Mainos

Asiantuntija neuvoo: Nyt lämmöntalteenotto pois päältä

Kiinteistöliiton asiantuntija kehottaa kaikkia kerrostalojen kuumuudesta kärsiviä kysymään huoltoyhtiöltä, onko koneellisen ilmanvaihdon lämmöntalteenotto varmasti otettu pois päältä näillä helteillä.

– Koneellinen ilmanvaihto ottaa poistoilmasta lämpöä talteen ja kierrättää lämpimän ilman takaisin sisätiloihin. Tämän pystyy kuitenkin ohittamaan, mutta meille tulevien kyselyjen perusteella kaikissa taloyhtiöissä tätä ei ole osattu tehdä. Kaikki asukkaat eivät sitä ainakaan osaa tehdä, jos tulo- ja poistoilmakoje on huoneistokohtainen, neuvontainsinööri Jaakko Laksola Kiinteistöliitosta sanoo.

– Lisäksi ilmastointi kannattaa olla etenkin yöllä täysillä, jotta talo viilenee.

Laksola muistuttaa tarkistamaan myös suodattimien puhtauden, jotta ilmastointilaite kerää siitepölyn ja muut ilman epäpuhtaudet.

Pitkien hellejaksojen aikana kuumuusongelmia on ilmennyt yllättäen myös uusissa, 2000-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa, joissa on hyvät ilmastointilaitteet.

– Lämpöeristeet ovat nyt sääntöjen mukaan niin hyvät, että lämpö ei tosiaankaan karkaa, Laksola naurahtaa.

Ilmalämpöpumppuun tarvitaan taloyhtiön lupa

Laksolan mukaan myös yksittäinen kerrostaloasukas voi asentaa ilmalämpöpumpun kotiinsa, jos taloyhtiö antaa tähän luvan. Hän ei kuitenkaan usko ilmalämpöpumppujen yleistyvän Suomessa Etelä-Euroopan tapaan.

– Taloyhtiön luvan lisäksi pitää noudattaa hyvää rakennustapaa ja huomioida julkisivumääräykset. Kotteroilla ei saa pilata julkisivua eikä niistä saa olla naapureille äänihaittaa, joten veikkaanpa, että ne eivät yleisty suomalaisissa kerrostaloissa. Kyselyjä meille kuitenkin asiasta tulee.

Laksola kehottaa välttämään helteellä myös paljon lämpöenergiaa tuottavia kodinkoneita kuten pölynimuria, uunia ja plasma-tv:tä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.