Suomi ei ole varautunut tällaisiin hellejaksoihin - satoja ylimääräisiä kuolemia

Juttele lääkärisi kanssa, miten lääkkeesi ja helle vaikuttavat yhdessä. Jos juot pelkkää vettä, muista myös syödä. Rakennussuunnittelijoiden pitää huomioida, että talojen edessä on varjopaikkoja ja vanhainkodeissa viileitäkin tiloja.

Tällaisia ohjeita antaa johtava tutkija Timo Lanki Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ympäristöterveyden osastolta.

– Ilmastonmuutoksen takia tällaiset pitkään jatkuvat hellejaksot lisääntynevät Suomessakin ja samalla väestö ikääntyy. Helteen haitat lisääntyvät. Uusimmissa tutkimuksissamme olemme havainneet, että viimeisten 10 vuoden aikana helleaaltojen vaikutukset ovat voimistuneet. Jokainen pitkä hellejakso voi aiheuttaa useampia satoja ylimääräisiä kuolemia, Lanki kertoo.

Hänen mukaansa suomalaisväestö ei ole vielä sopeutunut helteisiin: meillä helteen haittavaikutukset alkavat näkyä jo 25 asteessa, kun Välimeren maissa ne näkyvät 30 asteessa.

Taloja ei ole rakennettu hellesäihin

Myöskään yhteiskunta ei ole varautunut helteiden lisääntymiseen ja pitkittymiseen.

– Esimerkiksi rakentaessa pitäisi huomioida, että talojen eteen tulisi varjostavia puita ja että talot ovat vaaleista materiaaleista. Ja jokainen tietää, kuinka tukala on nukkua asunnossa, jonka kaikki ikkunat avautuvat vain etelään ja/tai länteen.

Etelän maissa ei ole turhaan ikkunaluukkuja.

- Suomalaiset avaavat ikkunat päivisin ja toivovat tuulenvirettä, vaikka ikkunat pitäisi pitää kiinni ja verhot tai kaihtimet edessä silloin, kun ulkona kuumempaa kuin sisällä. Illan tullen ikkunat avataan ja läpivedolla yritetään saada asunto viileämmäksi.

Lääkkeet ja helle tuntematon yhtälö

THL selvittää parhaillaan, miten terveydenhuollossa on varauduttu hellejaksoihin.

– Selvitämme esimerkiksi sen, onko vanhainkodeissa viileämpi tiloja, joihin vanhuksia voidaan siirtää. Viileässä elimistö toipuu kuumasta.

THL:n johtavan tutkijan mukaan myös lääkäreiden pitää havahtua helteiden ja lääkkeiden yhteisvaikutukseen.

– Lääkkeet voivat vähentää hikoilua tai lisätä virtsaneritystä. Ne voivat poistaa janontunnetta tai vaikuttaa lämmönsäätelyjärjestelmään, listaa Lanki.

– Lääkäreiden pitää nyt päivittää tietonsa ja jutella potilaiden kanssa helteen vaikutuksesta lääkitykseen. Tämä pitää tehdä jo ennen helteitä.

Esimerkiksi yleiset beetasalpaajat, masennuslääkkeet ja Parkinsonin taudin lääkkeet voivat lisätä helteen haittoja.

Juo paljon, mutta älä kahvia

Kaikkien pitäisi muistaa juoda tavanomaista enemmän helteellä. Säännöllisesti ja koko ajan, sillä jano on jo nestevajeen merkki.

Pelkän vedenjuojan pitää muistaa myös syödä, muuten suolatasapaino menee sekaisin.

– Sen sijaan kahvi ja alkoholi kuivattavat, koska ne kiihdyttävät virtsaneritystä, Lanki muistuttaa.

Helteen aiheuttaman lämpöstressin voi katkaista myös kylmällä suihkulla tai kylmillä kääreillä. Myös uiminen helpottaa.

– Erityisen tärkeää on huolehtia lapsista ja vanhuksista, jotka eivät itse osaa huolehtia esimerkiksi juomisestaan, THL:n johtava tutkija Timo Lanki sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat