Mainos

Asiantuntija: Pomarkun teot kertovat suuresta epätoivosta

Perhetyötä pitkään tehnyt asiantuntija vaatii pienten lasten vanhemmille muun muassa erotilanteissa pakollista kriisisovittelua. Lisäksi neuvolapalveluja tulisi vahvistaa, jotta ne tavoittaisivat paremmin lasten vanhemmat.

Kirkkohallituksen kasvatuksen ja perheasioiden yksikön johtaja Päivi Kähkönen toteaa MTV3 Uutisille, että kuten aiemmat perhesurmat myös Pomarkun tapahtumat viestivät suuresta epätoivosta.

– Nämä teot kertovat, että tilanteessa ei ole nähty muuta ulospääsyä.

Lapsista aikuisten pahanolon uhreja

– Toisaalta on hirvittävän vaikea inhimillisesti ymmärtää omien lapsien surmaamista, Kähkönen pohtii.

– Tällaiset teot viestivät siitä, että on ollut vaikea tehdä eroa itsensä ja lasten välille. Lapset uhrataan oman pahan olon, pettymysten tai loukatuksi tulemisen esille tuomiseksi.

Kähkönen yhtyy poliisin tehtävistä virkavapaalla olevien kansanedustajien Kari Tolvasen (kok) ja Tom Packalénin (ps) näkemykseen, jonka mukaan perhesurmista näyttäisi tulleen Suomessa jonkinlainen ilmiö.

– Valitettavasti näin on. Näyttää vahvasti siltä, että voimme alkaa puhua mallioppimisesta. On kuitenkin äärimmäisen surullista, että tällainen malli ratkoa ongelmia leviää.

Hän huomauttaa, että laaja huomio ja uutisointi saattavat joissain tapauksissa olla lisämotivaatio tekoon.

– Sitä toivoisi, että julkinen keskustelu johtaisi aivan päinvastaiseen suuntaan eli hakemaan apua ja tukea. Toki se edellyttää, että niitä on tarjolla.

Avun pyytäminen ei heikkoutta

Päivi Kähkönen peräänkuuluttaakin yleistä arvo- ja asennekeskustelua. Hän muistuttaa, että suomalainen arvoilmapiiri korostaa pärjäämistä ja yksinselviytymistä, epäonnistuminen ei meillä ole sallittua.

– Avun pyytäminen ei kuitenkaan ole osoitus heikkoudesta, päinvastoin.

Kähkönen painottaa tutkimusten osoittaneen, että vanhemmuuden ja varhaisten vuorovaikutustaitojen lisääminen ja tukeminen ehkäisevät tehokkaasti onnettomia ihmissuhteita, myös väkivaltaisia tekoja.

– Hyvät ihmissuhteet lapsuudessa vahvistavat kestämään pettymyksiä aikuisena.

Välitä ajoissa

Perhetyötä yli kymmenen vuotta tehnyt johtaja Päivi Kähkönen neuvoo suomalaisia välittämään siitä, mitä lähipiirissä tai naapurustossa tapahtuu.

– Jokainen äärimmäinen teko viestii tukiverkon hataruudesta. Tarvitaan lähipiirin välittämistä ja rohkeutta ottaa asiat puheeksi perheessä, ystävien kanssa ja naapurustossa.

Satakunnan poliisi löysi miehen ja hänen kolme lastaan ampumalla surmattuina eilen illalla Pomarkussa. Kaikki lapset olivat alle kouluikäisiä. Poliisi vahvistaa, että ensitiedot viittaavat perhesurmaan. Vainajat löysi perheen äiti. Surmansa saaneiden lasten lisäksi perheessä on muutaman kuukauden ikäinen vauva.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.