Kirjeenvaihtajan kommentti: Yhdysvallat lupaa Ukrainalle Patriot-ohjuksia, mutta avulla voi kestää vuosia saapua perille

Kuinka kauan Ukraina joutuu odottamaan lisäapua? – katso USA:n kirjeenvaihtajan arvio 4:21
Kuinka kauan Ukraina joutuu odottamaan lisäapua? Näin MTV:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen arvioi.

"Antakaa meille hemmetin Patriot-ohjukset", kuului Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban vetoomus liittolaisille Politico-lehden haastattelussa maaliskuussa. Nyt Ukrainalle on luvattu haluamansa, mutta toimittamisessa voi kestää, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyed Austin julkisti perjantaina yksityiskohtia uudesta asetoimitussopimuksesta, jolla Ukrainalle tilataan asekalustoa kuudella miljardilla. 

Uusi sopimus on lisäys 61 miljardin aseapupakettiin, jonka Yhdysvaltain kongressi hyväksyi kuukausien viivyttelyn jälkeen tiistaina. Presidentti Joe Biden allekirjoitti sopimuksen keskiviikkona.

Sopimukseen sisältyy muun muassa Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, hävittäjäkoneiden ohjuksia, lennokkeja ja tykinammuksia.

Erityisen kipeästi Ukraina on kaivannut tehokkaampaa Patriot-järjestelmää, jolla se sanoo pystyvänsä torjumaan Venäjän hypersoonisia ohjuksia.

Ukraina saamassa Yhdysvalloilta pitkän kantaman ohjuksia 7:23

Ukraina saamassa Yhdysvalloilta pitkän kantaman ohjuksia – Venäjään on alettu suhtautumaan entistä vakavammin. Katso lisää videolta.

Ukraina saattaa odottamaan apua pitkään

Ukraina on odottanut Yhdysvaltain apua pitkään, koska Ukrainan kohtaloa on käytetty republikaanien toimesta pelinappulana maan sisäisessä politiikassa.

Vaikka osan 60 miljardin apupaketista kerrotaan olevan jo matkalla Ukrainaan, kuuden miljardin sopimuksen aseet eivät välttämättä saavuta Ukrainaa pitkään aikaan. 

Kyseessä on pitkäkestoinen sopimus, joka on sidottu maan aseteollisuuteen ja yksityisten yritysten aikatauluihin, se ei ole siis Yhdysvaltain asevoimien suora lahjoitus.

Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan arvioi keskiviikkona, että tuore 60 miljardin aseapu riittää Ukrainalle täksi vuodeksi, mikä kertoo uusista avustustarpeista jo ensi vuonna. 

Republikaaneissa vastustetaan apupaketteja

Republikaanien äärilaita on ollut pettynyt apupaketin läpimenoon ja vannonut, että se oli viimeinen.

– Jos Ukraina kuvittelee, että tulisi toinen 60 miljardin täydennys Yhdysvaltain kongressilta, turha luulo, vannoi ohiolainen republikaanisenaattori JD Vance The Hill -verkkolehdelle.

Ukrainalla on jo nyt kirittävää taistelukentällä, koska sotilaat ovat joutuneet säästelemään ammuksia Yhdysvaltain ja länsimaiden avustuksen hitauden vuoksi. 

Uutistoimisto AP:n mukaan Yhdysvaltojen toimittamat Abrams-panssarivaunut eivät ole myöskään käytössä, sillä Ukraina ei ole pystynyt suojelemaan niitä Venäjän lennokeilta.

Vaikka kummastakin Yhdysvaltain valtapuolueesta löytyy tahtoa tukea Ukrainaa, enemmistö republikaaniedustajista äänesti lisätukea vastaan. 

Edustajat peilaavat käytöksellään sitä, mitä he kokevat äänestäjien haluavan. Ukrainan kohtalo päätetäänkin osittain Yhdysvaltain marraskuun vaaleissa, missä valitaan maan presidentti ja osa kongressista. 

Mitä enemmän äärikonservatiivit saavat valtaa, sitä eristäytyneempää on Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa ja se on huono uutinen Ukrainalle ja Euroopan liittolaisille.

Kommenttia päivitetty 26.4. kello 21.18 lisäämällä tieto uudesta asetoimitussopimuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat