Asiantuntija: Yhdysvallat on allekirjoittanut kidutuksen vastaisen sopimuksen

Yhdysvallat on allekirjoittanut YK:n kidutuksen vastaisen yleissopimuksen, muistuttaa kansainvälisen oikeuden dosentti Jarna Petman Helsingin yliopistosta.

Petmanin mukaan sopimuksen allekirjoittaneilla valtioilla on velvollisuus ryhtyä toimiin ja saattaa tekijät vastuuseen eli tuomioistuimiin. Sopimus velvoittaa kaikkia allekirjoittaneita maita.

- Nyt on kansainvälisen yhteisön vuoro. YK:n kidutuksen vastainen komitea voi tehdä maakäyntejä. Kansainvälinen Punainen risti voi tehdä tarkastuksia. Yleinen mielipide on tehokas paljastaja, Petman sanoi MTV Uutisliven Uutislivessä tänään.

- Nimenomaan suunnitelmallisuus ja järjestelmällisyys tekevät tästä kidutuksen, samoin se, että tässä on valtiollinen toimija. Tämä ei ole vain törkeä pahoinpitely.

Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean eilen julkaistu raportti paljastaa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n käyttäneen muun muassa vesikidutusta ja jopa viikon valvottamista.

Yhdysvallat ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n jäsen eli CIA:n väkivaltaisia keinoja terrorisminvastaisessa sodassa ei voida käsitellä tuomioistuimessa Haagissa. YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä kidutukset voitaisiin käsitellä siellä, mutta todennäköisesti Yhdysvallat estäisi tämän päätöksen veto-oikeudellaan.

Kansainvälisen oikeuden dosentti Petman arvelee, että kidutuksia ei myöskään käsitellä Yhdysvaltain omassa oikeusjärjestelmässä.

Kukaan ei huoli uiguureja eikä jemeniläisiä

Vankileirillä Guantanamossa on yhä yli 130 vankia, presidentti Barack Obaman lupauksista huolimatta. Osa on ollut Guantanamossa yli 12 vuotta ilman oikeudenkäyntiä. 

Uruguay vastaanotti alkuviikosta leiriltä vapautettuja vankeja. Petmanin mukaan Yhdysvalloissa on valtava lakipaketti, joka tavallaan suojaa Guantanamoa sulkemiselta.

- Uruguay vastaanotti nyt vankeja, mutta esimerkiksi Kiinan uiguureja ei huoli leiriltä kukaan, ettei Kiina vain suutu. Leirillä on myös 60 jemeniläistä, jotka ovat jo vapautettuja, mutta yksikään valtio ei heitä halua, koska he voivat olla potentiaalisia terroristeja. Heitä ei voi lain mukaan tuoda Yhdysvaltoihinkaan turvavankiloihin, Petman valaisi ongelmaa Uutisliven vieraana. 



Lue myös:

    Uusimmat