Mainos

Asiantuntija: Harva ymmärtää Suomessa, miten paljon Kreikalle maksetaan

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm uskoo, että EU-maiden johtajat edistyivät myöhään illalla päättyneissä neuvotteluissaan Brysselissä velkakriisin hallintapaketista.

Kokuksessa oli esillä muun muassa yksityisten sijoittajien rooli Kreikan kriisin hoidossa, pankkien pääomittaminen ja euromaiden väliaikaisen vakausrahaston vahvistaminen.

Kreikan velkojen leikkaamista ajoivat kokouksessa Suomi, Saksa ja Hollanti.

– Nyt jos Kreikan velkoja leikataan, niin sitten menettäjiä ovat ne pankit ja rahoituslaitokset, jotka näitä velkoja ovat antaneet. Jos niitä ei olisi leikattu, niin paineita tulisi taas siihen, että Euroopan maat, muun muassa Suomi, joutuisi antamaan Kreikalle lisää takuita tai mahdollisesti lainoja. Tällä tavalla Suomi vähentää näitä riskejään ja menetyksiään, ne siirtyvät sitten näille velallisille, Holm sanoi aamun Huomenta Suomessa.

Eniten Kreikan saatavia on ranskalaisilla, saksalaisilla ja kreikkalaisilla pankeilla.

– Suomi on tässä tilanteessa hyvässä asemassa, ja sitten taas kun ajattelee, että Saksa varmaan pystyy helpommin rahoittamaan omia pankkejaan. Mutta ehkä Ranskassa, Italiassa, Kreikassa ja Espanjassa voi olla vaikeampaa.

"Tukilainat tulevat virtaamaan Kreikkaan"

Euroalueen kiistakysymykset jäivät auki euromaiden huippukokouksessa. Ratkaisujen hakemista jatketaan keskiviikkona järjestettävässä toisessa huippukokouksessa työryhmäkäsittelyn jälkeen.

Holmin arvion mukaan vain harva ymmärtää Suomessa, miten paljon suomalaiset maksavat Kreikalle.

Työeläkeyhtiö Ilmarisen talous- ja eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander arvioi, että Suomen kokonaisvastuut Kreikka-paketissa nousevat noin 20 miljardiin euroon. Kianderin mukaan tukipaketti etenee vaikeuksista huolimatta.

– Kreikkaa pidetään pystyssä ja Kreikka saanee jatkuvasti lisärahoitusta, tosin sillä tavalla, että aina välillä käydään asiat läpi ja kritisoidaan ja vaaditaan Kreikalta lisää ponnisteluja. EU-maat eivät kuitenkin ole halukkaita laittamaan Kreikkaa aivan nurin, että kyllä tukilainat tulevat virtaamaan Kreikkaan.

(MTV3)

Katso Ilmarisen Jaakko Kianderin ja Pellervon taloustutkimuksen Pasi Holmin haastattelu: (Huomenta Suomi 24.10.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.