Pohjalaismies sijoitti puoli miljoonaa euroa omaan tuulivoimalaan

Pohjalaiset ovat tunnettuja sisukkuudestaan sekä loputtomasta puhdistaan. Todellisen näytteen siitä antoi töysäläinen Terho Riiho vuonna 2008 ostaessaan oman tuulivoimalan.

– Tämä on ollut kauaskantoinen unelma, kertoo Terho Riiho, joka otti tämän harvinaisen rohkean askeleen.

– Kymmenisen vuotta olin tätä jo suunnitellut, ja kun tilaisuus tuli, päätin käyttää sen hyväksi.

Riiho asuu vaimoineen Töysässä, jonne pystytettiin marraskuussa 2008 Riihojen omistama tuulivoimala. Riiho on äärimmäisen tyytyväinen tekemäänsä ratkaisuun, sillä tuulivoimaan sijoittaminen on osoittautunut kannattavaksi.

– Minkäänlaisia ongelmia ei ole esiintynyt, olen enemmän kuin iloinen unelmani toteutumisesta, Riiho toteaa.

Epäonnistuminen ei olisi ollut mahdollista

Riiho sanoo katuvansa hankkeensa suhteen vain sitä, ettei ryhtynyt siihen jo aiemmin. Tuulivoimalaan sijoitettu summa, yhteensä noin puoli miljoonaa euroa, kuulostaa tavallisen tallaajan korviin hurjalta. Riiho ei kuitenkaan antanut hinnan hetkauttaa; hän sanoo kulujen olleen laskettavissa jo ennen kuin voimalan hankkiminen tuli ajankohtaiseksi.

– Mielestäni epäonnistuminen hankkeessa olisi ollut mahdoton ajatus, en ole ajatellut sitä ollenkaan, hän toteaa.

– Tuulivoima on sitä paitsi jo vanhaa, tunnettua tekniikkaa. En nähnyt minkäänlaista epäonnistumisen mahdollisuutta.

Vaikka tuulivoimala pystytettiin jo loppuvuodesta 2008, joutui Riiho odottamaan vielä puoli vuotta ennen kuin voimala oli käyttövalmis. Saksasta Suomeen kuljetettu voimala herätti toki naapureissa ja tutuissa kummastusta, mutta kaikki tämä oli Riihon mukaan vain positiivista ihmettelyä.

– Lähinnä he kyselivät, miksei kukaan ole keksinyt tällaista sijoituskohdetta ennen!

Haaveissa siintääkin toinen voimala, jonka Riiho toivoo saavansa suuremman voimalan samalla hinnalla kuin ensimmäisenkin. Tätä toivetta Riiho perustelee lamalla ja hintojen laskulla.

Kritiikkiä valtion virkamiehille

Uuden voimalan hankkiminen ei kuitenkaan ole Riihon mukaan ajankohtaista niin kauan kuin luvatut syöttötariffit antavat odottaa itseään.

Valtiovallan ajatuksen, jonka mukaan vain uusille voimaloille olisi mahdollista myöntää kaivatut tariffit, Riiho tyrmää täysin. Vihreästä energiasta puhuttaessa on hänen mielestään yhdentekevää, onko laitos rakennuksena uusi vai vanha. Riihon mukaan voimala maksaa itsensä tällä hetkellä takaisin noin kahdessakymmenessä vuodessa, syöttötariffin myöntäminen puolittaisi tämän ajan noin kymmeneen vuoteen.

– Ja kymmenen vuottahan on ilmiselvästi parempi aika kuin kaksikymmentä. Se saattaisi myös innostaa uusia yksityisiä henkilöitä sijoittamaan tuulivoimaan, Riiho päättää.

Studio55/Fiia Jokinen

Lue myös:

    Uusimmat