Mainos

Asiantuntija ruplasta: Suuria kurssimuutoksia yhä odotettavissa

Suomen pankin vanhempi ekonomisti Heli Simola uskoo, että ruplakurssi on kovilla myös tulevina päivinä.

– Venäjän tilanne on ongelmallinen koko talouden kannalta ja aiheuttaa epävarmuutta kotitalouksille ja yrityksille. Varmasti myös tulevina päivinä markkinat tulevat liikkumaan hyvin voimakkaasti ja on mahdollista, että kurssimuutokset ovat suuria, MTV:n Seitsemän uutisisissa vieraillut Simola arvioi.

Hankalassa tilanteessa Venäjällä on valopilkkuna sen suuret varannot.

– Venäjällä on varantoja jäljellä vielä satoja miljardeja dollareita, joten niillä pysytään pitämään taloutta yllä jonkin aikaa, Simola muistuttaa.

Joka tapauksessa ensi vuodesta on tulossa Simolan arvion mukaan synkkä.

– Tällä hetkellä Venäjän talouden näkymät ovat heikot. Jos öljyn hinta pysyisi näissä lukemissa, näyttää hyvin selvältä, että ensi vuonna talouskasvu tulee olemaan roimasti miinusmerkkistä. 

Venäjän keskuspankki nosti viime yönä ohjauskorkoaan 10,5 prosentista 17 prosenttiin. Päätöksen jälkeen rupla vahvistui hetkellisesti, mutta lähti taas päivällä uuteen laskuun.

– Venäjän keskuspankki on hyvin vaikeassa tilanteessa. Toisaalta on heikkenevä rupla, toisaalta hidastuva talouskasvu. Tässä keskuspankin piti tehdä valinta sen puolesta, että pidetään nimenomaan rahoitusjärjestelmän vakautta yllä ja tingitään talouskasvun mahdollisuuksista, Simola selittää Venäjän keskuspankin toimia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.