Mainos

Asiantuntija: Tuhkan määrä näyttäisi vähentyvän

Islannissa Eyjafjöll-tulivuori näyttää jo rauhoittumisen merkkejä. Yli-intendentti Arto Luttinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta kertoo, että räjähdysmäinen purkaustoiminta on jo selvästi hellittämässä. Myös purkauksen aiheuttaman tuhkan määrä on vähentynyt.

- Purkautuva kivisula ei enää törmää jäähän ja veteen. Tuhkapilvi on syntynyt nimenomaan kivisulan ja jään törmäyksestä. Purkaus muuttunut nyt rauhalliseksi ja tällä hetkellä sieltä näyttäisi purkautuvan sulaa laavaa kuivalle maalle, jonka vuoksi tuhkatuotto on vähentynyt, totesi Luttinen MTV3:n Huomenta Suomessa.

Luttisen mukaan tulivuoren purkauspaikan ylle levinnyt sankka pilvi Islannissa koostuu tällä hetkellä lähinnä vesihöyrystä.

- Pienempi osuus pilvestä on kivituhkaa, joka syntyy kun laava muuttuu salamannopeasti lasiksi ja pirstoutuu hyvin pieneksi jauheeksi. Tämä nimenomainen jauhe on lasiainesta, joka voi lentokoneen turbiinissa sulaa ja aiheuttaa suurta tuhoa, selvittää Luttinen.

Eyjafjalla-jäätikön tulivuoren purkaus vuonna 1821 kesti noin vuoden. Luttisen mukaan nytkin on mahdollista, että kivisulan kohoaminen tulivuoresta jatkuu.

- Jos laava ei kuitenkaan enää törmää jäähän, ei tuhkapilveä pitäisi syntyä, vaan sinne kasvaa rauhallinen pieni laavatulivuori jäätikön keskelle.

Tuhkapilvi saattaisi saada uudelleen rajut mittasuhteet siinä tapauksessa, että tulivuoren viereen jään alle aukeaisi uusi purkausaukko.

- Minkäänlaisia viitteitä tälle ei kuitenkaan ole. Nyt näyttää lähinnä siltä, että tulivuori on ikään kuin vetäytynyt kasaan ja magman paine on hellittänyt. Siinä mielessä jatko näyttää rauhalliselta, Luttinen kertoo.

Katla-tulivuoren purkaus ei välttämättä dramaattinen

Eyjafjöll-tulivuoren purkausta on aina seurannut myös viereisen Katla-tulivuoren purkaus. Luttisen mukaan onkin todennäköistä, että Katla saattaa purkautua lähiaikoina.

Luttinen kuitenkin korostaa, että magman määrä Katla-tulivuoren sisällä ei näyttäisi olevan dramaattisen suuri.

- Tutkijat ovat tulkinneet, että Katlassa on kivisulaa ehkä 0,1 kuutiokilometriä, joka vastaa suurin piirtein samaa määrää, kuin mikä nyt on purkautunut tästä naapuritulivuoresta. Mikäli Katla purkautusi, puhuttaisiin suurin piirtein samanlaisesta purkaustapahtumasta, mitä nyt viime päivinä on nähty.

Lisäksi Katlan päällä on jäätä huomattavasti enemmän kuin nyt purkautuvassa tulivuoressa.

- Tällöin olisi mahdollista, että purkaus ei yksinkertaisesti jaksa tulla jään läpi. Silloin pinnalla ei juuri tapahtuisi mitään, vaan jäätikkö ehkä hieman romahtaisi.

Mikäli purkaus tulisi Katlan tapauksessa jäätikön läpi, aiheuttaisi se jälleen sankan tuhkapilven ja pahoja tulvia Islantiin.

(MTV3)

Katso yli-intendentti Arto Luttisen haastattelu (Huomenta Suomi 21.4.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.