Asiantuntija: Pakotteet eivät ole suomalaisyritysten suurin huolenaihe Venäjällä

Finpron toimitusjohtaja Markus Suomi ja ulkoministeriön alivaltiosihteeri Matti Anttonen kävivät keskustelemassa MTV:n Huomenta Suomessa siitä, miten PK-yritysten kansainvälistymistä voitaisiin helpottaa.

Suomalaista yritysmaailmaa on perinteisesti leimannut se, että suurten yritysten osuus viennin arvosta on paljon suurempi kuin monella muulla maalla. 

Pienten ja keskisuurten yritysten osuus viennistä on vain noin 15 prosenttia. Finpron toimitusjohtajan Suomen mukaan asiaa selittää osaltaan kotimaamme elinkeinorakenne.

– Kansainvälinen kauppa on ollut pitkään isojen yritysten harteilla ja PK-yritykset ovat toimineet alihankkijoina näille isoille yrityksille, Suomi sanoo.

Anttonen penää lääkkeeksi muun muassa sitä, että suomalaisyritykset uskoisivat enemmän itseensä ja mahdollisuuksiinsa menestyä kovassa kansainvälisessä kilpailussa.

Lähtökohdat kunnossa

Olosuhteista sinivalkoisten yrittäjien mahdollisuudet läpilyöntiin eivät jää hänen mukaansa kiinni.

– Pitäisi saada ajatus siitä, että suomalaisyritykset kyllä pärjäävät hyvin. Maailma on meille mahdollinen. Olemme rakentaneet vuosikymmenten ajan ympäristöä sellaiseksi, että yritysten toiminta on paljon helpompaa.

Suomi on vapaakauppasopimuksia neuvottelevan EU:n jäsen. Olosuhteet ovat yhtä hyvät kuin muillakin Pohjoismailla, Anttonen painottaa.

Venäjän tilanne ja pakotekierre ovat herättäneet suurta huolta suomalaisyrityksissä. Pakotteet eivät kuitenkaan ole Anttosen mielestä Suomen ykkösmurheenaihe.

– Paljon suuremmat haasteet tulevat Venäjän talouskehityksestä, joka oli jo ennen Ukrainan tapahtumia lasku-uralla. Tällä hetkellä Venäjän markkina ei ole se, mistä PK-yrityksen kannattaa välttämättä aloittaa.

Anttonen kehottaa yrityksiä tähyilemään muun muassa Pohjois-Norjaan ja Pohjois-Ruotsiin, jossa on käynnissä pieni buumi öljy- ja kaivosalalla.

Suomi kehottaa kansainvälistymistä halajavia yrityksiä ottamaan rohkeasti yhteyttä Finprohon, jonka tehtäviin vienninedistäminen kuuluu. 

Lue myös:

    Uusimmat