Venäjä käynnistelee sotataloutta: Lomat voitaisiin perua ja yritykset valjastaa armeijan käyttöön

Vaikka viralliset tiedot Lysytshanskista ovat ristiriitaisia, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW), että Ukraina on todennäköisesti vetänyt joukkonsa kaupungista.

Venäjälle Luhanskin todennäköinen valloitus on merkittävä propagandavoitto, toteaa australialainen kenraalimajuri evp. Mick Ryan Twitterissä.

Uusilla valloituksilla voidaan Ryanin mukaan perustella Venäjän Duuman 30. kesäkuuta ehdottamia toimenpiteitä, jotka ohjaavat liike-elämää sotatalouden suuntaan.

Duuma esimerkiksi ehdottaa, että omistuspohjasta riippumatta kaikkien yritysten pitäisi olla valmiita toimittaan tarvikkeita Venäjän armeijalle, ajatushautomo ISW kirjoittaa.

Myös työehtoihin haetaan muutoksia siten, että esimerkiksi lomien aikaan voitaisiin tehdä töitä.

– Kreml totesi ehdotuksen kuvauksessa, että niin sanottu erikoisoperaatio Ukrainassa on paljastanut puutteita. Erityisesti nämä ovat koskeneet materiaaleja, joita tarvitaan armeijan käyttämien varusteiden korjaamiseen, ISW kirjoittaa.

Venäjän kalustomenetykset Ukrainan sodassa ovat ylittäneet odotukset. Ukrainan arvion mukaan Venäjä on menettänyt pelkästään panssarivaunuja liki 1 600. Kreml ei ole vahvistanut lukuja, mutta länsiarviot Venäjän panssaritappioista ovat liikkuneet vähintään useissa sadoissa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ehdotuksessa todetaankin, että venäläisviranomaisten pitää "keskittää voimansa talouden tietyille alueille".

ISW tulkitsee tämän niin, että presidentti Vladimir Putin todennäköisesti valmistelee taloutta ja teollisuutta kestämään sotaa.

Vaikka kulutussota on kenraalimajuri evp. Ryanin mukaan Venäjälle mieluinen tapa sotia, niin länsimaiden tuen jatkuessa etu kallistuu Ukrainan puolelle.

– Mutta tämä on kiinni jatkuvasta ja lisääntyvästä sotilas-, tiedustelu- ja talousavusta, pakotteista, vaikutuskampanjoista ja sellaisesta strategisesta kärsivällisyydestä, jota lännessä ei aina osoiteta, Ryan toteaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäjä teki Käärmesaarelle uusia iskuja – Ukraina julkaisi videon, jolla sen mukaan näkyy fosforipommeja 0:47
Venäjä teki Käärmesaarelle uusia iskuja – Ukraina julkaisi videon, jolla sen mukaan näkyy fosforipommeja.

Vaikka Venäjällä talouselämää muokataan tehokkaammin tukemaan sotaa,  ISW muistuttaa, että saman kokoluokan keinoja ei ole otettu käyttöön sotilaiden rekrytoinnissa. Venäjä ei ole todennut olevansa sodassa, eikä liikekannallepanoa ole julistettu.

Sen sijaan on raportoitu, että esimerkiksi palkkasotilaille ja tsetseenitaistelijoille on kova kysyntä.

Tsetseenijohtaja Ramzan Kadyrov ilmoitti kesäkuun lopulla, että uusi erikoispataljoona on luotu ja se lähetetään pian aktiivipalvelukseen. ISW:n mukaan tarkoitus on muodostaa yhteensä neljä tällaista pataljoonaa, jotka kaikki oletettavasti lähetetään taistelemaan Ukrainaan.

Sosiaalisessa mediassa taas on kiertänyt videoita, joissa niin sanotussa Donetskin kansantasavallassa pestataan enemmän tai vähemmän vapaaehtoisia taistelemaan Venäjän puolelle.

Lue myös:

    Uusimmat