Mainos

Asemin kokouspaikka ratkaistaneen ensi viikolla

Matti Vanhanen kertoi Japanin-vierailullaan, että kokouksen siirtäminen Tampereelta Helsinkiin on vakavassa harkinassa.

Suomessa järjestettävän Euroopan ja Aasian maiden huippukokouksen pitopaikka ratkaistaneen ensi viikon perjantaina, arvioi pääministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Vanhanen kertoi Tokiossa, että kokouksen siirtäminen Tampereelta Helsinkiin on vakavassa harkinnassa, lähinnä koska Tampereen ja lähiseudun hotellikapasiteetti on riittämätön.

- Tarve on huomattavasti suurempi kuin tammikuussa arvioitiin, Vanhanen sanoi.

Tampereen valintaa perusteltiin tammikuussa sillä, että kokouksen järjestäminen tulisi siellä jopa 3,5 miljoonaa euroa halvemmaksi kuin Helsingin Messukeskuksessa. Varsinaista tarjouskilpailua ei kuitenkaan järjestetty ja laskelmat ovat muuttuneet; Tampereella tarvittaisiin todennäköisesti lisärakennelmia mm. lehdistötiloja varten.

Myös kokouksen kansainväliseen televisiointi otetaan huomioon, kun hallituksen EU-ministerivaliokunta käsittelee tilannetta ensi viikon perjantaina. Vanhanen arveli, että tuolloin tehdään myös päätös asiasta.

Yleisradio on alusta lähtien sinnikkäästi lobannut sen puolesta, että kokous järjestettäisiin Helsingissä.

Ensi vuoden syyskuussa Suomen EU-puheenjohtajakaudella järjestettävään huippukokoukseen tulee valtuuskunnat 13 Aasian maasta, 25 EU-maasta ja kahdesta EU:n hakijamaasta sekä EU:n komissio, eli yhteensä 41 valtuuskuntaa.

Suomella ja Japanilla on paljon yhteistä

Asem-kokouksen valmistelu on yksi aiheista Vanhasen keskiviikkona alkaneella Japanin-vierailulla. Pääministeri tapasi saapumispäivänään kruununprinssi Naruhiton ja uudisti hänelle kutsun vierailla Suomessa. Prinssin vanhemmat, keisari Akihito ja keisarinna Michiko, ovat vierailleet Suomessa jo kahdesti.

Vanhanen kävi myös Japanin elinkeinoelämän edunvalvontajärjestö Keidanrenissa. Keskusteluissa todettiin, että Suomella ja Japanilla on yhteinen ongelma; väestön vanheneminen.

- Täällä se on vielä jyrkempää kuin meillä. Meillä työikäinen väestö alkaa vähentyä, mutta täällä koko väestö alkaa lähivuosina supistua.

Keidanrenin puheenjohtaja Hiroshi Okuda kertoi, että Japani pyrkii ratkaisemaan työvoimapulansa nostamalla eläkeikää ja lisäämällä naisten osallistumista työelämään. Maahanmuuton lisääminen ei saa kansalaisten kannatusta, kertoi Okuda, joka toimii myös Toyotan hallituksen puheenjohtajana.

- Meillä on Japanin kanssa yhteistä rakkaus puutöihin, ikääntyminen ja korkea teknologia, Vanhanen pohdiskeli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.