Asiantuntijat ylistävät Ukrainan tapaa käyttää USA:n antamia HIMARS-raketinheittimiä – Sotilas: "Sota olisi ohi, jos ne olisivat saapuneet aikaisemmin"

Ukraina on iskenyt raporttien mukaan Yhdysvaltojen lahjoittamilla rakentinheittimillä tähän mennessä esimerkiksi Iziumissa sijaitsevaan Venäjän sotilastukikohtaan sekä Melitopolin lentokentälle.

Ukrainan armeija julkaisi reilu viikko sitten ensimmäisen videon, jolla se esitteli pitkään toivomiaan ja Yhdysvaltojen toimittamia HIMARS-raketinheittimiä, joiden kantama on suurempi kuin muiden Ukrainalla käytössä olevien aseiden.

Maanantaina Ukrainan armeija julkaisi huomattavasti valoisampaan aikaan kuvatun videon tulittavasta HIMARS-raketinheittimestä.

Videosta tekee erityisen se, että sillä Ukraina selvästi pyrkii osoittamaan, miten se kallisarvoisia raketinheittimiä käyttää.

Videon pitkässä painoksessa raketinheittimillä ajetaan varsin vauhdikkaasti oletettuun tuliasemaan, raketit ammutaan ja sen jälkeen poistutaan paikalta, jotta Venäjä ei saa tilaisuutta iskeä takaisin, arvioi majuri Mika Mäenpää näkemäänsä Twitterissä. Reutersin jakamassa videon lyhyessä versiossa ei ole mukana tuliasemaan ajoa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

HIMARS eli koko nimeltään M142 High Mobility Artillery Rocket System on vuonna 2010 käyttöön otettu yhdysvaltalaisvalmisteinen pitkän kantaman raketinheitin, joita on julkisten tietojen mukaan rakennettu reilut 500 kappaletta.

HIMARS voidaan aseistaa erilaisilla ohjuksilla, joilla saavutetaan jopa 300 kilometrin tehokas maksimikantama. Ukrainalle annettujen rakettien kantama on kuitenkin vaatimattomampi, eri lähteiden mukaan 50–80 kilometriä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Yhdysvallat on luvannut lahjoittavansa lisää HIMARSeja, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan Ukrainalla on niitä käytössään varsin vaatimattomat neljä kappaletta.

– Ukrainalaissotilaat käyttävät uusia aseitaan (HIMARSeja) järkevästi. He ampuvat tyypillisesti yöaikaan yksi tai kaksi rakettia ammusvarastoihin tai komentokeskuksiin. HIMARSit pidetään pois etulinjasta turvallisuuden vuoksi, kirjoittaa The New York Times Pentagonin viranomaisten ja sotilasasiantuntijoiden lausuntojen perusteella.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin hallinnosta on todettu, että luvattujen kahdeksan HIMARSin pitäisi saapua Ukrainaan heinäkuun puoliväliin mennessä. Ensi alkuun niitä käyttämään koulutettiin 60 ukrainalaista.

Washington Postin (WP) haastatteleman ukrainalaissotilaan mukaan HIMARSien tarkkuus on antanut mahdollisuuden iskeä vapaammin eri kohteisiin. Siinä missä aiemmin käytössä olleilla raketeilla ei mieluusti ammuttu sotilaan mukaan asutuskeskusten yli, on tilanne nyt toinen.

– Minulla ei ole mitään epäilyksiä siitä, mihin osumme. Tiedän, että raketit osuvat, koska ne ohjautuvat satelliittien avulla, nimimerkkiä Moroz käyttävä sotilas totesi WP:lle.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina julkaisi videon panssarivaunujen tuhoamisesta – näin ilmaiskut osuivat venäläisten tankkiletkaan 0:44
Näin Ukrainan iskut murjoivat letkassa liikkuneita venäläispanssareita.

Koska HIMARS-raketinheittimiä on vähän, ei niitä luonnollisestikaan riitä joka paikkaan. Vaikka länsimaat ovat toimittaneet suuria määriä aseita Ukrainaan, taistelevat lukuisat yksiköt vanhalla kalustolla.

Nimimerkkiä Kuzya käyttävä ukrainalaissotilas totesi, että 50 HIMARSia olisi sopiva määrä, jotta niitä voitaisiin sijoittaa neljän nipuissa eri rintamille. Sputnik-nimimerkki puolestaan totesi Washington Postille, että pitkään toivotut raketinheittimet olisivat saaneet tulla jo aikaisemmin.

– Mielestäni niiden saapumisessa meni liian pitkään. Sota olisi ohi, jos ne olisivat saapuneet aikaisemmin, Sputnik sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat