Ukrainan tiedustelu: Putinin sotakoneita korjaavat venäläisfirmat kieltäytyvät töistä, koska Kreml ei maksa laskuja

Venäjä pyrkii todennäköisesti ottamaan tiukemmin hallintaansa sellaisia venäläisyrityksiä, jotka tukevat maan sotatoimia Ukrainassa, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Venäjällä on Ukrainan tiedustelun mukaan vaikeuksia maksaa sotatoimia tukeville venäläisyrityksille sovittuja korvauksia tehdystä työstä. Tämä taas vaikeuttaa entisestään Venäjän kykyä korjata sodassa vaurioitunutta kalustoa.

Jo aiemmin on raportoitu Venäjällä olevan ongelmia sotakoneidensa korjaamisessa. Yleensä tämän on arveltu johtuvan siitä, että länsipakotteiden vuoksi maassa on pulaa modernin kaluston varaosista.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Nyt Ukrainan tiedustelu väittää, että sotilaskaluston korjauskeskuksien johtajat ovat kieltäytyneet vastaanottamasta vaurioituneita varusteita korjattavaksi, koska edelliset työt on vielä maksamatta.

Ukrainalaisväitettä ei ole vahvistettu, mutta kesäkuun lopulla Venäjän Duuma teki ehdotuksen, jonka mukaan omistuspohjasta riippumatta kaikkien yritysten pitäisi olla valmiita toimittaan tarvikkeita Venäjän armeijalle.

– Kreml totesi ehdotuksen kuvauksessa, että niin sanottu erikoisoperaatio Ukrainassa on paljastanut puutteita. Erityisesti nämä ovat koskeneet materiaaleja, joita tarvitaan armeijan käyttämien varusteiden korjaamiseen, ISW kirjoittaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäjä on menettänyt sodan aikana suuren määrän kalustoa. Ukraina väittää tuhonneensa esimerkiksi liki 1 600 panssarivaunua ja yli 3 700 panssariajoneuvoa.

Taistelukyvyttömäksi tehty panssarivaunu voidaan hyvinkin korjata, jos se vain saadaan hinattua turvaan. Raskaan kaluston puutteesta kärsivä Ukraina on kunnostanut sodan aikana runsaasti vaurioitunutta, mutta korjattavissa olevaa venäläiskalustoa.

Kalustotappiolukuja ei ole vahvistettu. Länsimaiset arviot ovat olleet Ukrainaa pienempiä, mutta kuitenkin merkittäviä. Esimerkiksi tankkitappioita kuvien perusteella laskevan Oryxin mukaan Venäjä on menettänyt 824 panssarivaunua.

Ukraina julkaisi videon panssarivaunujen tuhoamisesta – näin ilmaiskut osuivat venäläisten tankkiletkaan 0:44
Näin Ukrainan iskut murjoivat letkassa liikkuneita venäläispanssareita.

Lue myös:

    Uusimmat