Video: Venäjä väittää tuhonneensa USA:n lahjoittamia HIMARS-raketinheittimiä ja niiden ammusvarastoja – Ukraina kiistää

Venäjä on julkaissut videon, jossa se väittää näkyvän, miten maan armeija tuhoaa HIMARS-raketinheittimiä tai niille kuuluvia ammuksia. Ukraina kiistää väitteen HIMARSien tuhosta, eikä videon aitoutta ole varmennettu.

Tuhotut raketinheittimet sijaitsivat Malotaranivkan kylän lähellä, väittää Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov. Malotaranivka sijaitsee rautatieasemaiskun myötä tunnetuksi tulleen Kramatorskin kylän eteläpuolella Itä-Ukrainassa.

Raketinheittimien lisäksi Venäjä sanoo tuhonneensa kaksi ammusvarastoa, joissa säilytettiin HIMARSien ampumia raketteja.

Ukrainan armeijan yleisesikunta on kiistänyt Venäjän väitteet HIMARSien kohtalosta.

– Venäjän propaganda levittää aktiivisesti väärää tietoa HIMARS-raketinheittimien tuhoamisesta. Painotamme, etteivät nämä viestit ole yhteydessä todellisuuteen, eivätkä ne ole mitään muuta kuin Venäjän valheita, Ukrainan armeijan yleisesikunta kirjoittaa Twitterissä.

– HIMARSit tuottavat jatkuvasti järisyttäviä iskuja strategisesti tärkeisiin kohteisiin, yleisesikunta jatkaa.

Ukraina kuvaa HIMARSin henkilöstölle, huollolle ja varusteille aiheuttamia tappioita "valtaviksi".

Yhdysvallat on lahjoittanut Ukrainalle yhteensä neljä HIMARS-raketinheitinjärjestelmää. Heinäkuun puoliväliin mennessä Pentagon on luvannut niitä ilmestyvän Ukrainaan toiset neljä kappaletta. Tiedossa ei ole, kuinka paljon ammuksia on toimitettu tai luvattu.

Ukraina on iskenyt raporttien mukaan HIMARSeilla tähän mennessä esimerkiksi Iziumissa sijaitsevaan Venäjän sotilastukikohtaan sekä Melitopolin lentokentälle.

HIMARSien käytöstä Ukrainassa on tähän mennessä julkaistu ainakin kaksi videota. Tällä viikolla julkaisemallaan videolla Ukraina selvästi pyrki osoittamaan, miten se kallisarvoisia raketinheittimiä käyttää.

Videon pitkässä painoksessa raketinheittimillä ajetaan varsin vauhdikkaasti oletettuun tuliasemaan, raketit ammutaan ja sen jälkeen poistutaan paikalta, jotta Venäjä ei saa tilaisuutta iskeä takaisin, arvioi majuri Mika Mäenpää näkemäänsä Twitterissä. Reutersin jakamassa, alla olevassa lyhyessä versiossa ei ole mukana tuliasemaan ajoa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

HIMARS eli koko nimeltään M142 High Mobility Artillery Rocket System on vuonna 2010 käyttöön otettu yhdysvaltalaisvalmisteinen pitkän kantaman raketinheitin, joita on julkisten tietojen mukaan rakennettu reilut 500 kappaletta.

HIMARS voidaan aseistaa erilaisilla ohjuksilla, joilla saavutetaan jopa 300 kilometrin tehokas maksimikantama. Ukrainalle annettujen rakettien kantama on kuitenkin vaatimattomampi, eri lähteiden mukaan 50–80 kilometriä.

– Ukrainalaissotilaat käyttävät uusia aseitaan (HIMARSeja) järkevästi. He ampuvat tyypillisesti yöaikaan yksi tai kaksi rakettia ammusvarastoihin tai komentokeskuksiin. HIMARSit pidetään pois etulinjasta turvallisuuden vuoksi, kirjoittaa The New York Times Pentagonin viranomaisten ja sotilasasiantuntijoiden lausuntojen perusteella.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Washington Postin (WP) haastatteleman ukrainalaissotilaan mukaan HIMARSien tarkkuus on antanut mahdollisuuden iskeä vapaammin eri kohteisiin. Siinä missä aiemmin käytössä olleilla raketeilla ei mieluusti ammuttu sotilaan mukaan asutuskeskusten yli, on tilanne nyt toinen.

– Minulla ei ole mitään epäilyksiä siitä, mihin osumme. Tiedän, että raketit osuvat, koska ne ohjautuvat satelliittien avulla, nimimerkkiä Moroz käyttävä sotilas totesi WP:lle.

Koska HIMARS-raketinheittimiä on vähän, ei niitä luonnollisestikaan riitä joka paikkaan. Vaikka länsimaat ovat toimittaneet suuria määriä aseita Ukrainaan, taistelevat lukuisat yksiköt vanhalla kalustolla.

Nimimerkkiä Kuzya käyttävä ukrainalaissotilas totesi, että 50 HIMARSia olisi sopiva määrä, jotta niitä voitaisiin sijoittaa neljän nipuissa eri rintamille. Sputnik-nimimerkki puolestaan totesi Washington Postille, että pitkään toivotut raketinheittimet olisivat saaneet tulla jo aikaisemmin.

– Mielestäni niiden saapumisessa meni liian pitkään. Sota olisi ohi, jos ne olisivat saapuneet aikaisemmin, Sputnik sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat