

Siivousguru Auri Kananen jakaa parhaat ikkunanpesuvinkkinsä 1:12
Videolla somen suosikkisiivooja, siivousguru Auri Kananen jakaa parhaat ikkunanpesuvinkkinsä!

Lähde: Metro

Lue myös:

    Uusimmat