Asuntovelallisten korkokurimus saattaa olla helpottumassa: "Ei huolta, että korot enää nousisivat"

Euriborit laskivat – onko asuntovelallisten korkokurimus helpottumassa? 7:33
Euriborit laskivat – onko asuntovelallisten korkokurimus helpottumassa?

Aktian Lasse Corin arvioi, että 12 kuukauden euribor voisi liikkua vuoden päästä kolmen prosentin tuntumassa. Hän ei odota asuntomarkkinoille merkittävää piristymistä vielä kevääksi.

Suomalaisten yleisin asuntolainan viitekorko eli 12 kuukauden euribor on laskenut viime aikoina jo selvästi alle neljän prosentin. Torstaina vuoden euribor oli 3,727 prosenttia, kun se syksyllä huiteli korkeimmillaan yli 4,2 prosentin lukemissa. Asuntovelallisten pahin korkokurimus saattaakin vähitellen olla helpottamassa.

Orastavat merkit korkokäänteestä ovat vahvistuneet, kun hintojen nousu on hidastunut merkittävästi viime kuukausina. Inflaation rauhoittumisen ansiosta Euroopan keskuspankki (EKP) voi ryhtyä laskemaan ohjauskorkojaan ehkä jo kevään aikana.

– Uskon, että näemme jo keväällä ensimmäiset (EKP:n) koronlaskut, sanoo Aktia-pankin pääekonomisti Lasse Corin STT:lle.

Hänen mukaansa hintojen nousupaineet ovat hellittäneet euroalueella erittäin paljon. Marraskuussa euroalueen inflaatio hidastui jo 2,4 prosenttiin.

– Vielä vuotta aiemmin se oli yli kymmenen prosenttia, eli se on hidastunut erittäin voimakkaasti.

Uutistoimisto Bloomberg ja talouslehti Financial Times uutisoivat keskiviikkona, että sijoittajat odottavat EKP:n aloittavan koronlaskut todennäköisesti jo ensi vuoden alkuneljänneksellä. Myös Nordea arvioi torstaina, että EKP voi ensi viikon kokouksessaan avata oven ensimmäiselle koronlaskulle jo alkuvuoden aikana.

Aktian Corin uskoo, että suotuisan inflaatiokehityksen ansiosta 12 kuukauden euribor laskee vielä tuntuvasti nykyiseltä tasolta.

– Odotan, että ensi vuonna loppuvuodesta ollaan selkeästi alle sen, missä ollaan tällä hetkellä, Corin sanoo.

Hän arvelee, että vuoden päästä 12 kuukauden euribor voisi olla noin kolmen prosentin tuntumassa.

Hintojen nousupaineita hillitsee Corinin mukaan myös se, että euroalueen talousnäkymät ovat nyt heikot.

– Kun taloudessa menee huonosti, se vähentää hintapaineita. Se puhuu sen puolesta, että näemme tasaista korkojen laskua, kun mennään tästä eteenpäin.

Euriboreissa nähty keikaus

Perinteisesti kolmen ja kuuden kuukauden euriborit ovat olleet jonkin verran matalampia kuin 12 kuukauden euribor. Viime aikoina viitekoroissa on kuitenkin tapahtunut käänne, kun vuoden euribor alitti syksyllä kuuden kuukauden euriborin ja hiljattain myös kolmen kuukauden euriborin.

Corinin mukaan tämä kertoo siitä, että EKP:n odotetaan laskevan ohjauskorkojaan seuraavan vuoden aikana.

Torstaina kolmen kuukauden euribor oli 3,969 prosenttia ja kuuden kuukauden euribor 3,948 prosenttia. Ne liikkuivat siis reilut 0,2 prosenttiyksikköä korkeammalla kuin 12 kuukauden euribor.

Miten asuntolainaa ottavan tai asuntovelallisen kannattaisi ajatella viitekoron valinnasta nyt, kun korot ovat kääntyneet laskuun?

Corinin mukaan asiaa pitäisi miettiä koko laina-ajan eli esimerkiksi 25 vuoden perusteella. Hän toteaa, että pitkällä aikavälillä kolmen kuukauden euribor on ollut suurimman osan ajasta vähän matalampi kuin 12 kuukauden euribor.

– Jos miettii koko 25 vuoden laina-aikaa, niin todennäköisesti kolmen kuukauden euribor on vähän halvempi.

Kääntöpuolena on Corinin mukaan se, että kolmen kuukauden euriborissa korontarkistuspäivä tulee aina kolmen kuukauden välein.

Asuntokauppa vielä vaisua

Korkokäänteestä huolimatta Corin ei odota asuntomarkkinoille merkittävää piristymistä vielä ensi kevääksi. Hänen mukaansa Suomen talouden näkymä on nyt varsin heikko ja se pitää kuluttajia varovaisina.

Corin sanoo, että työmarkkinoilla tilanne on kääntymässä heikompaan suuntaan.

– Työttömyysaste on noussut. Se on aika iso tekijä, joka vaimentaa asuntomarkkinoita.

Hän lisää, että markkinoilla on vielä paljon myymättömiä uudisasuntoja. Niissä hinnat eivät ole laskeneet samalla tavalla kuin vanhoissa asunnoissa.

– Sanoisin, että kesän jälkeen voitaisiin nähdä jo vahvempi käänne asuntomarkkinoilla.

Tähän liittyy silti Corinin mukaan kysymyksiä siitä, miten Suomen talous kehittyy.

– Korkonäkymä on hyvä, mutta minua huolettaa Suomen talous tällä hetkellä.

Vaikka asuntomarkkinoiden käännettä pitää vielä odottaa, on tilanne Corinin mukaan psykologisessa mielessä melko hyvä yksittäiselle asuntolainan ottajalle tai asuntovelalliselle.

– Ei ole huolta siitä, että korot enää nousisivat. Sitten vain pitää odottaa, että korot laskevat ja oma viitekorko lähtee siitä päivittymään.

Korjaus 8.12. kello 15.21: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että lokakuussa euroalueen inflaatio hidastui 2,4 prosenttiin. Tuo prosenttiluku oli kuitenkin oikeasti marraskuun inflaatio.

Lue myös:

    Uusimmat